Madicii veterinari nu sînt foarte încîntați de decizia privind renunțarea la vaccinarea împotriva pestei porcine clasice în România. Nu neapărat pentru banii pe care îi primeu de două ori pe an, cîte 20.000 de lei pentru fiecare porc vaccinat, ci, mai ales, pentru riscul pe care îl reprezintă pentru animale această măsură. „În mod cert vor izbucni focare de pestă pentru că noi avem probleme mari cu circulația animalelor. O astfel de măsură ar fi fost eficientă în condițiile în care stăpîneam foarte bine acest domeniu și am fi avut posibilitatea să știm în orice moment unde se află un animal. Așa, vor apărea focare, se vor sacrifica animalele și se va face o dezinfecție severă, dar nu vom avea siguranța că nu va mai izbucni un altul în cine știe ce sat în care proprietarul a mai vîndut un porc din lotul infectat”, ne-a declarat medicul veterinar Coca Tănăsescu. În plus renunțarea la vaccinarea contra pestei porcine va duce și la disponibilizări din rîndul personalului încadrat la cabinetele veterinare. „Măsura îi va afecta pe tehnicienii veterinari, pentru că vom fi nevoiți să renunțăm la serviciile lor, atîta vreme cît obiectul muncii lor va dispărea. Pentru că, practic, toate celelalte vaccinuri sînt de competența medicilor veterinari”, ne-a mai spus Coca Tănăsescu.
Guvernul nu s-a mulțumit doar cu interzicerea vaccinărilor la pesta porcină, ci a trecut și la stabilirea unor măsuri contra celor care nu au de gînd să renunțe prea ușor la vaccin. „S-a interzis vaccinarea contra pestei porcine în vederea alinierii legislației sanitare veterinare a României cu cea a Uniunii Europene (UE). Conform normelor din UE, un astfel de vaccin administrat porcilor afectează sănătatea umană atunci cînd un animal vaccinat ajunge în consum. Așa că, începînd cu data de 15 august, s-a interzis vaccinarea porcinelor aflate pe teritoriul României, cu excepția celor din fermele care desfășoară activitate de reproducție și a porcinelor sălbatice de pe teritoriul României”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Vlad, șeful Secției de Igienă a Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Bacău. Pentru a fi sigură că românii nu își vor mai vaccina porcii, guvernanții au decis să ia măsuri drastice împotriva celor care vor încălca legea. Astfel cei care își vor vaccina animalele și vor fi prinși vor plăti o amendă cuprinsă între cinci și 10 milioane de lei. De asemenea mișcarea porcinelor neidentificate, după data de 31.12.2003, data limită la care fiecare porc trebuie să aibă un cercel și un pașaport pentru identificare se sancționează cu amenda de la 15 la 20 de milioane de lei. Cu amendă de la 20 la 30 de milioane de lei vor fi pedepsiți și cei care vor comercializa vaccinului contra pestei porcine.
Țăranii spun că măsurile luate de mai marii de la București sînt de neînțeles pentru ei. „Mai întîi ne tot bat capul cu nu știu ce aparate pe care să le băgăm cailor pe sub piele și cercei pentru celelate animale. Apoi ne spun că nu mai avem voie să vaccinăm porcii. Da’ cine îmi plătește mie animalul dacă se îmbolnăvește? Îmi dă Năstase bani? Nu vedeți că și așa ne-a umplut de pensii grase de cîteva sute de mii de lei, ca nu cumva să pățim ceva de prea multă îmbuibare. Nu mai pot eu de cine zici mata, c-or fi ăia din Europa care ne cer asta. Da’ce? Eu mă duc să-i întreb pe ei ce pun în oală? Sau de ce mănîcă tot felul de șerpi și broaște. Mie nu-mi plac lighioanele astea nici să le văd, darămite să le mai mănînc. Asta nu înseamnă că dacă nu le mănînc eu, nu le dau voie nici lor. Așa că să mă lase în pace”, ne-a spus categoric Vasile Arghire, un sătean din Măgirești.
„Să ne lase, doamnă, să vaccinăm porcii. Că dacă ne mor, trebuie să așteptăm pomana statului să ne dea bani pe ei. Și, pînă vine banul de la stat, mai cresc un rînd de porci. Înțeleg să mă amedeze că nu-l vaccinez. Dar să plătesc amendă pentru că îl vaccinez, încă n-am pomenit”, ne-a spus și Ileana Viziteu din Ardeoani. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns