• ieri, centrala telefonică a celui mai mare spital din județ s-a blocat pentru a doua oară în decurs de jumătate de an • unitatea a fost izolată de restul orașului, de Ambulanță și de celelalte spitale din județ • pentru cazurile de urgență, medicii au apelat la telefoanele mobile și la aparatele publice instalate pe holuri
Un șoc electric de pe rețeaua de alimentare a Spitalului Județean a fost suficient pentru a pune pe butuci pentru a doua oară în decurs de cîteva luni centrala telefonică a celei mai mari unități medicale din județ. Încă de la primele ore ale zilei de ieri, toate telefoanele din Spitalul Județean au devenit inutilizabile, activitatea cadrelor medicale fiind perturbată de blocarea centralei telefonice. Medicii au așteptat în zadar repararea centralei.
În atare situație, doctorii care trebuiau să ia legătura de urgent cu alți colegi de la celelalte secții au apelat la propriile telefoane mobile sau la aparatele publice instalate pe holurile secțiilor. „Nepoata mea a născut săptămîna trecută și urma să fie externată și trimisă la Lipova. A așteptat Salvarea mult și bine, pentru că de la Maternitate nu s-a putut lua legătura cu stația de Ambulanță. Am trecut întîmplător pe la ea și m-a rugat să sun eu la Salvare. Nu am nici telefon mobil, nici cartelă pentru telefoane publice. Am avut noroc cu o rudă de-a altei paciente din salon, care a fost cumsecade și a sunat de pe mobilul ei”, ne-a explicat Marieta Catalan.
Cadrele medicale au avut și ele de ales între aceleași variante. Pentru cîțiva copii din Pediatrie, care urmau să fie externați și trimiși prin diverse localități din județ, cadrele medicale au folosit propriile cartele telefonice. Cele mai mari încurcături provocate de blocarea centralei telefonice s-au petrecut la serviciul de Urgențe. Au fost pacienți care trebuiau consultați la mai multe secții, așa că personalul auxiliar de aici s-a împarțit pentru a-i duce pe bolnavi de la un cabinet la altul, la medicii care erau de gardă.
În tot acest timp, centrala telefonică a rămas paralizată, iar soluția de reparare era incertă ieri. „Firma Eurotel, care a asigurat service-ul centralei pînă anul trecut, nu mai poate să intervină pentru că am reziliat contractul cu ea. Și asta pentru că nici data trecută nu s-a priceput să facă reparația în timp util. Specialiștii de la Romtelecom, cei care ne-au ajutat gratuit data trecută, acum ne cer foarte mult pentru asigurarea service-ului, adică vreo șase sute de euro. Am luat legătura cu o firmă din București care are prețuri mici, dar nu știm dacă face și treabă bună. Soluția este de moment, pentru că pînă am organiza o nouă selecție de oferte ar trece foarte mult timp”, ne-a declarat Ioan Hanganu, administratorul Spitalului Județean.
Centrala proprie a spitalului, marca Alcatel, a fost achiziționată acum șase ani, dar ea s-a defectat de cîteva ori pînă acum și a ridicat probleme chiar dacă plata lunară pentru asigurarea service-ului era de 198 de dolari. În urma problemelor de ieri, Spitalul Județean a rămas izolat de oraș, de serviciul de Ambulanță și de celelalte spitale din județ. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns