• Știința Amici Bacău – Unic Piatra Neamț 2-3 (25-21, 18-25, 25-13, 20-25, 11-15)
VOLEI FEMININ – DIVIZIA A: Două dintre cele mai bune echipe de volei feminin ale țării, Știința Bacău și Unic Piatra Neamț, au oferit ieri un adevărat spectacol în meciul al doilea al semifinalelor campionatului. Din păcate, voleibalistele băcăuane nu au putut să le ofere o victorie celor aproximativ 500 de iubitori locali ai voleiului, prezenți în tribuna Sălii Sporturilor, deși s-au aflat foarte aproape de împlinirea acestei dorințe. Cel puțin, în setul al treilea Melania Alexe și compania au fost de neoprit. Beneficiară și al sprijinului consistent venit din partea unei galerii adevărate, dotate cu un arsenal acustic complet, Unic a reușit să întoarcă un rezultat care părea compromis, la un moment dat, izbutind, în același timp, să se califice în finala campionatului.
Meciul a început într-o notă de echilibru, fiecare dintre competitoare studiindu-și partenera de întrecere. Cele două formații au avut, pe rînd, avantaj de unul sau două puncte, 1-0, 2-4, 7-6, 9-11, 14-14, după care echilibrul s-a rupt de la scorul 18-18. Trei atacuri consecutive ale băcăuancelor, fructificate de Tancău și Vrînceanu (de două ori), au anunțat dezodămîntului unui prim set, 25-21, în care ultimul punct a fost realizat de Melania Alexe, la blocaj. Istoria din prima parte a actului întîi s-a repetat și în cel de al doilea, cu deosebirea că nemțencele au fost cele care au preluat inițiativa, de la 5-5: 6-10, 10-18 etc. Diferența de scor fiind una concludentă, băcăuancele nu au mai forțat, gîndindu-se deja la setul al treilea. Ce a urmat a coincis cu una dintre cele mai bune evoluții din acest an ale voleibalistelor pregătite de antrenorii Florin Grapă și Melu Manta. Cu Alexe și Țolișteanu strălucitoare, secondate îndeaproape de Vrînceanu și Tancău, Știința a reușit să ridice tribuna în picioare, prilej pentru unii dintre spectatori de a trimite remarci caustice la adresa patronului nemțean Vasile Ouatu și a președintelui de la Ceahlăul, Gheorghe Ștefan. De la 2-2 pe teren s-a văzut o singură echipă, cea a Bacăului: 7-3, 10-6, 14-8, 20-12, 25-13. Din nefericire, băcăuancele nu s-au mai putut concentra la fel în cel de al patrulea set. Cele două echipe au mers cap la cap pînă la scorul 7-7 pentru ca, apoi, încet, încet, Unic să preia, hotărîtă, inițiativa: 8-11, 10-15, 12-19. Știința a reușit, ulterior, doar să reducă un pic din diferență, 19-23, dar echipa oaspete a revenit și a cîștigat setul cu 25-20.
Ajunse în tie-break, cele două formații au încercat să dea totul. Știința a plecat foarte bine și a ajuns să conducă la o diferență de trei puncte, 4-1., obligînd antrenorul nemțean Viorel Roșioru să ceară timp de odihnă. La acest scor s-a consumat faza care avea să marcheze deznodămîntul meciului. Băcăuancele au respins atacul partenerelor de întrecere, Pachițariu a ridicat bine mingea pentru Chivorchian însă aceasta din urmă, fără blocaj, a tras, inexplicabil, în afara terenului. De acolo, jocul echipei gazdă s-a rupt. Nemțencele au realizat cinci puncte consecutive și s-au „dus” la 4-6, în primă fază, pentru ca apoi să se distanțeze categoric, 6-13. Ultimul punct al meciului, 15-11, care a trimis Unic-ul în finala campionatului, a fost realizat de ex-băcăuanca Ramona Căpățînă, cea mai bună de pe teren. Imediat după terminarea partidei, Florin Grapă s-a dus la omologul său Viorel Roșioru și la felicitat pentru victoria obținută, urîndu-i, în același timp, succes în finală.
Știința: Pachițariu – Alexe, Vrînceanu, Tancău, Antal, Chivorchian (Ciocan) / Țolișteanu (libero);
Unic: Mutașcu (Șerban) – Căpățînă, Ionescu (Constantinescu), Herlea, Barasa, Nedelcu / Măstăhac (libero).
Au arbitrat bine Lucian Năstase (Galați) și Cornel Malaxia (București).
Pentru Știința, sezonul competițional intern se va încheia cu disputa, pentru medalia de bronz, cu Rapid București. Se va juca tot după sistemul «cel mai bun din trei partide», două meciuri fiind programate la Sala Sporturilor din Bacău. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns