– Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău a dat în judecată Casa Județeană de Asigurări de Sănătate după ce aceasta din urmă a refuzat să deconteze serviciile medicale acordate de spital în luna decembrie 2010, în valoare de peste 4,5 milioane lei (1 milion de euro) -banii, de exemplu, ar ajunge spitalului să plătească milionul de euro câștigat în instanță de pacienta infestată cu HIV
Procesul a fost deschis de SJU în 2012, iar la începutul anului trecut Tribunalul Bacău a admis acțiunea spitalului și a obligat CAS la plata sumei de 4.592.703 lei. Conducerea CAS a făcut recurs împotriva hotărârii care se judecă acum la Curtea de Apel. „Instanța a interpretat în mod greșit atât apărările și dovezile invocate de instituția noastră, cât și textele de lege aplicabile în situația de fapt – au motivat reprezentanții CAS. Pretențiile SJU nu se justifică, iar instituția noastră a procedat în mod corect și legal.” CAS reclamă că a refuzat să deconteze serviciile medicale ca urmare a faptului că suma depășea valoarea de contract. „Condiția stabilită de legiuitor pentru contractarea și decontarea de servicii medicale efectuate în luna decembrie a anului precedent, pentru a putea fi considerate angajamente legale ale anului în curs și pentru a fi înregistrate atât la plăți, cât și la cheltuieli în anul curent, este aceea că acestea nu pot depăși creditele de angajament și creditele bugetare aprobate, ori față de fila de buget transmisă de CNAS instituției noastre această condiție nu este îndeplinită – explică CAS. Totalul angajamentelor legale aferente serviciilor medicale, medicamentelor cu și fără contribuție personală și unele materiale sanitare în tratamentul ambulatoriu, dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu, inclusiv celor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate, efectuate în luna decembrie a anului precedent, la nivelul CAS, nu pot depăși media lunară a primelor 11 luni ale anului precedent decât cu maximum 5 la sută.” Conducerea CAS mai precizează că SJU a încălcat contractul încheiat cu CAS și că efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe propria răspundere și nu atrage nicio obligație din partea CAS. În motivarea recursului, CAS a depus la dosar și o sentință civilă, definitivă și irevocabilă, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, prin care a fost respinsă acțiunea deschisă de Spitalul Buhuși tot pentru decontarea unor servicii medicale. „Plata acestei sume este imposibil de efectuat fără a se dispune alocarea de sume suplimentare de către CNAS și, mai mult decât atât, nu se va putea dispune alocarea acestor sume numai pentru Spitalul Bacău, ci și pentru celelalte spitale care au înregistrat depășiri, în total fiind vorba de 9.977.662 lei.
SJU contraatacă
Spitalul Județean de Urgență acuză că reprezentanții CAS încearcă să inducă în eroare instanța cu privire la modul de decontare a serviciilor medicale. „SJU, în cursul lunii martie 2011, a emis CAS patru facturi aferente serviciilor medicale efectuate în cursul lunii decembrie 2010 și neachitate de CAS – arată SJU. Valoarea serviciilor medicale efectuate în decembrie 2010, validate de sistemul național informatic, dar nedecontate de CAS Bacău, pentru care a fost promovată acțiunea, este de 4.592.703 lei, respectiv suma valorii facturilor nedecontate. CAS nu contestă existența serviciilor medicale acordate de SJU în cursul lunii decembrie 2010 și nici valoarea acestora. Pentru luna decembrie este o prevedere specială, punctuală, la modul de decontare a serviciilor prestate în luna respectivă. Sumele nedecontate pentru serviciile medicale, medicamente, materiale sanitare în tratamentul ambulatoriu, dispozitivele medicale, efectuate în luna decembrie a anului precedent, sunt considerate angajamente legale ale anului în curs și se înregistrează atât la plăți, cât și la cheltuieli în anul curent din creditele bugetare aprobate. Aceste prevederi legale nu au reprezentat o noutate pentru derularea contractului din 2010.” Conducerea SJU susține că CAS a aplicat aceste prevederi în mod constant și a recunoscut, printr-un act adițional, valoarea serviciilor neachitate și necontractate în luna decembrie a anului precedent. Pe parcursul ultimilor ani, serviciile medicale acordate în luna decembrie au fost în mod constant înregistrate și decontate în cursul lunilor ianuarie. Mai mult decât atât, în ianuarie 2012 – mai precizează SJU – CAS revine la practica legală și decontează serviciile medicale aferente lunii decembrie 2011, procedură aplicată și în ianuarie 2013.
Banii pe care CAS refuză să-i deconteze SJU ar ajunge spitalului să plătească, de exemplu, milionul de euro câștigat în instanță de pacienta infestată cu HIV. Despre această pagubă în bugetul spitalului și cum afectează activitatea SJU, managerul Dan Stoica a refuzat să comenteze. Am încercat să aflăm un punct de vedere și de la Mihaela Popescu, președinte-director general la CAS Bacău, dar aceasta nu a răspuns la telefon până la închiderea ediției.
Lasă un răspuns