• pavilionul nou al Spitalului Județean este invadat de gîndaci de bucătărie • insectele mișună netulburate prin sălile de mese și cabinetele de la toate cele cinci etaje ale clădirii • vinovată de această situație este firma Alfa-Star SRL București
De mai bine de o lună, odată cu instalarea căldurii, gîndacii de bucătărie și-au făcut culcuș în Spitalul Județean. Mii de gîngănii, care se înmulțesc de la o zi la alta, au luat cu asalt cele cinci etaje ale clădirii noi din Spitalul Județean, clădire care adăpostește 11 secții și două compartimente medicale. Gîndacii colcăie prin toate ungherele sălilor de mese pentru bolnavi și chiar în cabinetele medicilor și asistenților, care nu au încotro și le stîrpesc strivindu-le ori de cîte ori le ies în cale. „Izvorăsc de peste tot, în special de sub plăcile de faianță care stau să cadă. Nici nu apucăm să ieșim bine din sala de mese că, la întoarcere, mesele sînt pline de gîndaci. Avem întotdeauna grijă să curățăm bine blaturile meselor și să acoperim vesela cu prosoape”, se vaită Florica N., una dintre infirmierele care se ocupă de împărțirea hranei pe sector.
Aceleași griji le au și celelalte colege ale infirmierei, care se luptă de cîteva săptămîni cu gîndacii. „Am cumpărat sprayuri contra insectelor și pulverizăm atunci cînd ies la plimbare mai mulți gîndaci odată. Degeaba le folosim, pentru că în locul celor care mor urcă alții, de la etajele inferioare”, spune o altă infirmieră. Și în cabinete sînt sute de gîndaci care merg pe pereți și se plimbă în voie pe mobilierul din încăpere. Nici saloanele pacienților nu au rămas „nevizitate”. Sertarele noptierelor în care bolnavii internați își depozitează mîncarea sînt și ele pline de gîndaci, care se pitulează în mare viteză prin pachetele cu mîncare.
Invazia insectelor a fost posibilă pentru simplul motiv că la nici unul dintre etajele clădirii nu a fost făcută anul acesta dezinsecția. Cauza? Alta decît lipsa banilor. Firma Alfa – Star SRL din București, care a cîștigat selecția de oferte pentru aprovizionarea cu insecticide, nu a onorat comenzile. „Firma care ar trebui să ne aprovizioneze cu soluție concentrată contra gîndacilor a motivat că nu are substanța din import. Cu soluția pe care o mai aveam în magazie am făcut dezinsecția Maternității și a pavilioanelor din curtea spitalului, iar aici nu sînt probleme. Pentru clădirea mare a spitalului nu a mai fost insecticid”, ne-a declarat Natalia Jicmon, purtătorul de cuvînt al Spitalului Județean. Nici varianta organizării unei noi selecții de oferte nu poate rezolva curînd problema. „Ar dura destul de mult, pentru că ar trebui să se înscrie cel puțin trei firme la această selecție și respectivele societăți sînt obligate să aibă avizul Ministerului Sănătății”, a adăugat Jicmon. Dacă firma care a cîștigat selecția veche de oferte nu-și va onora curînd comenzile către unitatea medicală băcăuană, Spitalul Județean se va împînzi de gîndaci, iar bolnavilor și cadrelor medicale nu le va rămîne decît să pornească zilnic vînătoarea contra insectelor. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns