• lucrările vor fi finalizate pînă la sfîrșitul anului • astfel, întreruperile de pe rețeaua publică nu vor mai ridica probleme unității medicale
O investiție de trei miliarde de lei făcută de Ministerul Sănătății și Familiei la Spitalul Județean Bacău va transforma în cîteva zile un proiect în realitate. Aprobat încă de anul trecut, proiectul de construire a unei surse proprii de apă pentru cel mai mare spital din județ a primit fondurile necesare abia prin vară, iar pînă de Anul Nou instalația va fi și pusă în funcțiune. Lucrările de foraj ale celor două puțuri s-au finalizat deja, iar cea mai grea dintre etape, aceea de verificare a calității apei, a trecut cu bine. „Probele de apă din puțurile forate în curtea spitalului au fost trimise la analize la Direcția de Sănătate Publică. Rezultatele sînt bune, motiv pentru care nu vom mai fi nevoiți să instalăm și o stație de clorinare, care ar costa aproximativ 500 de milioane de lei. Dacă rezultatele ar fi demonstrat că apa nu este bună pentru consum, existau șanse ca banii pentru sursa de apă să se ducă pe apa sîmbetei”, ne-a declarat Lucian Ilie, șeful serviciului tehnic al Spitalului Județean. Sursa proprie de apă va aduce Spitalului Județean cel puțin două avantaje. Primul dintre ele este economia de bani, iar cel de-al doilea evitarea opririi apei în spital în zilele caniculare, cînd rețeaua orașului nu mai face față consumului. „Sursa proprie nu va da independență spitalului față de rețeaua de apă a orașului. Consumul de apă în tot spitalul este foarte mare, iar debitul puțurilor nu face față, motiv pentru care spitalul va rămîne racordat și la rețeaua publică. Sursa proprie ne va ajuta însă vara, cînd au loc întreruperi frecvente ale aprovizionării cu apă. Noul mod de aprovizionare cu apă ne va aduce și o economie de 10% la facturile către RAGC. În acest moment, Spitalul Județean plătește facturi lunare la apă de peste 400 de milioane de lei”, a continuat inginerul Ilie.
Instalarea sursei proprii de apă va mai scăpa spitalul de un necaz. Odată cu amenajarea unei surse proprii de apă, și rețeaua subterană de transport va fi reparată, iar spărturile din țevi, prin care se înregistrează pierderi considerabile, vor dispărea. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns