• Spitalul Municipal Moinești este preferat de bolnavi din cauza serviciilor și condițiilor • aici vin să se trateze pacienți din toată Moldova, inclusiv băcăuani care pereferă spitalul din Moinești celui județean • competiția pozitivă dintre medici și sponsorizările aduse au crescut de la an la an calitatea actului medical și condițiilor de cazare
Spitalul din Moinești este cunoscut în toată Moldova. Datorită profesionalismului medicilor, al condițiilor hoteliere și al dotării cu aparatură medicală, spitalul a ajuns cel mai rîvnit loc de către bolnavi. Faima unității medicale a ajuns și în alte județe, așa că bolnavii nu întîrzie să îi solicite serviciile. Aici își fac rezervări pentru intervenții chirurgicale persoane bolnave din Suceava, Neamț, Vrancea sau din Bacău. În ultimii ani, unitatea medicală din Moinești a căpătat un aspect de clinică occidentală datorită unui management profesionist.
Spitalul Municipal din Moinești a devenit „Mecca” bolnavilor din județul nostru și nu numai. Datorită intervențiilor chirurgicale sofisticate care sînt făcute aici de echipa de chirurgi, spitalul a ajuns în topul preferințelor băcăuanilor cu probleme de sănătate, dar și a bolnavilor din Vrancea, Neamț sau Suceava. Povestea transformării Spitalului din Moinești din broasca cea urîtă în prințesă începe în urmă cu mai bine de trei ani. Unitatea medicală este pentru zona Moinești cea mai importantă instituție în asigurarea asistenței medicale, atît pentru locuitorii orașului, cît și a comunelor arondate. El deservește aproximativ 150.000 de persoane. Spitalul există din 1973 și a fost înființat din fondurile Ministerului Minelor, Petrolului și Geologiei. Ulterior a fost preluat de Ministerul Sănătății. În 2001 devine Spital Municipal. În urmă cu trei ani, la conducerea unității medicale a venit medicul Adrian Cotîrleț. Din acel moment, Spitalul Moinești a căpătat, pas cu pas, o cu totul altă înfățișare. „Privind în urmă nu pot să nu constat multitudinea transformărilor produse, transformări care demonstrează dinamica alertă a evoluției Spitalului Municipal Moinești”, spune Adrian Cotîrleț.
La vremuri noi, secții noi
Structura spitalului a cunoscut transformări, în primul rînd prin înființarea secției de Obstetrică-Ginecologie. Aceasta asigură asistența medicală gravidelor în spital, după ce mai bine de 25 de ani acestea au fost nevoite să nască la Maternitatea din Comănești sau din Bacău. „Proiectul nostru a fost destul de îndrăzneț și a cerut multe fonduri. În afara resurselor proprii am antrenat factori economici și politici din zonă, precum și organizații neguvernamentale, care și-au adus un aport substanțial în finanțarea lucrării”, mai spune directorul spitalului. Stația de Hemodializă înființată la Moinești a fost a doua din județ, după cea de la Spitalul Județean din Bacău. Aici funcționează patru aparate pentru bolnavii care trebuie să facă dializă, bolnavi care trebuiau să parcurgă aproape 70 de kilometri pînă în Bacău. Concomitent cu aceste noi secții, la Moinești au continuat lucrările de reamenajare a saloanelor, a Blocului Operator, secției de Anestezie și Terapie Intensivă, prin îmbunătățirea calității serviciilor medicale acordate pacienților spitalului. Așa s-a ajuns la Moinești ca unele saloane să fie de nerecunoscut. Locul perdelelor de pînză din geam a fost luat de jaluzele verticale, geamurile vechi de peste 20 de ani au fost înlocuite cu termopan, mozaicul și linoleumul de pe jos a fost înlocuit de gresie, faianța veche de pe pereți ciobită a fost înlocuită cu faianță, iar în saloane s-au construit și toalete.
Anul trecut, programul de modernizare a unor secții și compartimete ale spitalului a continuat. S-au renovat și reutilat sala de preanestezie, o cameră de filtru pentru medici, sala de pregătire materiale, dotată cu un modul automat pentru spălarea și dezinfectarea instrumenatrului cît și cu un curățător pe bază de ultrasunete. Ministerul Sănătății nu s-a lăsat mai prejos și a dotat spitalul cu aparatură și echipamente pentru sala de operație. „Prin programul de reabilitare a sălilor de operație am primit de la Ministerul Sănătății o masă de operație, sistemul de iluminat și trusa de laparoscopie Olympus. De asemenea, am primit sprijinul agenților economici din zonă și cu aportul unor organizații neguvernamentale din Franța, Olanda, Belgia și Norvegia s-a continuat reamenajarea și modernizarea a două saloane. Tot datorită lor ne-am îmbunătățit dotarea tehnică cu echipamente medicale, aparatură și instrumenatr laparoscopic, instrumenatr chirurgical, surgitron. Echipa noastră de chirurgi a efectuat în aproape opt ani peste 2.300 de operații chirurgicale”, mai spune directorul Spitalului din Moinești. Tot planul de bătaie al echipei de la Moinești este pus la punct și îmbunătățit an de an. Totul se face în echipă, iar proiectele de investiție anuale sînt analizate și dezbătute cu un an înainte.
Noi investiții în beneficiul bolnavilor
La Spitalul Moinești vor continua planurile de investiții și în acest an. Printre prioritățile conducerii spitalului se numără înființarea și amenajarea secției de Pneumoftiziologie, amenajarea sălii de operații ortopedie, dotarea cu aparat de anestezie și aparat Roentgen mobil, amenajarea și dotarea spațiului în care funcționează bucătăria și spălătoria, amenajarea sălii de conferințe, crearea paginii web a spitalului, informatizarea unității medicale, extinderea, modernizarea și dotarea Compartimentului de Primire Urgențe, îmbunătățirea condițiilor hoteliere, noi metode de depozitare și tratare a deșeurilor, lărgirea parteneriatului dintre spital și alte unități medicale din Uniunea Europeană, specializarea continuă a cadrelor medicale, angajarea de nou personal dat fiind creșterea continuă a adresabilității față de spital și încadrarea în resursele financiare acordate.
Secțiile și compartimentele sînt într-o întrecere continuă
Spitalul Moinepti are o capacitate de 301 paturi, la care se adaugă alte zece paturi pentru părinții copiilor internați în pediatrie. Unitatea medicală are șase secții Anestezie și Terapie Intensivă, Pediatrie, Medicină Internă, Chirurgie Generală, Obstetrică-Ginecologie și Boli Infecțioase. La acestea se adaugă o serie de compartimente, specifice anumitor afecțiuni majore. Personalul medical este reprezentat din 48 de medici, 175 asistenți medicali, 84 de persoane auxiliare cu atribuții medicale și 72 de persoane cu rol administrativ. De la cel mai mic în grad pînă la medicii șefi de secție și directori, toți angajații sînt implicați în conrtactarea de fonduri pentru spital. „Noi, șefii de secție și ceilalți angajați, sîntem într-o întrecere continuă, benefică pacienților. Fiecare vrea să aibă secția cea mai frumoasă, mai curată și de aceea, fiecare se preocupă de depistarea unor potențiali finanțatori pentru unitatea medicală. Nu de multe ori au fost situațiile în care personalul secției a făcut chetă și a strîns bani pentru a cumpăra detergenți în spital”, ne-a declarat medicul chirurg Ioan Ivan, șeful secției de Chirurgie a Spitalului din Moinești.
Chiar dacă volumul de muncă a fost foarte mare anul trecut, numărul solicitanților serviciilor medicale de la Moinești crescînd de la an la an, în unitatea medicală de aici nu vezi cîte doi pacienți în pat și nici oameni pe holuri. De la etajul unu și pînă la ultimul etaj rar vezi vreun aparținător sau bolnavi gură casă. Holurile sînt pustii, iar rudele vin la bolnavi în timpul programului de vizită. În rest, găsești pacienți doar în ambulatoriul spitalului. „În unitatea noastră internările se fac numai pe bază de programări în prealabil. Omul vine la consultații și în funcție de decizia medicului și gradul bolii, pacientului i se fixează data la care va fi internat. Dorința noastră este de a face toate saloanele la fel. În această acțiune au fost implicați toți salariații spitalului, iar șefii de secției concurează între ei pentru a avea saloane cît mai frumoase. Fiecare umblă după sponsorizări, pentru că principala sursă de investiții în spitalul nostru provine din sponsorizări”, mai spune directorul Cotîrleț. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns