• bolnavii internați în secțiile de la ultimul etaj sînt nevoiți din cauza caniculei să reziste într-o atmosferă de cuptor • pacienții s-au dotat cu ventilatoare electrice, iar draperiile sînt umezite ca să răcorească aerul • căldura a umplut secția de Cardiologie, în care stau și cîte doi bolnavi în pat
În ultimele două zile, odată cu creșterea temperaturii de afară, unele dintre secțiile Spitalului Județean s-au transformat în adevărate băi de abur. Aerul încins de peste zi care pătrunde în saloanele bolnavilor internați la ultimul etaj este de nerespirat. Pacienții se chinuie să facă față căldurii, în condițiile în care starea lor de sănătate este deja șubredă. Cei mai oropsiți sînt bolnavii cu afecțiuni cardiace și cei internați la Medicală I, secții amplasate la etajul cinci al clădirii. Pe timpul zilei, geamurile deschise ale saloanelor nu mai pot răcori nici măcar cu un grad atmosfera, chiar dacă și ușile sînt lăsate deschise ca să se facă curent. Fără instalații de aer condiționat, singurele șanse ca bolnavii să poată suporta căldura din saloane sînt ventilatoarele și draperiile umezite de la geamuri.
Cel mai riscant este pentru bolnavii cardiaci să stea în căldură excesivă. „Temperatura ridicată este un factor de risc în special pentru bolnavii hipertensivi și coronarieni. Singurul salon din secția noastră în care există instalație de aer condiționat este cel al compartimentului monitorizat de terapie intensivă. În restul saloanelor, bolnavii care au ventilatoare le pot folosi. Care nu, sînt sfătuiți să ude draperiile cu apă ca să răcorească aerul”, ne-a declarat medicul cardiolog Radu Grigoriu.
Numai că și ventilatoarele sînt un lux în saloanele de la ultimul etaj. Nu toți pacienții au șansa ca familia să le aducă de acasă un astfel de aparat electric, așa că mulți dintre bolnavi stau în căldură fără să crîcnească. „Ne fierbem, dar n-avem încotro. Nici unul dintre bolnavii din salonul nostru nu este din oraș, așa că nu are cine să ne aducă ventilatoare. Stăm îmbrăcați cît mai subțire și bem apă rece cît mai multă”, spune Spiridon Ifrim, un bolnav din Izvorul Berheciului.
La Cardiologie, căldura este greu de suportat și pentru că în unele saloane bolnavii sînt obligați să stea cîte doi în pat. Din cauza avalanșei de bolnavi care ajung în stare gravă la urgențe și care sînt internați în secția de boli cardiovasculare, numărul paturilor este insuficient. Ieri dimineață, pe cele 80 de locuri ale secției de Cardiologie erau internați 111 pacienți.
Canicula nu dă bătăi de cap doar medicilor și pacienților din secția de Cardiologie. Nici bolnavii care așteaptă pe holurile Policlinicii să le vină rîndul la consultație nu sînt scutiți de căldură. Holurile înțesate de bolnavi, fiecare dintre ei însoțiți de cel puțin o persoană, devin de la primele ore ale dimineții un cuptor încins. Nu doar căldura este hopul peste care trebuie să treacă cei care așteaptă la o consultație, ci și aerul greu de mirosuri de nerespirat. „În afară de ușile de la intrare, în Policlinică nici un geam nu este deschis. Sînt niște mirosuri de transpirație în Policlinică cărora cu greu le faci față atîtea ore. Mare lucru ca vreun bolnav care așteaptă la Cardiologie să nu facă într-o bună zi un infarct chiar în fața cabinetului”, este de părere Sabina Ilie, o băcăuancă venită la consultație în Policlinică. Situația este cu atît mai gravă, cu cît canicula aduce zilnic în spital zeci de bolnavi cronici, care sînt nevoiți să îndure dogoarea din saloane. Numai ieri, la serviciul Urgențe al Spitalului Județean, din cei zece pacienți care au acuzat stări de rău, doi au fost internați la Cardiologie cu hipertensiune. Și mașinile Ambulanței au ridicat ieri trei băcăuani leșinați din cauza căldurii. Doi dintre ei, bărbați din Bacău, și-au pierdut cunoștința pe stradă, iar cel de-al treilea, tot un bărbat, a leșinat în timp ce muncea la cîmp. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns