Înainte de a bate sute de kilometri pînă pe litoral sau în oricare alte stațiuni din țară, băcăuanii ar putea să încerce mai întîi să facă un tur prin stațiunile de la noi din județ. La o azvîrlitură de băț de casa noastră se află de multe ori locuri cu peisaje de o frumusețe greu de descris, pentru care străinii ar fi în stare să plătească averi doar ca să le privească. Multe din aceste locuri sînt binecuvîntate de Dumnezeu cu izvoare terapeutice așa că cele cîteva zile de vacanță pot aduce și un strop de sănătate celor care se pornesc la un astfel de drum.
Slănic, „Perla Moldovei”
Slănic Moldova este, la această oră, cea mai cunoscută stațiune din județul Bacău. Așezat pe rîul Slănic, la poalele Munților Nemira, într-o vale înconjurată de păduri de fagi și brazi, Slănic Modova se află la o distanță de 84 de kilometri sud-vest de municipiul Bacău și dispune de numeroase hoteluri și vile precum și de un complex sanatorial. Stațiunea este renumită pentru izvoarele sale de
ape carbonate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice,
hipertonice, hipotonice și oligominerale, izvoare descoperite încă
din anul 1801. În 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar în 1877 au apărut primele instalații balneare. De-a lungul timpului,
calitățile apelor minerale descoperite aici au fost confirmate prin
medaliile obtinute la expozițiile internaționale de la Paris, Viena,
Frankfurt/Main etc. Specialiștii le-au comparat cu apele minerale de
la Karlovy Vary, Vichy, Aix-les-Bains etc.
Botezată „Perla Moldovei”, Slanic Moldova asigură tratament
pentru tulburări digestive (gastrite cronice hipo- și hiperacide,
ulcere gastrice și duodenale, la un interval de cel puțin trei ani de la
faza dureroasă, afecțiuni stomacale postchirurgicale, colite cronice
atipice, colon inflamabil, constipație cronică), boli hepatobiliare
(dischinezie biliara, colicistită cu sau fără calculi, stări postoperatorii în boli ale ficatului), boli metabolice și nutriționale (forme ușoare și intermediare de diabet, obezitate), boli ale rinichiului și urinare (stări de după tratamentul infecțiilor urinare, acolo unde nu au existat leziuni sau dereglări renale). Cura externă cu apele minerale de la Slănic Moldova ajută la tratamentul bolilor reumatismale degenerative și diartritice, al celor cardiovasculare și respiratorii (astma alergică, traheobronșite cronice, rinosinuzite cronice, emfizem pulmonar), tratamentul bolilor endocrine (stări prepubertale la copii hiperreactivi), al bolilor ginecologice și al altor boli.
Pentru cura internă cu apă minerală se recomandă izvoarele nr.1,
nr.8 și 8 bis (aflate în același pavilion) și izvoarele nr. 1 bis, nr.3 și
nr. 10 (aflate într-un alt pavilion). Aici există instalații pentru băi
calde în cada cu apă minerală, instalații pentru terapie respiratorie
(aerosoli și inhalații), electroterapie și hidroterapie, bazine pentru
kinetoterapie, instalații pentru tratamentul anumitor boli vasculare periferice, și pentru gimnastică medicală. Pacienții pot ajunge cu autocarul la Tîrgu Ocna, localitate situată la o distanță de 18 kilometri, unde există un sanatoriu balnear subteran, cu un microclimat de salină.
Tîrgu Ocna, stațiunea unde sarea este privită ca un remediu pentru sănătate
Stațiunea Tîrgu Ocna este situată la 14 km de municipiul Onești, în
lunca Trotușului, la confluența acestuia cu Slănicul, la o altitudine de 280 de metri. Așezarea la marginea unei depresiuni cu deschidere largă spre sud conferă orașului Tîrgu Ocna un climat specific regiunilor colinare, ferit, în genere, de curenți și propice tratamentului afecțiunilor astenice, gastrice și pulmonare prin efectul tonic, liniștitor. Minele de sare (exploatate încă din Evul
Mediu) au devenit astăzi prețioase surse naturale pentru tratarea unor afecțiuni. În mina „Trotuș”, la o adîncime de 130 de metri a fost amenajat un sanatoriu balnear, pentru tratament în microclimat de salină. Dotat cu un cabinet medical, cu paturi pentru odihnă și mijloace de agrement, sanatoriul se prezintă sub forma unei suite de camere imense, separate între ele de pereții de sare, nefinisați, ce asigură generarea de particule de sare sub forma de aerosoli, permițînd tratarea fără nici o medicamentație a astmului bronsic.
Interes turistic prezintă și numeroasele mărturii ale istoriei și culturii
acestor locuri, între care monumentul închinat eroilor neamului căzuți pe aceste meleaguri în primul război mondial aflat pe Muntele Măgura, în vecinătatea căruia, după 1989 a fost reconstruită Mănăstirea Măgura. Biserica Răducanu este un monument arhitectonic reprezentativ pentru barocul tîrziu moldovenesc, datînd din anul 1664, unde se afla mormîntul poetului și cărturarului patriot Costache Negri (1812-1876).
Bolile reumatismale pot fi tratate și în stațiunea Poiana Sărată
Această stațiune este situată pe Valea Oituzului, în zona colinară, la o altitudine de 450 m, la 33 km de municipiul Onești, pe drumul
național spre Brașov. Străjuită de munții Oituz, într-un cadru natural
pitoresc, dispune de zece izvoare de ape minerale asemănătoare
celor de la Slănic-Moldova, fiind recomandate pentru tratarea bolilor reumatismale. Amenajările turistice realizate aici oferă bune condiții de cazare, alcătuind un cadru ambiant deosebit de prielnic pentru odihnă și tratament.
Oază de sănătate la Sărata Băi
Satul se află la doar șapte kilometri distanță de Bacău, așa că odată urcat în mașină, se poate ajunge aici în mai puțin de un sfert de oră. Nimeni nu a regretat niciodată că a bătut drumul pînă aici și oricine a apucat să vină odată pînă la Sărata Băi a mai dat pe aici și a doua oară. Mii de oameni i-au trecut, pînă acum, pragul Centrului de Spiritualitate și Tratament Balnear „Fericitul Ieremia” din Sărata Băi. Unii tineri, care au venit doar să își facă ceva controale pentru a ține din scurt simptomele unor boli ce stau gata să apară, alții gîrboviți sau sprijiniți în cîrje. După cîteva ședințe de tratament, mulți dintre cei care au venit pînă aici sprijiniți de după umeri de soți sau părinți au plecat acasă pe picioarele lor. Pacienții care vin din alte
localități se pot caza în centru pe toată perioada tratamentului.
Multe sînt afecțiunile care își pot găsi remediu în urma unor ședințe
de tratament în complexul de la Sărata Băi. Apele din această stațiune balneoclimaterică pot trata afecțiuni ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului locomotor, rematism, afecțiuni post traumatice, varice, ulecere varicoase, boli ginecologice, dermatoze, psoriazis, stări alergice, precum și o serie de alte afecțiuni ale căilor respiratorii.
O partidă de vînătoare la Dărmănești
Localitatea, devenită oraș doar cu cîțiva ani, are o personalitate distinctă, oferită de pitorescul cadrului natural. Constituie o mare atracție lacul de acumulare de pe Valea Uzului, amplasat în mijlocul unor munți acoperiți de păduri. De pe malul lacului se poate ajunge la Tabăra Internațională de copii sau la Palatul Sturza – minunata construcție din secolul al XIX-lea – ce dispune, între altele, și de o pistă de aterizare pentru avioane de agrement și elicoptere și este înconjurat de păduri bogate în vînat. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns