O inițiativă locală pregătește permanentizarea anuală a „Săptămânii universitarilor” la Slănic, reuniune complexă dedicată promovării stațiunii și soluțiilor pentru dezvoltarea turismului din zonă.
Petru DONE
O reuniune privată a unui grup de universitari din Iași și București, organizată, recent, la Pensiunea Montana din Slănic Moldova s-a soldat, între altele, cu hotărârea de a se lansa inițiativa permanentizării anuale a unei „Săptămâni a universitarilor” în această stațiune. Scopul declarat este promovarea turismului montan, a stațiunii Slănic dezvoltarea turismului din zonă. La Pensiunea Montana s-au aflat, la o veritabilă „dezbatere academică de idei”, academicianul Valeriu Cotea, profesorii universitari Petrică Magazin și Vasile Cocriș, din Iași, și Silviu Neguț și lector univ. dr. Marius Cristian Neacșu.
„Am venit în Slănic – ne-a declarat prof. univ. dr. Silviu Neguț – la invitația unui student al nostru, acum doctorand în geopolitică și relații internaționale, Ovidiu Cristian Popa. A fost o inițiativă care ne-a adus alături, pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a afla noutăți, pentru dezbateri de idei. Și la această primă reuniune, informală, am discutat despre marii oameni ai României, începând de la Miron Costin și Dimitrie Cantemir, până la Eminescu și Maiorescu sau Simion Mehedinți. Cred că astfel de reuniuni ar fi benefice, mai ales într-un cadru organizat, într-un climat plăcut, pentru a nu mai vorbi de frumusețea stațiunii Slănic Moldova și a peisajului pe care îl oferă munții Nemirei acolo. În astfel de condiții, parcă și vorbele și ideile curg altfel.”
Doctorandul Ovidiu Popa crede astfel de reuniuni ar putea aduce la un loc chiar mai multă lume, profesori și studenți, specialiști în domenii diferite. „Inițiativa – a spus organizatorul primei întâlniri – este o premieră pentru zona Moldova. O încercare similară a mai avut loc în țară. Ne gândim să invităm aici universitari din diferite domenii, care se pot întâlni și cu investitorii din turism. Pentru că acești formatori, profesorii din mediul universitar, îi pregătesc tocmai pe viitorii lucrători în turism și în locații asemănătoare. S-ar crea o punte de legătură între cele două medii, al universitarilor și al investitorilor din turism, care ar permite celor dintâi să afle exact ce își doresc cei din urmă de la absolvenții facultăților.”
Ideea lui Ovidiu Popa este în fază incipientă, iar dacă va fi dezvoltată va trebui să fie găsită și susținerea ei financiară. „Cred că ar trebui înființată o asociație în acest scop – a mai spus inițiatorul. Evident, acțiunile vor fi organizate în stațiunea Slănic Moldova, pentru promovarea acesteia, în primul rând, dar și a zonei Moldova în general. Și lucrarea mea de doctorat va fi strict pe stațiunea Slănic Moldova, în care abordez și soluții pentru atragerea de investitori.”
În luna mai, Ovidiu Popa a adus în stațiune un grup de studenți ai Facultății de geografie și turism, din București, care au făcut acolo practică timp de o săptămână, cartare, analiza problemelor specifice muncii de geograf. Anul trecut, însă, tot la Slănic a avut loc un simpozion internațional pe probleme de geografie, la care au participat și specialiști din Turcia, profesori la o facultate de profil din Izmir. Simpozionul Științific Româno-Turc, aflat la cea de a VIII-a ediție, a fost rezultatul unei cooperări între Facultatea de Geografie a Universității București, Institutul de Geografie al Academiei Române și Universitatea Dokuz Eylül, din Izmir.
„Acum – a mai spus Ovidiu Popa – trebuie să consituim un grup de lucru din care, evident, nu vor lipsi universitarii. Eu am avantajul de a mă mișca, în prezent, și în acest mediu, al universitarilor, dar și în cel practic, al mediului de afaceri din turism, într-o stațiune importantă, de unde cunosc problemele cu care se confruntă acest mediu. La astfel de probleme noi am primit, deseori, soluții și sfaturi de la distinșii noștri profesori. M-am gândit, deci, că cel mai bun lucru ar fi să-i aducem, periodic la noi, să discutăm aici, să căpătăm noi cunoștințe, să reținem noi idei, evident nu doar legate de turism, ci de tot ceea ce ne influențează viața materială, dar mai ales pe cea spirituală.”
Vorbe, vorbe, vorbe, in timp ce tara se duce pe rapa! Vorbe de oameni cu nume, notorietate, dar goale, lipsite de valoare, spuse doar in contul cazarii si fripturii date „moca” de afaceristul Popa. Le-a oferit si piscina cu miros specific de apa de Slanic, bine impanata cu bacteriile si germenii crescuti la temperatura de 25-30 de grade. Vorbe, cand tara isi vinde aurul prin premierul sau care vrea sa fie votat in 2014 la europarlamentare sau eventual prezidentiale , apoi argintul, metalele pretioase si foarte rare folosite in tehnologia spatiala. Vorbe de oameni diferiti ca specialitate, veniti sa faca reclama unei statiuni care abia mai este stiuta, vizitata, onorata. O tara de vorbe! Decontul : LA ANUL !!