Drept recunoștință pentru neasemuitele fapte săvârșite de Ștefan Vodă al Moldovei și ca mărturie a admirației pentru vitejia lui, poporul român i-a ridicat de-a lungul timpului pe plaiurile mioritice ale Moldovei – monumente, statui și busturi monumentale spre a nu fi uitat de urmași.
Iași – Statuia Ecvestră a lui Stefan cel Mare, amplasată în fața Palatului Culturii, creația sculptorului francez Emmanuel Fremiet, statuia a fost dezvelită la 5 iunie 1883. Mândrul nostru voievod este înfățișat călare și cu buzduganul în mâna dreaptă. Pe frontispiciul piedestalului este montată o coroană masivă de frunze de stejar, turnată în bronz, în interiorul căreia stă scris : „Ștefan cel Mare, 1457 aprilie, 1504 iulie”.
La dezvelirea ei, pe lângă marii dregători ai țării, a participat și regele Carol I, pe care soarta l-a rânduit să domnească mai mult cu un an decât Ștefan cel Mare.
În salvele solemne a 21 lovituri de tun, patru țărani îmbrăcați ca plăieșii din vremea domnitorului, au dezvelit statuia marelui voievod. In discursul ținut cu acel prilej, Bogdan Petriceicu-Hajdeu a spus printre altele: „De la Carpați până la Dunăre și Nistru, sunt puține locuri unde să nu fi zăngănit vorba, să nu fi zbârnâit săgeata lui Ștefan, respingând pretutindeni pe dușmani de la hotarele țării”.
Războieni – Județul Neamț – Monumentul Comemorativ dedicat bătăliei de la Războieni (Valea Albă) din 26 iulie 1476. A fost construit în parcul localității de către sculptorii Veisenberger și Wladimir Hegel, prin grija ofițerilor din Reg.15 Infanterie „Războieni” și dezvelit la 27 octombrie 1897.
Pe monument sunt două medalioane care reprezintă efigia lui Ștefan cel Mare și o scenă din timpul bătăliei de la Războieni, precum și inscripțiile dăltuite în marmură: „Aici s-a dat cea mai crâncenă bătălie din veacurile Moldovei”.
„Nemuritorul erou și atlet al lui Christ, lui, Ștefan cel Mare, care în 26 iulie 1476, în acest loc, vitejește cu răspunderea vieții, apără neatârnarea Moldovei și existența națiunii române contra oștilor nenumărate ale sultanului Mohamed, de el însuși comandate”.
Bârsești – Județul Vrancea – Monumentul dedicat lui Stefan cel Mare – ridicat pe dealul Dumbrava, cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la moartea voievodului.
La baza coloanei, pe fața principală sunt scrise mai multe texte, printre care amintim: „Lui Ștefan cel Mare, voievodul Moldovei, după 400 de ani de la moartea lui, prinos de admirație și recunoștință din partea vrâncenilor, în 2 iulie 1904”.
Iași – Grup Statuar – Ștefan cel Mare este înfățișat în straie domnești, având în mâna dreaptă un buzdugan iar în mâna stângă un hrisov întărit cu sigiliul cu cap de bour.
Borzești – Județul Bacău – Bustul monumental al lui Ștefan cel Mare, aflat la intrare în curtea bisericii ctitorită de domnitor. Este opera sculptorului V.D.Leorda și a fost donat în anul 1938 de Societatea mutilaților invalizi din primul război mondial. Pe piedestal este scris: „Stefan cel Mare – domn al Moldovei, 1457 – 1504”.
Vaslui – Statuia lui Ștefan cel Mare – construită în piața centrală a localității de către sculptorul Eftimie Bârleanu, a fost dezvelită la 20 decembrie 1972. Ștefan este prezentat în picioare cu coroana voievodală și în mâini cu spada și un hrisov.
Pe frontispiciul piedestalului se află basorelieful „Închinarea steagurilor” , stema Moldovei și inscripția: „Ștefan cel Mare 1457-1504″.
Pe spatele monumentului găsim cuvintele lui Nicolae Iorga: „Domn adevărat, viteaz și cu minte și iubitor de țară și neam. Intr-însul găsitu-a poporul românesc cea mai curată și cea mai deplină icoană a sufletului său”.
Piatra Neamț – Statuia lui Ștefan cel Mare – Creația sculptorului Oscar Han. A fost dezvelită la 26 ianuarie 1974, în parcul din centrul localității, pe locul unde a fost curtea domnească, cu prilejul împlinirii a 470 de ani de la moartea voievodului.
Pe frontispiciul piedestalului se află inscripția: „Ștefan cel Mare. Domn al Moldovei 1457-1504”.
Băcăoani – Comuna Muntenii de Jos – Județul Vaslui – Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare ridicată lângă localitate, la 12 km de Vaslui, în locul numit Podul Inalt. Este opera sculptorului Mircea Șerbănescu. A fost dezvelită la 25 decembrie 1975, cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la victoria obținută de oastea lui Ștefan cel Mare la 10 ianuarie 1475 împotriva armatei otomane.
Pe fațada principală a piedestalului se află inscripția: „Ștefan cel Mare, Domn al Moldovei 1457-1504”.
Suceava – Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare – construită în parcul din apropierea fostei cetăți de scaun a Moldovei. A fost dezvelită la data de 16 septembrie 1977. Monumentul este împodobit cu stema Moldovei și cu scene din luptele purtate de Marele Domnitor împotriva otomanilor. Pe piedestal găsim înscrise următoarele cuvinte: „Scut de apărare a gliei străbune, Ștefan cel Mare, erou legendar a cărui luptă și activitate
închinate libertății patriei și poporului, împreună cu alți mari domnitori ai țării stă la baza făuririi României”.
Iași – Monumentul Ștefan cel Mare și Războieni” – dezvelit la 30 iulie 1979 cu prilejul împlinirii a 475 de ani de la moartea ilustului voievod. Este creația sculptorului Marius Butunoiu. Pe un piedestal de marmură se înalță bustul din bronz al lui Ștefan cel Mare și o scenă din bătălia de la Războieni cu inscripția: „Acest monument a fost ridicat în memoria glorioșilor oșteni conduși de Ștefan cel Mare, care, în iunie 1476, în crâncena bătălie de la Valea Albă – Războieni, dusă împotriva cotropitorilor otomani și-au dat suprema jertfă pentru apărarea libertății și neatârnării patriei”!
Bacău – Monumentul ecvestru al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt – construit din inițiativa Asociației Culturale „Ștefan cel Mare” Bacău, în centrul localității, sfințit și dezvelit la data de 5 octombrie 1997 în prezența autorităților locale și centrale.
Ștefan cel Mare este prezentat călare, ținând în mâna dreaptă sabia voievodală cu mânerul în formă de cruce. Pe piedestal este scris: „Ștefan cel Mare și Sfânt 1457-1504”.
Valoroasa operă a fost realizată de sculptorul Mihai Marcu. În alocuțiunea rostită cu acel prilej, prof.dr.Ioan Mitrea afirma: „Pentru a întregi opera imortalizată în bronz, se cuvine ca forurile în drept să numească această cochetă piață – Piața Ștefan cel Mare, iar edilii să planteze în preajma acestei statui, un stejar care să amintească generațiilor viitoare evenimentul din această toamnă (n.n. 5 octombrie1997), stejar care alături de impunătoarea statuie a lui Ștefan cel Mare să constituie un simbol al statorniciei noastre pe aceste plaiuri românești. Cred că este semnificativă prezența acestei statui a Marelui Stefan între două lăcașe de cult: Biserica „Sf.Nicolae” și viitoarea catedrală ortodoxă „Înălțarea Domnului”.
Bacău – Bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt – realizat de prof.Mihai Butnaru. A fost sfințit și dezvelit la data de 18 februarie 2004, în holul Liceului Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău. (col.r Corneliu Chirieș, col.r.Paul Valerian Timofte)
Lasă un răspuns