• țăranii din Podu Turcului au protestat din nou împotriva deciziei de a fi desființat spitalul din localitate • ei l-au sechestrat pe directorul Ioan Iacobescu în spital și l-au amenințat că îi vor incendia mașina dacă va pleca la Bacău să se întîlnească cu șefii DSP • asigurații amenință că vor continua protestele pînă cînd autoritățile județene vor merge la Podu Turcului • ieri, reprezentanții DSP și subprefectul Gabriel Vlase au refuzat să discute la fața locului cu țăranii nemulțumiți de desființarea spitalului
Localnicii și salariații Spitalului din Podu Turcului au ieșit ieri din nou în stradă, după ce, luni, circa 1.000 de oameni au blocat drumul național 11 A, Adjud – Bîrlad. De data aceasta, în afara solicitării de a se renunța la desființarea Spitalului, protestatarii au cerut conducerii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău să se deplaseze la Podu Turcului pentru a le explica motivul pentru care au propus Ministerului Sănătății și Familiei să transforme spitalul în centru de sănătate. Primii localnici s-au adunat în fața unității la primele ore ale dimineții, iar numărul celor care s-au alăturat protestatarilor a devenit din ce în ce mai mare, astfel că, în jurul prînzului, în centrul satului erau adunați peste 400 de țărani. Spiritele în rîndul protestatarilor s-au încins și mai tare în momentul în care oamenii au aflat că reprezentanții spitalului unde ei se tratează au fost chemați la discuții la Bacău și că nimeni din conducerea DSP nu va veni la discuții în Podu Turcului.
Țăranii l-au sechestrat în birou pe directorul Spitalului, Ioan Iacobescu, și l-au amenințat că îi vor incendiat mașina în cazul în care va pleca la Bacău să discute cu directorul DSP, Cornelia Cojocaru, la care avea programată o întrevedere la ora 11,00. În plus, pe toată durata protestului, o mașină a blocat ieșirea automobilelor din curtea spitalului. „Mi-a fost frică să plec, pentru că, în alte momente grele, ca și cele de acum, oamenii mi-au tăiat cauciucurile la mașină și mi-au scris «mort» pe ea. Am sunat-o pe doamna director Cojocaru și am anunțat-o că nu mai ajung: nu pot să mă opun voinței oamenilor, pentru că trăiesc în această comunitate de peste 30 de ani și știu că oamenii au dreptate. Sper ca, în final, lucrurile să se rezolve, cu atît mai mult cu cît ultima restructurare a spitalului a avut loc în luna ianuarie, cînd noi am rămas cu 85 de paturi”, ne-a declarat ieri directorul de la Podu Turcului, Ioan Iacobescu.
În timp ce directorul Ia rămas izolat în spital, în curtea unității, peste 400 de salariați și de pacienți protestau vehement față de refuzul autorităților sanitare sau județene de a merge la Podu Turcului să le explice motivul care a determinat desființarea spitalului ce funcționează aici de peste 100 de ani. „Vrem să vină doamna director Cojocaru aici, să poarte o discuție cu noi. Să vadă și ea că aici oamenii sînt foarte săraci și nu au bani să se plimbe la spital în Bacău. Cînd avem probleme, nu vine nimeni să discute cu noi. În schimb, cei care sînt acum la putere au venit în campanii electorale, ne dau doi mici și ne promit marea cu sarea. Cînd avem nevoie de ajutorul celor pe care i-am votat, nimeni nu mai știe nici măcar unde este Podu Turcului”, ne-a declarat Maria Costache, una dintre protestatarele prezente ieri la miting. În timp ce oamenii își arătau nemulțumirea în curtea spitalului, salariații au sunat atît la DSP, cît și la subprefectul Gabriel Vlase, pe care îl învinuiesc că ar fi contribuit la reducerea numărului de paturi în spitalului comunal, pentru a-i chema în localitate să vorbească cu reprezentanții bolnavilor. Nici șefii DSP, nici Gabriel Vlase, nu au onorat ieri invitația la discuții făcută de țăranii nemulțimiți de decizia transformării spitalului în centru de sănătate. În schimb, la Podu Turcului a ajuns o mașină a jandarmilor și forțele de ordine i-au supravegheat pe oameni pe durata derulării protestului. „Să vină și să ne explice de ce nu mai vor spital la Podu Turcului. Au luat decizia asta din birou și habar nu au ce se întîmplă de fapt aici”, țipau nemulțumiții. Oamenii sînt hotărîți să continue protestul pînă în ziua în care șefii DSP și cei ai Prefecturii vor merge la Podu Turcului să discute cu ei.
Potrivit sătenilor, dar și cadrelor medicale, transformarea Spitalului din Podu Turcului în centru de sănătate va însemna că ei vor fi obligați să facă mult mai multe drumuri în Bacău decît pînă acum. Lucru care îi sperie foarte tare, pentru că distanța este foarte mare, nu totdeauna salvarea poate ajunge, iar rudele nu pot veni la ei. În plus, țăranii au auzit că, pentru ca cineva la spitalul din Bacău să se uite la ei, trebuie să scoată bani din buzunar, ori, spun oamenii, sărăcia este cuvîntul de ordine care domnește în zona Podu Turcului.
Reprezentanții DSP cunosc mișcările de protest care i-au neliniștit săptămîna aceasta pe locuitorii din Podu Turcului, dar mitingurile lor nu pot schimba decizia Ministerului Sănătății. În ceea ce privește venirea șefilor DSP în comună, aceștia susțin că inițiativa dialogului le-a aparținut, dar nici cadrele medicale, nici oficialitățile locale din comună nu s-au arătat interesate de propunere. „Miercuri dimineață am vorbit cu directorul de la Podu Turcului, pe care l-am invitat la DSP pentru joi la ora 11.00 alături de salariații săi. Nu au venit la întîlnire și am avut surpiza să aflu că personalul medical nu a fost înștiințat de această propunere de discuție. Am încercat un dialog și cu primarul comunei, dar și dînsul a găsit de cuviință să-mi dea la telefon diverse persoane care țipau. Un lucru care trebuie clarificat este faptul că spitalul nu se închide, ci se reduce numărul de paturi în concordanță cu numărul de medici care lucrează acolo. Chiar și pe noua structura aprobată de minister avem probleme, întrucît, la Pediatrie, singurul medic este pensionar de la 1 aprilie”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP. Faptul că locuitorii din Podu Turcului sînt hotărîți să iasă în stradă și în zilele următoare nu-i sperie pe șefii Sănătății de la Bacău. Decizia de restructurare a spitalelor din județ a fost decisă la București, iar menținerea spitalului comunal în care nu există medici suficienți este imposibilă. Singura șansă ca populația din Podu Turcului să mai beneficieze de serviciile medicale de altădată pare stabilirea în comună a medicilor care acum sînt plecați la rezidențiat. (Costinela BREAHNĂ, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns