Spitalul Municipal de Urgenta din Moinesti a devenit singurul spital din Moldova care beneficiaza de un parteneriat al Ministerului Sanatatii cu Petrom, pentru conectarea in sistemul national de telemedicina. Parteneriatul a fost lansat la finalul anului 2010, ca un prim proiect din platforma „Acces la Viata” dezvoltata de Petrom si destinata sustinerii de unitati medicale din arii cheie pentru Romania, dar si de medici de valoare si de specializari medicale de importanta vitala. In acest fel, reteaua nationala de telemedicina s-a extins la 56 de spitale, din 19 judete, intre care si Spitalul din Moinesti.
Spitalul Municipal de Urgenta din Moinesti a realizat prima transmisie telemedicala in noiembrie 2009, spre Spitalul Clinic European „Georges Pompidou” din Paris. Au fost puse în legatura sali de operatie din spitalul moinestean cu cele din spitalul parizian si s-a permis transmisia de timpi medicali reali, precum si de imagini, de ecocardiograme, de filme radiologice etc. „Ne preocupam – ne declara, recent, managerul spitalului din Moinesti, dr. Adrian Cotirlet – sa realizam parteneriate cu universitati si spitale din Uniunea Europeana si din afara ei. Avem un bun parteneriat cu Spitalul Georges Pompidou, pe telemedicina, spitalul universitar cel mai nou construit in Paris. La Zilele medicale ale Spitalului din Moinesti, o delegatie a acestui spital a fost prezenta, iar la doua-trei saptamini, aveam prin telemedicina un schimb de opinii medicale pe diferite specialitati. Un parteneriat aparte avem cu Spitalul Clinic din Sfaat (Israel), in virtutea infratirii pe care Moinestiul o are cu localitatea Rosh Pinna, construita de evrei moinesteni la sfirsitul Secolului al XIX-lea. In aceasta toamna, am fost acolo si am semnat acest parteneriat, dupa ce si directorul medical al spitalului israelian ne-a vizitat, de doua ori. Colaboram cu ei, inclusiv pe telemedicina, pe trei mari domenii: cardiologie interventionala, chirurgie ginecologica-oncologica si tehnici noi in chirurgia laparoscopica”.
Telemedicina presupune accesul rapid la expertiza medicala prin comunicare la distanta. Prin intermediul unui sistem de video-conferinta si al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, accesul la un diagnostic rapid si corect este facilitat de recomandarile venite din partea specialistilor din Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, din Bucuresti, si din Spitalul Clinic Judetean Tirgu Mures. Medicii din centrele de coordonare ofera suport medical in timp real, prin intermediul comunicarii audio-video, precum si prin urmarirea a sase indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale (puls, rata respiratorie, EKG, puls oximetrie, CO2 si tensiune arteriala).
Petrom a investit peste 450.000 de euro in extinderea actualei retele de telemedicina. Conform estimarilor, din septembrie 2011 circa 9,5 milioane de romani au, astfel, acces la servicii medicale prin telemedicina.
bobo a zis
sunteti cei mai tari, spitalul din bacau se confrunta cu mari probleme, ne ar trebui un manager ca dr cotarlet, acolo se poate