• Codul fiscal introduce deducerea cheltuielilor efectuate în numele unui angajat la schemele facultative de pensii ocupaționale sau cu primele de asigurări private de sănătate
Firmele beneficiază facilități fiscale în cazul în care doresc să facă sponsorizări. Petru Hăineală, directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, spune că noul Cod fiscal, intrat în vigoare din acest an, introduce prevederea că „sponsorizările sînt deductibile din impozitul pe profit”. Oficialul Fiscului băcăuan informează că unul dintre capitolele din Titlul referitor la impozitul pe profit stabilește introducerea unui tratament eșalonat mai favorabil în ceea ce privește debitele nerecuperabile ale contribuabililor. Astfel, sînt recunoscute unele cheltuieli cu provizioanele, în limita a 20 la sută din valoarea creanțelor asupra clienților, înregistrate după data de 1 ianuarie 2004, 25 la sută începînd cu 1 ianuarie 2005, 30 de procente de la 1 ianuarie 2006 și 100 la sută de la 1 ianuarie 2007.
Prevederile Legii nr. 15/1994, privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale și necorporale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sînt încorporate în Cod ca reguli fiscale speciale, Legea nr.15/1994 fiind abrogată. „Contribuabilul poate opta pentru metoda liniară, progresivă sau accelerată a amortizării, în funcție de natura mijloacelor fixe”, spune Petru Hăineală.
Actul normativ menține limitarea deductibilității cu dobînzile și recunoașterea acestora pe parcursul mai multor ani fiscali. „De asemenea, se acceptă deducerea sponsorizărilor și actelor de mecenat pînă la 20 la sută din impozitul pe profit datorat, dar nu mai mult de 3 la mie din cifra de afaceri”, precizează directorul executiv al DGFP.
Prin Codul fiscal s-au instituit reguli speciale aplicabile vînzării/cesionării proprietăților imobiliare și titlurilor de participare, astfel încît cîștigurile rezultate din vînzarea/cesionarea proprietăților imobiliare situate în România și a titlurilor mobiliare deținute la o persoană juridică română se impozitează prin aplicarea unei cote de 10 la sută. Pentru comparație, cota standard de impozit pe profit este de 25 la sută.
Dintre facilitățile introduse de Codul fiscal, Petru Hăineală amintește recunoașterea unor cheltuieli suplimentare pentru îmbunătățirea mediul de afaceri, cum ar fi: cheltuielile de transport și cazare în țară și străinătate efectuate de prestatori de servicii potrivit clauzelor contractuale, precum și pentru administratori; cheltuielile efectuate în numele unui angajat la schemele facultative de pensii ocupaționale; cheltuielile cu primele de asigurări private de sănătate. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns