Operatorii economici, persoane fizice sau juridice, înregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, vor primi sprijin financiar în valoare totala de 23,225 milioane lei din partea statului, pentru productia certificata oficial destinata însamintarii si plantarii în toamna anului 2008 si primavara anului 2009. Ajutorul financiar se asigura începind cu data de 1 ianuarie 2009. Derularea si decontarea fondurilor alocate ca ajutor financiar pentru productia interna de seminte si material saditor se realizeaza prin Agentia de Plati si Interventie în Agricultura (APIA).
Sprijinul financiar va fi alocat în functie de categoria de saminta (prebaza, baza, Clasa A si B) Astfel, pentru cartof valoarea ajutorului financiar este cuprinsa între 25 de lei la 100 kg si 35 de lei la 100 kg. Pentru pomi altoiti si nealtoiti, valoarea ajutorului financiar este cuprinsa între 250 si 700 de lei la100 de bucati. Pentru arbusti fructiferi (zmeur, mur, coacaz, afin) valoarea ajutorului financiar este cuprinsa între 115 si 230 lei la 100 de bucati. La capsun, valoarea ajutorului financiar este cuprinsa între 9 si 15 lei la 100 de bucati. Iar pentru vite altoite sau pe radacini proprii, valoarea ajutorului financiar este cuprinsa între 200 si 300 de lei la 100 de bucati. Termenul maxim pina la care pot fi vindute semintele sau se poate însaminta ori planta, dupa caz, este 30 iunie a anului de vinzare.
Potrivit Normelor metodologice aprobate de Guvern, beneficiarii ajutorului financiar vor adresa o cerere centrului APIA Bacau. Cererea va fi însotita de documente care vor certifica autorizarea operatorului economic, provenienta semintelor si a materialului saditor, precum si lista si datele de identificare ale cumparatorilor. Termenul limita pentru depunerea cererii si a documentelor însotitoare este 15 iulie 2009. Inspectoratul teritorial Bacau si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor au obligatia sa verifice si sa confirme, înainte de aprobarea acestor cereri, daca operatorii economici care solicita sprijin financiar sint înregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, iar cantitatea pentru care solicita ajutorul financiar a fost produsa în baza unui contract si/sau a unei declaratii de multiplicare.
Ajutorul financiar se acorda o singura data pentru aceeasi cantitate de seminte si material saditor certificate oficial produse si comercializate si/sau utilizate pentru însamintare sau plantare proprie de catre producator. Actul normativ stabileste ca semintele si materialul saditor cumparate pentru însamintare sau plantare nu se comercializeaza, nu se folosesc în alte scopuri decit cel pentru care au fost cumparate si nu se pastreaza pe stoc. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 20.000 lei, anularea autorizatiei de producere a semintelor si materialului saditor, precum si cu obligarea la restituirea sumelor încasate, actualizate în functie de nivelul inflatiei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoane împuternicite de MADR. (Petru DONE)
Lasă un răspuns