• unele calcule făcute de Casa de Asigurări de Sănătate arată că mai toate spitalele din județ vor termina suma contractată înainte de vreme • la o eventuală rectificare, Spitalului Județean va primi cei mai mulți bani
Fondurile alocate în acest an spitalelor au început deja să se dovedească insuficiente. Lipsa banilor se va reflecta mai ales asupra bolnavilor, care vor avea de suferit în ceea ce privește condițiile hoteliere, hrana și medicația. Chiar dacă anul acesta s-au acordat bani mai mulți pentru spitale, calculele arată că majoritatea vor depăși sumele fixate prin contractele încheiate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău.
Spitalele au primit anul acesta 582 de miliarde de lei. „Am analizat indicatorii realizați de spitale în primul trimestru al acestui an și am estimat care vor fi cheltuielile pe întregul an. Comparat cu valoarea contractată de fiecare unitate, reiese că, la final de an, cu mici excepții, acestea vor depăși suma pentru care au semnat contractul cu noi”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău.
Necesarul spitalelor calculat în funcție de numărul internărilor este de 87 de miliarde de lei. Spitalul Județean va avea, după calculele hîrtiei, nevoie de cei mai mulți bani în plus. Adică 59 de miliarde de lei, chiar dacă finanțarea pe acest an este de 285 de miliarde de lei. Trebuie spus, însă, că la spitalul băcăuan au fost înregistrate în primele trei luni ale acestui an și cele mai multe internări. Au fost tratați mai bine de 15.000 de pacienți. De bani în plus va fi nevoie și la Pediatrie (6 miliarde), Buhuși (5,7 miliarde), Comănești (5,5 miliarde) și TBC Bacău (4,9 miliarde de lei).
Calculele CJAS mai arată că spitalele din Moinești și Onești vor realiza servicii mai puține decît cele contractate. Aceasta înseamnă că dacă la alții Casa are de dat, de aici are de luat bani înapoi. „Spitalele din Onești și Moinești, dacă vor merge cu internările în același ritm, nu își vor putea realiza valoarea prevăzută în contract. De regulă, iarna se înregistrează cele mai multe internări, iar odată cu încălzirea vremii, scade”, a precizat Cecilia Lucaci.
Prognozele celor de la CJAS au fost contrazise de doctorul Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului din Moinești. „Spitalul Moinești își va onora toate serviciile medicale contractate în proporție de 100%, și trimestrial, și la sfîrșit de an”, a declarat a spus el. Rămîne de văzut în ce măsură depășirile de contract vor fi plătite la timp și nu vor aduce prejudicii asiguraților, mai ales că CJAS Bacău mai are o datorie de 40 de miliarde de lei față de spitale de anul trecut. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns