Dezbaterea pe problemele agriculturii si ale agricultorului roman care a fost organizata, saptamina trecuta, de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR si la care au venit circa 600 de fermieri din toata tara, mi-a atras atentia asupra atitudinii pe care tot mai multi romani o au fata de cei care ne-au condus in ultimii 22 de ani. In sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului, unde a avut loc Conferinta Nationala a LAPAR, am auzit o voce generala aproape furibund ridicata impotriva modului in care s-a procedat cu agricultura Romaniei, a politicilor agricole si a lipsei de strategie in acest domeniu economic atit de important.
Spiritul acesta se regaseste, insa, cel mai bine in Rezolutia Conferintei Nationale a LAPAR, din care redam in continuare ultimele sase puncte.
Conferinta Nationala a Agricultorilor a dezbatut principalele obiective care reprezinta directiile de baza ale strategiei nationale, responsabilitati ale decidentilor politici, pentru progresul agriculturii si agricultorilor din Romania, incepind cu anul 2012. Ca urmare:
5. Conferinta Nationala a Agricultorilor cere tuturor federatiilor reprezentative, pe sectoare de activitate, din agricultura, sa dea dovada de solidaritate in demersurile si manifestarile intreprinse de una sau mai multe dintre ele, sa participe corespunzator, direct sau prin alte atitudini publice, la acestea, in vederea cresterii impactului si rezultatelor propuse de initiatori. Conferinta Nationala a Agricultorilor propune federatiilor reprezentative prezente la aceasta manifestare o asociere, pentru constituirea unei Confederatii cu adevarat reprezentativa la nivel national, pentru coordonarea actiunilor comune si sustinerea onesta si ferma a intereselor agricultorilor romani in toate structurile regionale, europene si internationale. Pina la finalizarea acestei propuneri, in sectorul productiei vegetale, toate atitudinile si manifestarile sint reprezentate, in exclusivitate de LAPAR, singura federatie cu reprezentativitate la nivel national.
6. Conferinta Nationala a Agricultorilor constata lipsa de interes a factorilor de decizie, fata de problemele agriculturii si agricultorilor. Insusi ministrul Agriculturii a considerat prezenta la aceasta dezbatere ca o optiune proprie, fara nicio raspundere fata de organizatori, fata de agricultori. Conferinta Nationala a Agricultorilor imputerniceste conducerea LAPAR sa stabileasca, impreuna cu conducerea ministerului, atitudinile reciproce, fata de dezbaterea unor subiecte importante, existente permanent pe ordinea de zi a celor doua parti. In urma acestei analize, presedintele LAPAR, cu sprijinul celorlalte structuri profesionale reprezentative din agricultura, va decide cu privire la necesitatea unor manifestari de amploare, care sa determine organismele decizionale ale statului la responsabilitate fata de agricultura si agricultori. In acest sens, Conferinta Nationala cheama toti agricultorii sa participe, in solidar cu initiatorii, la manifestarile initiate in scopul influentarii deciziilor, in domeniul agriculturii.
7. Conferinta Nationala a Agricultorilor atrage atentia tuturor organismelor statului, cu atributii in proiecte de acte normative, decizii curente sau legislative – Ministerul Agriculturii, alte ministere, agentii sau administratii nationale, Parlamentul Romaniei – ca toate initiativele care privesc reglementari in domeniul agriculturii sa fie aduse la cunostinta federatiilor profesionale interesate, inainte de postarea lor pe site-urile institutiilor respective. Federatiile profesionale trebuie sa participe la dezbaterea si avizarea acestora.
8. Conferinta Nationala a Agricultorilor atrage atentia Ministerului Agriculturii referitor la calamitatile produse de seceta din toamna precedenta, a pagubelor inregistrate de agricultori si identificarea resurselor nationale si europene, pentru despagubirea acestora.
9. Conferinta Nationala a Agricultorilor imputerniceste LAPAR sa intreprinda in continuare demersuri ferme, pentru recuperarea diferentei PNDC pe anul 2011, redusa in mod abuziv. Totodata, conducerea LAPAR va insista pentru emiterea HG privind nivelul PNDC ((Platile Nationale Directe Complementare) si SAPS (Schema de plata unica pe suprafata) aferente anului 2012.
10. Conferinta Nationala a Agricultorilor constata, cu ingrijorare, ca atitudinea celor mai importante si responsabile oficialitati ale Romaniei s-a dovedit din nou a fi una iresponsabila, de dispret fata de agricultura si agricultori. Conferinta Nationala a Agricultorilor imputerniceste conducerea LAPAR sa adreseze acestora un avertisment public.
Lasă un răspuns