• într-un clasament provizoriu, Direcția Silvică Bacău s-a clasat pe locul I pe țară la achiziția de păduri • oficialitățile de la București au mai alocat încă două miliarde peste cele 12 existente deja pentru achiziționarea de fond forestier • 15 proprietari de păduri deja au predat pădurea statului după încheierea contractelor de vînzare-cumpărare
Statul a cumpărat de la proprietarii băcăuani, pînă la această dată, 305 hectare de pădure și 18 hectare de teren agricol. La doar două săptămîni de cînd au început negocierile între proprietari și direcția Silvică Bacău, instituția a terminat fondurile alocate și a fost nevoie de încă o suplimentare de două miliarde de lei. Așa se face că Regia Națională a Pădurilor a alocat pentru județul Bacău 14 miliarde de lei, reprezentînd 14 la sută din fondurile totale pe plan național. „Sîntem, din acest punct de vedere, prima Direcție Silvică din țară. Ne-am clasat pe locul întîi ca valoare a fondurilor alocate și a numărului de hectare de pădure cumpărate. Chiar la sfîrșitul săptămînii acesteia am mai primit încă două miliarde de lei pentru negocierile pe care le vom face de acum încolo. După ce vom termina aceste fonduri, vom sista și negocierile cu proprietarii care vor să-și vîndă pădurile, pînă anul viitor, cînd ne vor fi alocate alte fonduri și cînd vom relua tratativele”, ne-a declarat Ionel Dumitru, șeful Serviciului Fond Forestier al Direcției Silvice Bacău.
Prețul de achiziție a pădurilor s-a situat între 15 și 45 de milioane de lei la hectar, în funcție de caracteristicile și calitatea parcelei respective, și între cinci și opt milioane de lei pentru terenul agricol. „Acesta din urmă a fost achiziționat numai în marginea amplasamentelor forestiere, urmînd să fie împădurit de noi, și să reîntregim aliniamentul fondului forestier de stat”, ne-a mai spus Dumitru.
Oferta de vînzare a fost cu mult peste așteptări
Silvicultorii băcăuani au avut parte de o surpriză de proporții cînd s-a făcut public faptul că statul român se arată dispus să cumpere pădurile retrocedate foștilor proprietari. După toate scandalurile legate de revolta foștilor proprietari, care au acuzat că nu-și primesc înapoi terenurile agricole și pădurile, ei s-ar fi așteptat ca oferta de vînzare să fie destul de redusă sau chiar inexistentă. Însă valul de oferte cu care i-au asaltat proaspeții proprietari pe specialiștii de la Direcția Silvică Bacău a întrecut toate așteptările, iar silvicultorii au avut de unde alege. „Au fost și cazuri în care am oferit 65 de milioane de lei pe hectarul de pădure, dar era vorba despre o pădure aflată la vîrsta de exploatare de foarte bună calitate. La început, în primele zile ne-a fost chiar greu, pentru că nu aveam experiență, dar cu timpul s-a format deja un preț de piață și acum vin oamenii în cunoștință de cauză, nici nu se mai aruncă la prețuri exorbitante, nici negocierile nu mai durează așa mult. Asta nu înseamnă că nu sînt și persoane care cedeză foarte greu, ba dimpotrivă”, ne-a mai spus Dumitru. După primele zile de negocieri nu s-au mai înregistrat cazuri în care proprietarii să se ridice și să plece de la tratative, fără să fi finalizat în vreun fel tranzacția. Asta tot pentru că, în primele zile, s-a stabilit deja un preț de piață, iar oamenii au știut de unde să înceapă, unde să se oprească și la ce să se aștepte. Ba chiar, în timpul negocierilor de săptămîna trecută s-a prezentat un grup de locuitori din comuna Nicolaie Bălcescu, doritori să știe dacă se mai pot prezenta la tratative după ce vor fi validați cu toată suprafața de teren care li se cuvine. Ei au primit asigurări că pot face acest lucru, numai să mai fie fonduri disponibile atunci cînd își vor primi ei terenul integral.
Însă, chiar și în condițiile în care fondurile au fost aproape epuizate, numărul ofertelor de vînzare nu a scăzut. Dimpotrivă, s-a păstrat constant la aproximativ patru-cinci pe zi, iar ofertele vor fi luate în considerație, chiar și după terminarea fondurilor, negocierile urmînd să fie reluate anul viitor.
Silvicultorii îi consiliază juridic pe vînzători
Proprietarii care și-au vîndut pădurile au avut de umblat ceva pentru a-și perfecta situația juridică și pentru a putea încheia actele de vînzare-cumpărare prorpiu-zise. Mai întîi, ei au fost nevoiți să-și înocmească fișa cadastrală a terenului, iar apoi să meargă la notar și să încheie actele. Totul s-a petrecut ca la orice tranzacție obișnuită: vînzătorul și-a plătit costurile necesare la întocmirea fișei cadastrale iar cumpărătorul, respectiv Direcția Silvică Bacău, își plătește costurile de legalizare a contractului de vînzare-cumpărare. Mulți dintre cei care și-au vîndut însă terenurile nu au nici experiența necesară în efectuarea unor astfel de tranzacții, nici timpul necesar pentru a umbla pe drumuri. „Mulți dintre ei ne-au cerut să ne ocupăm noi de toate demersurile, inclusiv de schița cadastrală a amplasamentului. Majoritatea au motivat că nu sînt din Bacău și nici nu-și permit să vină prea des, sau chiar să stea în Bacău cu săptămînile. Așa că sînt cazuri în care le întocmim noi schița cadastrală și ne ocupăm și de întocmirea actelor la notariat, ei urmînd să se prezinte doar la semnarea actelor”, ne-a mai spus Ionel Dumitru.
Pînă acum, s-au închiat deja 15 contracte de vînzare-cumpărare pentru aproximativ 60 de hectare de pădure. Acestea au fost deja preluate la fondul forestier de stat și s-a institut paza silvicultorilor în zonă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns