• bolnavii se zgribulesc de frig sub pături, în timp ce caloriferele nici măcar nu sînt dezmorțite • centrala unității medicale este în aceeași stare ca în iarna trecută • liderii PSD s-au lăudat că firma Vradicor va sponsoriza unitatea cu zece miliarde, pentru refacerea centralei termice, însă banii n-au mai venit
Imposibilitatea încălzirii saloanelor și cabinetelor medicale din Spitalul Județean de la primele semne ale răcirii vremii se repetă și anul acesta, în ciuda mult anunțatei sponsorizări în valoare de zece miliarde de lei din partea firmei Vradicor condusă de omul de afaceri Corneliu Iacubov. Anul trecut, prin luna noiembrie, cînd în Spitalul Județean tremurau la unison, copii, adulți și cadre medicale, iar administrația spitalului nu avea bani pentru repararea sistemului de încălzire, sponsorizarea neașteptată din partea Vradicor a fost prezentată ca o mană cerească. Liderii locali ai PSD au ieșit atunci la rampă și s-au lăudat cît au putut că firma Vradicor va da zece miliarde de lei pentru refacerea centralei din spital, chestiune privită atunci ca o adevărată mană cerească. Așa că și în această iarnă bolnavii se pregătesc să tremure la fel ca și pînă acum.
Pe baza banilor promiși s-au făcut proiecte: repararea în întregime a vechii centrale și amenajarea unor minicentrale pentru fiecare pavilion în parte. Cum din banii promiși spitalul nu a văzut pînă acum decît 1,2 miliarde de lei, schimbările față de anul trecut sînt abia vizibile. „Anul trecut, cu banii primiți din sponsorizare s-au reparat trei cazane și s-au cumpărat echipamentele lipsă pentru centrala proprie pe care începuserăm să o construim pentru Policlinică și clădirea nouă a spitalului. Banii urmau să vină în tranșe și să fie folosiți la finalizarea noii centrale. În afara celor 1,2 miliarde de lei, spitalul nu a primit alți bani, deci lucrările nu au mai putut fi continuate”, ne-a declarat Lucian Ilie, șeful serviciului Tehnic al Spitalului Județean. În așteptarea banilor promiși, lucrările de reparație și modernizare a sistemului de încălzire a Spitalului Județean au înaintat cu pași atît de mici, încît acum, în pragul sezonului rece, cea mai mare unitate medicală din județ este în aceeași situație ca și anul trecut: nu poate să ofere căldură bolnavilor din saloane pentru că centrala termică este doar cîrpită. „Cele trei cazane reparate anul trecut, din cele zece cu cîte a fost dotată centrala din construcție, nu au cum să facă față distribuirii de apă caldă și căldură în toate clădirile. Dacă centrala nouă ar fi fost gata, cu instalațiile vechi am fi putut încălzi acum secțiile pavilionare”, a adăugat inginerul Ilie.
Toate aceste calcule nu au cum să-i încălzească pe cei care s-au îmbolnăvit în prag de iarnă. Ca și în anii trecuți, cei mai afectați de frigul din saloane sînt copiii internați în Pediatrie și nou-născuții din Maternitate. Pe lîngă faptul că nu este căldură în saloane, nici apa caldă nu curge la robinete. „Copiii internați care au vîrste de pînă la trei ani trebuie îmbăiați zilnic. Cum apa caldă nu mai curge nici măcar după un program anume, fie el restrictiv, infirmierele pîndesc momentul cînd la robinet este apă caldă și spală copiii cît pot de repede. În rest, cei care sînt internați cu mame sînt înfofoliți cu haine de acasă, iar restul cu îmbrăcăminte de la spital”, ne-a povestit doctorul Dumitru Anton, șeful secției Pediatrie I. La cealaltă secție de pediatrie, apa este încălzită pe aragaz, pentru că secția Pediatrie II are în subordine și compartimentul de Biberonerie, unde se pregătește masa sugarilor. „Nu putem lăsa copii nespălați. Infirmierele încălzesc apa pe aragaz și apoi o cară în saloanele în care sînt copii de îmbăiat. Se pierde multă vreme și este incomod pentru toată lumea să recurgem la o astfel de variantă”, ne-a confirmat și doctorița Elena Niță, șefa secției Pediatrie II. Un pic mai norocoși, nou-născuții din Maternitate sînt spălați cu apă încălzită la boilere, iar temperatura din saloane este dezmorțită cu cîteva radiatoare. Se pare că administrația Spitalului Județean și-a luat adio de la sponsorizarea din partea firmei Vradicor. Lucru dovedit prin decizia conform căreia banii din veniturile proprii să fie investiți în finalizarea lucrărilor la centrala nouă. Pentru restul pavilioanelor din curtea spitalului, conducerea unității a înaintat proiecte la Prefectură, pentru obținerea de fonduri Phare. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns