• doctorul Leonard Roșu, directorul unității, recunoaște că mai sînt multe lucruri de făcut • dacă Direcția de Sănătate nu i-ar da autorizație, spitalul nu poate încheia contract de finanțare cu Casa de Asigurări
Pe terenul de 7.247 de metri pătrați, situat între clădirea Spitalului Județean și Liceul Pedagocic, va fi construit un nou Spital Municipal, unde vor fi tratați, cu precădere, locuitorii municipiului Bacău. Respectivul amplasament a fost ales datorită apropierii sale față de Spitalul Județean. „Foarte departe nu ne vom putea duce de actuala clădire a spitalului. Anumite servicii care vor funcționa în viitoarei unități medicale vor fi complementare celor care funcționează, deja, în cadrul Spitalului Județean. Trebuie să creem condițiile ca un bolnav care nu va putea fi tratat la Spitalul Municipal să poate fi transportat de urgență la Spitalul Județean, acolo unde se presupune că vor putea fi tratate cazurile mai grave”, a fost de părere consilierul liberal Ion Răducan. În opinia sa, siguranța bolnavului ar trebui să constituie o problemă care va trebui, cît de curînd, să își găsească o rezolvare.
„Spitalul Județean nu are în acest moment autorizație de funcționare. Nici nu o poate obține, avînd în vedere modul în care funcționează la ora actuală. Sînt cel puțin trei secții din cadrul Spitalului Județean a căror amplasare ar trebui regîndită. Este vorba despre Maternitate, Secția de Pediatrie și Secția de Boli Contagioase care, prin modul în care sînt amplasate, pot pune în orice clipă în pericol siguranța bolnavilor”, a precizat Răducan Ion.
La rîndul său, Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean, spune că Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău a autorizat din punct de vedere igienico-sanitar unitatea, dar cu programe de conformare pe care șefii spitalului trebuie să le soluționeze la termenele fixate. La autorizare s-au avut în vedere respectarea condițiilor igienico-sanitare, verificarea crematoriului, modul de aprovizonare cu apă potabilă, cantina, oficiile alimentare, spălătoriile, modul în care se realizează dezinfecția și curățenia, atît la suprafețe, cît și a instrumentarului utilizat și sterilizarea biberoneriilor.
Spitalul a primit autorizația în luna decembrie a anului trecut. „Autorizația este valabilă cinci ani, iar la un an se verifică modul în care a fost îndeplinit programul de conformare fixat de cei de la Direcția de Sănătate Publică. Dacă nu am avea autorizație de funcționare, nu am putea avea nici contractul de finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că una dintre cerințele principale pentru finanțare este această autorizație. Este drept că ne confruntăm cu destule probleme, dar încercăm să le rezolvăm în limita bugetului disponibil. Este foarte greu, pentru că spitalul este vechi din 1965, iar alte secții sînt și mai vechi. Sînt obiective de îndeplinit aproape în fiecare secții, legate de circuitele funcționale, grupuri sanitare, număr de paturi în saloane și săli de mese”, ne-a declarat medicul Leonard Roșu, .
Planul de conformare impus de DSP Bacău la autorizare prevede realizarea unor investiții, mai ales în infrastructura unor secții cu reale probleme, situate în aripa veche a spitalului. În majoritatea secțiilor din spital nu s-a dat cu var pe pereți de foarte mult timp și nici nu s-au vopsit tîmplăriile. Motivul a fost mereu același, lipsa banilor. (Elena SOLOMON, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns