• plecați să muncească în străinătate pe bani frumoși, 30 de asistenți medicali din Spitalul de Urgență și-au părăsit locurile de muncă din Bacău pentru un an de zile • anual, cel puțin 100 de asistenți medicali din județ aleg munca în spitale, azile, sau domicilii ale bătrînilor din Italia • în lipsa lor, posturile temporar vacante sînt ocupate de asistenți care după un an devin șomeri
Un an de concediu fără plată le rezolvă unor asistenți medicali toate problemele financiare care dau bătăi de cap oricărui om nevoit să trăiască dintr-un salariu de mizerie. Cînd ești tînăr și serviciul pe care îl ai îți aduce un venit de maxim 3 milioane, tentația să îți cauți un alt loc de muncă este foarte mare. După ce constați că meseria ta este foarte bine plătită peste hotare, ideea de a pleca în străinătate nu-ți mai dă pace. Febra căutării locurile de muncă în străinătate a devenit o modă și printre asistenții medicali cu vîrste de cel mult 40 de ani. Șansa nu trebuie ratată cu atît mai mult cu cît încercarea nu te lasă fără locul de muncă din țară. Așa au gîndit anul acesta și 30 de asistenți medicali din Spitalul de Urgență. „Cererile de concediu fără plată de un an de zile au întotdeauna în spate un contract de muncă în străinătate. Cererile sînt înaintate de asistenți și personal auxiliar, niciodată de medici. Posturile sînt temporar vacante timp de un an, după care titularii se întorc la posturi. Chiar săptămîna trecută am scos la concurs cîteva posturi ale căror titulari au plecat la muncă în străinătate”, ne-a declarat Mariana Isvoranu, șefa compartimentului de Resurse Umane din Spitalul de Urgență.
Moda plecărilor la muncă în spitale, azile și domicilii ale bătrînilor din Italia nu este recentă în spitalele băcăuane. De aprope zece ani, din tot județul pleacă să muncească peste hotare cel puțin 100 de asistenți medicali, îngrijitoare și infirmiere în fiecare an. Miza plecării lor este salariul pe care îl primesc pentru aceeași muncă: de cel puțin cinci ori mai mare decît cel din țară. Asta în condițiile în care angajatorul străin suportă din propriul buzunar și masa și cazarea.
Anul acesta, posturile rămase vacante numai pentru un an calendaristic sînt și singura șansă de angajare a tinerilor absolvenți de postliceale sanitare. Din cauza recentelor restructurări dictate de Ministerul Sănătății, în spitalele băcăuane sînt blocate toate posturile vacante. „Anul acesta, chiar dacă avem multe posturi deficitare, nu avem voie să scoatem la concurs nimic. La asistenți medicali, de exemplu, înregistrăm un deficit de 80 de persoane. Pentru că posturile au fost blocate de minister, singurele locuri pe care le putem scoate totuși la concurs sînt cele temporar vacante, adică ale celor plecați să muncească în străinătate și a mamelor aflate în concediu de creștere a copilului”, a mai spus Isvoranu. Cum numărul posturilor temporar vacante din Spitalul de Urgență este de numai 53, deficitul real al unității medicale la capitolul cadre medii nu va fi echilibrat. Cu toate acestea, nimeni nu-i poate opri pe asistenții și angajații din sectorul auxiliar ai spitalelor să-și părăsească locurile de muncă din Bacău, chiar și numai pentru un an de zile, ca să încheie un contract în străinătate plătit cu sute de dolari. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns