Reprezentanta din Romania a Comisiei Europene (CE) a organizat, la sfirsitul saptaminii trecute, un seminar media pentru dezvoltarea conceptelor cuprinse in proiectul „Strategia UE pentru Regiunea Dunarii”.
Proiectul este adresat celor 14 tari riverane fluviului, adica unei populatii de 115 milioane de locuitori. Romania este singura tara pentru care adresabilitatea proiectului este valabila pentru toti cei 22 de milioane de locuitori ai ei.
La seminar au sustinut prelegeri Iulia Deutsch, sef adjunct al Reprezentantei CE in Romania, Gabriel Friptu, director general al Autoritatii Programului Operational Regional, din Ministerul Dezvoltarii, Viorel Ardeleanu, coordonatorul national al Strategiei, ambasador in Ministerul de Externe, Irina Cruceru si Aura Raducu, manageri de promgrame in Directoratul general pentru politici regionale al CE, si Annabelle Maupas, ofiter de comunicare in Directoratul general pentru politici regionale al CE.
Strategia Dunarii este un model de dezvoltare regionala la nivel european, initiativa lansata de Romania si Austria in 2008. Ea va fi o strategie interna a Uniunii Europene, la care sint invitate sa participe si statele terte riverane si va respecta cele trei principii aplicate în cazul Strategiei UE pentru regiunea Marii Baltice.
Cele patru domenii (piloni) propuse de Comisia Europeana si pe care se va axa Strategia sint: conectivitatea (transport durabil si reţele de energie), protectia mediului a resurselor de apa si managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economica (educatie, cultura, cercetare, turism, dezvoltare rurala, piata interna) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).
„Este un subiect care ne priveste pe toti cei 115 milioane de locuitori ai tarilor riverane celui mai lung riu european – a spus Iulia Deutsch. Sint o serie de lucruri pe care le-am putea face mai bine impreuna. Strategia a fost lansat acum mai bine de un an, iar presediuntele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a fost acum o luna in Romania, pentru a discuta acest subiect”.
Proiectul se adreseaza intregii Romanii datorita potentialului economic si natural pe care il are, a influentelor pe care toate regiunile tarii le au asupra zonei riverane Dunarii.
De exemplu, calitatea apelor care se varsa in Dunare este un factor major de influentare a acestui habitat, iar mediile economic si universitar din toate judetele pot accesa proiecte care sa fie dezvoltate in zona dunareana.
Prima universitate care a intrat deja in proiect este, de altfel, cea din Cluj-Napoca – Universitatea Babes-Bolyai. „Strategia – a precizat Gabriel Friptu – nu este un program de finantare, ci doar un cadru general creat pentru ca entitati economice, financiare, unitati de invatamint , organizatii culturale etc. sa poata aplica proiecte referitoare la dezvoltarea unei zone atit de importante, in toate domeniile”.
Reprezentantul Ministerului Dezvoltarii a salutat, de altfel, adoptarea de catre CE a acestei strategii, precum si a unui plan de actiune care pune bazele unui nou instrument de planificare strategica. Acest instrument ar trebui sa faciliteze coordonarea interventiilor realizate prin diferite instrumente financiare nationale, europene si internationale pentru dezvoltarea economico-sociala a regiunii.
Intocmirea strategiei se va finaliza in aceasta luna – a spus Viorel Ardeleanu. Pasii urmatori sint aprobarea ei de catre CE, in luna aprilie, si de Consiliul European in luna iunie. Primul semestru din 2011 va insemna, deci, punerea in aplicare a proiectelor concrete subsumate acestui plan de actiune. Din Romania, de acest proiect se ocupa nu mai putin de zece ministere.
Lasă un răspuns