• locuitorii de pe strada Ion Ionescu de la Brad umblă de cîțiva ani cu jalba în proțap pe la Primărie ca să li se asfalteze strada • autoritățile locale au făcut tot felul de promisiuni, însă strada arată tot ca un drum de țară
Vrancei, Sucevei, Priteniei, Ion Ionescu de la Brad, Venus, Fagului, Traian Vuia sînt cîteva străzi din municipiul Bacău care, deși se află la doar cîteva sute de metri de centrul orașului, par niște ulițe mărginașe dintr-un sătuc uitat de lume. O liniște generală domnește în această zonă, iar șirul de case aliniate de o parte și de alta, greu lasă impresia că te afli în mijlocul unui oraș. Mai ales a unuia european, așa cum le place aleșilor locali să spună de cîte ori au ocazia. Cît timp e frumos afară, nimeni nu spune nimic. Nemulțumirile apar după prima ploaie.
Cu gîndul la autorități, oamenii de prin partea locului înjură scurt printre dinți și pășesc cu grijă pe lîngă garduri sau își trag cizmele de cauciuc în picioare și o iau de-a dreptul pe mijlocul străzilor neasfaltate și pline de gropi. Mai bătăioși, dar și cu ceva mai mult timp la dispoziție, locatarii străzii Ion Ionescu de la Brad au început de cîțiva ani să meargă cu jalba în proțap pe la Primărie, doar, doar și-or vedea și ei strada asfaltată. Și promisiunile nu au întîrziat să apară. „Primul demers l-am făcut în luna aprilie a anului 2000 în vederea reparării acestui drum și a trotuarului. Pe 17 iunie 2000 ni s-a spus de la Primărie că strada Ion Ionescu de la Brad este prinsă în programul de modernizare din acel an și va fi reparată în funcție de posibilitățile financiare. Cu acea adresă am mers la locuitorii de pe stradă, să le arătăm că primarul ne-a promis că ne va moderniza strada”, ne-a povestit Miroslav Daneliuc, unul dintre semnatarii petiției trimise către Primărie. El povestește că, la puțină vreme după ce a primit răspuns la petiție, un funcționar al primăriei a venit în cîteva rînduri cu un dosar voluminos sub braț și le-a arătat un teanc de adrese trimise de Primărie către Romtelecom, RAGC, Dirstrigaz etc, în vederea obținerii avizelor de începere a lucrărilor de modernizare.
Tăieturi de prin ziare și răspunsuri la petiții păstrate cu grijă
Urmărind presa locală, locuitorii străzii Ion Ionescu de la Brad au aflat că în luna iulie 2000, consilierilor locali li s-a propus spre aprobare un proiect de hotărîre privind aprobarea documentațiilor tehnico-economice pentru mai multe obiective de interes local, printre care și strada Ion Ionescu de la Brad. Tot din presa locală, pe 11 ianuarie 2001, locuitorii au aflat că strada lor a fost propusă pentru modernizare prin executarea unui sistem rutier nou și cu acces în strada Mioriței. Peste alte trei luni, oamenilor le-au ajuns la urechi zvonuri despre un program de modernizare pentru anul 2001. Promisiuni, vorbe și atît. Strada arată la fel. „Dacă în 2000 ni se spunea că imediat cum se aprobă bugetul încep lucrările, din 2001 s-a întors foaia. Ni s-a recomandat să avem răbdare, că sîntem pe lista de priorități și că habar n-avem noi cît costă să asfaltezi un drum. Dacă am văzut că nu se întîmplă nimic, în iunie anul trecut am solicitat din nou de la Primărie un răspuns în legătură cu modernizarea străzii noastre. Ni s-a răspuns atunci că, pentru strada Ion Ionescu de la Brad există documentația tehnică necesară, dar lucrările vor începe în 2002. Cu atît ne-am ales, cu simple vorbe în vînt. Stăm cu noroiul pînă la gît, iar pe timp de vară, nici nu îndrăznim să deschide geamul, de frică să nu ne intre praful în casă. Dacă am avea bani, am pune mînă de la mînă, ne-am cumpăra cîteva mașini de balast și ne-am lăsa păgubași. Că pe vorbele lor…”, ne-a spus Miroslav Daneliuc.
De partea cealaltă, primarul Dumitru Sechelariu spune că lucrările se fac după priorități. „Locatarii de pe această stradă au venit în audiențe de cel puțin cinci ori și le-am promis că voi da curs cerințelor lor, dar în funcție de posibilități. Nu trebuie să mă preseze nimeni. Pe strada Ion Ionescu de la Brad locuiesc în jur de o sută de oameni. Poate mulți dintre ei au copii sau nepoți care învață la noua grădiniță din Cartierul Nord, clădire construită tot cu bani din bugetul local. Ce este prioritar: să asfaltăm această stradă sau să renovăm clădirea Bazinului de înot, care îi poate pune în pericol, în orice moment, pe cei care se antrenează aici? Încercăm să găsim finanțare pentru lucrări care sînt de srictă prioritate”, ne-a declarat primarul Dumitru Sechelariu. El a explicat că bugetul pe care s-a bazat la începutul acestui an administrația locală nu mai are aceeași valoare ca cea estimată inițial. „Prin facilitățile acordate pensionarilor cu venituri reduse la plata taxelor și impozitelor locale, bugetul local am pierdut aproape 20 de miliarde de lei. Sînt convins că mulți dintre locatarii acestei străzi sînt pensionari și au beneficiat și ei de aceste facilități. Dacă ei consideră că nu am făcut nimic pentru oraș, să nu mă voteze”, a încheiat primarul Sechelariu. Cu alte cuvinte, locuitorii de pe strada Ion Ionescu de la Brad mai trebuie să aștepte. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns