• prin contractul inițial, constructorul era obligat să dea clădirea „la cheie”, cu tot cu dotările necesare funcționării celor două instanțe • în primăvara acestui an, o comisie formată inclusiv dintr-un reprezentant al Ministerului Justiției a decis că este mai bine ca dotările, în valoare de 13,6 miliarde de lei, să fie achiziționate din buzunarul propriu • firma Conimpuls s-a oferit să sponsorizeze Tribunalul cu bănci pentru deținuți
Noul sediu al Tribunalului Bacău naște din ce în ce mai multe suspiciuni cu privire la modul în care s-au derulat banii publici pentru construcția acestui imobil. Potrivit actului inițial de adjudecare a licitației de către firma Conimpuls, a lui Sergiu Sechelariu, aceasta, în calitate de antreprenor general, trebuia să predea lucrarea „la cheie”. Altfel spus, angajații Tribunalului Bacău trebuiau să intre doar în clădire, să se așeze la birouri și să înceapă treaba. Antrepenorul trebuia să predea clădirea inclusiv cu becurile puse în lustre. După ce, timp de cinci ani, vreme în care s-au întins lucrările de construcție, înțelegerea inițială a fost valabilă, la sfîrșitul lunii februarie a acestui an, o comisie formată din reprezentanți ai proiectantului, constructorului, beneficiarului și principalului ordonator de credite s-a întîlnit în Bacău și după o analiză temeinică a stadiului execuției lucrărilor, a decis ca achiziționarea dotărilor să intre în sarcina beneficiarului. Totul a fost supervizat de un consilier de la Ministerul Justiției, în persoana Ancăi Gheorghiu. De altfel, consilierul de la Ministerul Justiției a fost cel care i-a informat pe ceilalți șapte reprezentanți ai părților implicate în derularea acestui proiect că „inaugurarea acestei investiții să fie efectuată la 30 iunie 2004”. Adică, exact acum jumătate de lună. Lucru care nu s-a întîmplat, întrucît, conform declarațiilor lui Dumitru Pocovnicu, președintele Tribunalului Bacău, lucrarea nu a fost recepționată nici măcar preliminar. În plus, conform unei note încheiate cu acea ocazie, Conimpuls a fost scutită de efortul de a face și dotările necesare pentru funcționarea normală a celor două instanțe. Dotări care ajung la 13,6 miliarde de lei și care au căzut în sarcina beneficiarului, adică Tribunalul Bacău. „Întrucît contractul de execuție al acestei investiții a fost încheiat cu mențiunea «la cheie», lista de dotări suferind numeroase modificări față de data licitației, părțile contractante au convenit, de comun acord, să încheie, pînă la data de 8.03.2004, un act adițional prin care se va stabili că achiziționarea dotărilor intră în sarcina benficiarului”, se spune în nota încheiată cu prilejul analizei stadiului lucrărilor.
Conimpuls oferă Tribunalului bănci pentru deținuți
O lună mai tîrziu de la această întrevedere, mai precis pe 29 martie, președintele Tribunalului Bacău, de comun acord cu proiectantul și constructorul, au încheiat un act adițional prin care se materializau instrucțiunile din nota încheiată la sfîrșitul lui februarie. Potrivit acestuia, beneficiarul lucrării se obliga să-și achiziționeze singur dotările necesare pentru funcționarea celor două instanțe. Articolul 1 din acest document, pe care îl publicăm în facsimil, prevede că „achiziționarea dotărilor cu bunuri intră în sarcina beneficiarului, cu excepția bunurilor: 12 buc. paturi (bănci pentru arestați)…, care vor fi asigurate prin sponsorizare de către Conimpuls SA Bacău”. Pe parcursul zilei de ieri, încă nu am putut obține o opinie în legătură cu toate aceste decizii. Dumitru Pocovnicu ne-a declarat, destul de nervos, că putem scrie ce vrem noi. „Publicați ce vreți dumneavoastră. Faceți jocurile altora, și oricum nu presa este cea care are competență să verifice aceste lucruri, sînt alții competenți”, ne-a spus Dumitru Pocovnicu, supărat pentru titlul materialului de deschidere din „Ziarul de Bacău” de miercuri. „Unde am aruncat eu cu banii pe pereți? Și în nici un caz nu v-am declarat eu că nu sînt bani pentru mobilier. Sînt bani!”, a mai precizat președintele Tribunalui Bacău în încheierea convorbirii.
Verificări albe doar pînă în 2002
Curtea de Conturi Bacău este instituția care verifică, la fiecare început de an, modul în care instituțiile bugetare au cheltuit banii care le-au fost alocați. În cazul nostru, Tribunalului Bacău, care din punct de vedere fiscal are statut de ordonator secundar de credite, după Ministerul Justiției, forul de la care primește bani din pușculița publică pentru cheltuielile de întreținere, dar și de investiții. Directorul Curții de Conturi Bacău, Gheorghe Neicuțescu, spune că în urma verificărilor asupra modului în care s-au cheltuit banii la Tribunalul Bacău nu s-au găsit nereguli mari cu privire la această investiție. „S-au făcut verificări la această lucrare încă de cînd este prevăzută în programul de investiții al Tribunalului Bacău. În afară de cîteva nereguli cu privire la acordarea ilegală a unor sume pentru manoperă de ordinul a cîteva zeci de milioane de lei, altceva nu a fost în neregulă. Exista pericolul ca, nedepistată la timp, această plată nelegală să ajungă, la finalizarea construcției, la o sumă colosală. Așa, banii au fost recuperați la timp și acum nu am mai depistat probleme. Este drept că verificările pentru anul 2003 se vor face luna viitoare, așa că nu mă pot pronunța decît asupra a ceea ce a fost pînă în 2002”, ne-a declarat Neicuțescu. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns