• documentul de care uzează adeseori abuziv mulți indivizi care vînd produse în piețele agroalimentare certifică în clar cine sînt adevărații producători agricoli
Certificatele de producător sînt, în cele mai multe situații, singurele acte autentice prin care agricultorii pot proba că mărfurile cu care vin la piață sînt din ferma lor, că nu sînt intermediari și că nu au nimic în comun cu „mafia piețelor” – numită astfel pentru liota mare de indivizi care ocupă abuziv tarabele spunînd că ei sînt adevărații producători agricoli. Mafioții scot însă și ei imediat la iveală asemenea certificate de producător, pentru că actele cu pricina nu au avut un regim de circulație foarte bine reglementat, iar primarii unor localități și-au permis să taie din caietele de certificate acte cu nemiluita celor care au văzut culturile agricole numai din fuga mașinii. Cu toate acestea, certificatul de producător este un act sadea, cu stema țării în frunte, cu serie și număr – ca orice act oficial, semnat de primarul localității și de secretarul primăriei și, evident, parafat. Producătorii agricoli trebuie să prezinte aceste certificate organelor de control sau administratorilor din piețe, dar oricine poate avea ocazia să vadă un asemenea act în diferite ocazii și, poate, este bine să știe cum ar trebui să arate certificatul.
La sfîrșitul lunii trecute, Guvernul a modificat normativul prin care a fost instituit ca document oficial cetificatul de producător și a precizat că acesta trebuie să cuprindă informații privind temeiul eliberării lui, numele și prenumele titularului și al membrilor gospodăriei acestuia, dar și denumirea produselor, producțiile estimate și cantitățile destinate comercializării. Astfel, pe certificat poți citi în clar cu ce acte se pot legitima adevărații producători agricoli, dar și culturile pentru care au un certificat – grîu, porumb și alte cereale, cartofi, legume (tomate, varză, ardei, ceapă etc.), pepeni, struguri, fructe, flori și altele. Producătorii, conform certificatului, pot vinde și animale de crescătorie – vaci, porci, oi și capre, cai sau păsări, dar și ouă, lactate și miere, carne etc. Poți afla de pe certificat pe ce suprafețe de teren are producătorul culturi agricole, dar și ce producții estimative obține și cît din acestea are de gînd să comercializeze. Poți ști cîte animale are în fermă, dar și ce producții dau și cît din acestea vor fi comercializate.
Legea prevede clar că solicitarea producătorului trebuie verificată cu privire la deținerea suprafețelor de teren ori a animalelor, atît pe baza registrelor agricole, cît și pe teren. Mai mult, verificarea trebuie să stabilească existența produselor, estimarea producțiilor și a cantităților destinate comercializării pentru care se propune certificatul de producător. Certificatul nu este transmisibil, dar membrii gospodăriei titularului pot avea cîte o copie a lui, iar pe fiecare copie secretarul primăriei trebuie să pună înscrisul „conform cu originalul” – cu semnătură și ștampilă.
Valorea amenzilor a crescut de cinci ori
Grijuliu, Guvernul s-a gîndit și la o poliție a piețelor, care are obligația să verifice periodic legalitatea certificatelor de producător. O puteau face, pînă acuml și alte organisme de control, dar iată că nu s-a auzit niciodată de un certificat luat la puricat, de vreun „producător agricol” dat în vileag pentru fals în acte și uz de fals, dar nici de vreun primar sau secretar de primărie arestați pentru aceeași vină. Mai mult, pentru abateri de la prevederile legale se pot aplica și amenzi care acum au crescut, în cota maximă, de la 20 la 100 de milioane de lei. Pentru ce? Pentru eliberarea de către primar a certificatului de producător fără existența cererii și a procesului-verbal de verificare sau eliberarea certificatului de producător, deși în procesul-verbal de verificare se menționează că solicitantul nu deține teren sau animale, pentru închirierea de mese și cîntare, fără verificarea existenței și valabilității certificatului de producător, dar și pentru neorganizarea acțiunilor de control de către administratorul pieței și neluarea de către acesta a măsurilor pentru îndepărtarea din piață a persoanelor care nu posedă certificat de producător. De asemenea, se aplică amenzi pentru comercializarea produselor agroalimentare de către persoane care nu au certificat de producător eliberat în condițiile legii, pentru comercializarea produselor agroalimentare de către persoane care au certificatul de producător suspendat, nevizat sau cu viză expirată, pentru comercializarea produselor agroalimentare de către alte persoane decît titularul certificatului de producător sau de persoanele menționate în certificat, pentru comercializarea altor produse decît cele menționate în certificat și pentru nerespectarea condițiilor și a criteriilor în baza cărora s-a eliberat certificatul de producător. (Petru DONE)
Lasă un răspuns