O lege ambiguă este interpretată diferit de instanțele din țară, iar hotărârile sunt favorabile celui cu mai mult… noroc. Spitalul Municipal Onești a câștigat, în final, la Curtea de Apel, procesul deschis împotriva Curții de Conturi, după ce Tribunalul i-a respins acțiunea.
În urmă cu doi ani, Curtea de Conturi a stabilit după un control că, în anul 2010, personalul sanitar cu pregătire superioară din cadrul Spitalului din Onești a beneficiat fără drept de tichete de masă, peste 2.500 la număr, cu o valoare de circa 22.190 lei. Curtea de Conturi a impus atunci spitalului să recupereze plățile nelegale, iar spitalul s-a adresat instanței.
Tribunalul Bacău a tras concluzia că „din actele normative ce reglementează acordarea unui tichet de masă nu se regăsește o prevedere care să reglementeze acordarea unui tichet de masă pentru o zi lucrătoare, între orele 8.00 – 13.00.” Mai mult, instanța a considerat că spitalul avea obligația să verifice modul în care au fost aprobate și acordate tichetele de masă, în condițiile în care spitalul a asigurat și o masă gratuită personalului sanitar cu pregătire superioară, inclusiv medicilor secundari și interni, pe timpul gărzilor. Legea, a adus ca argument Curtea de Conturi, nu permite salariaților să primească și tichete de masă, și masă caldă gratuită.
De cealaltă parte, Spitalul Onești a adus în apărare o sentință a Tribunalului Brăila care a dat câștig de cauză medicilor de la Spitalul Obstetrică-Ginecologie și a dispus plata contravalorii tichetelor de masă.
În cele din urmă, Spitalul din Onești a câștigat procesul la Curtea de Apel. „În țară, o parte din spitale au câștigat, altele au pierdut. Este o ambiguitate în lege. Asta e justiția din România”, a fost concluzia directorului medical al Spitalului din Onești, dr. Adrian Brânzaniuc.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns