PNL are, din aceasta luna, „Programul de guvernare – Capitolul: Agricultura si Dezvoltare Rurala”. Programul, intocmit pe acest capitol de deputatul bacauan Mihai Banu, este o replica la incercarile nereusite ale actualului guvern, in speta ale Ministerului Agriculturii si ale ministrului Ilie Sarbu, de a pune pe tapet o strategie coerenta a reabilitarii si dezvoltarii domeniului. „Promovarea intereselor romanesti la nivel european presupune schimbarea atitudinii guvernului Romaniei fata de spatiul rural. Sustinerea unei politici eficiente in domeniile agricultura si dezvoltare rurala, care sa poata oferi spatiului rural o perspectiva pe termen mediu si lung, este obligatorie si trebuie rezolvata in regim de urgenta” – se arata, de la inceput, in textul Programului. Mihai Banu este si presedinte al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a PNL.
Programul de guvernare al PNL în materie de Agricultura si dezvoltare rurala conceput de deputatul Mihai Banu pleaca, in capitolul „Strategia spatiului rural” de la un concept al strategului american care ne-a atras atentia ca firmele din Romania vor avea probleme mari de competitivitate odata cu integrarea in Uniunea Europeana, daca nu se aplica din timp o strategie nationala de promovare. Ele este Jack Trout, iar conceptul suna astfel: „O strategie trebuie sa se concetreze asupra drumului, nu asupra finalitatii”. Astfel, programul spune ca strategia agriculturii si dezvoltarii rurale trebuie sa aseze cele doua domenii într-o pozitie favorabila în cadrul economiei nationale si europene, comparativ cu domenii de aceeasi importanta: infrastructura, învatamintul si sanatatea. „Incercam, prin aceasta lucrare – spune autorul Programului -, sa elaboram o strategie a spatiului rural, care sa faca fata Globalizarii, Competitiei si Schimbarilor climatice”.
Pe ce sta Strategia
Asa cum am mai scris in aceasta pagina de ziar, pilonii strategiei, in viziunea deputatului bacauan, insusita si de PNL, sint Obiectivele ei, Bugetul de care dispune aplicarea acesteia, Institutiile care o sustin si Beneficiarii ei. Astfel, Obiectivele strategiei sint Competitivitatea spatiului rural, Rolul primordial al agromediului în dezvoltarea durabila a spatiului rural, Gestionarea durabila a terenurilor agricole si forestiere si Calitatea spatiului rural. Toate sint descrise si analizate in Program, care ofera si solutii la problemele identificate in dreptul fiecaruia. Rezolvarile sint vazute, intre altele, prin derularea unor programe de investitii in modernizarea si extinderea suprafetelor irigate, in perdele de protectie pe aproximativ 60.000 de hectare si prin investitii in comasarea terenurilor din zonele de ses, cimpie si versanti cu pante usoare.
Camerele agricole – vioara intii
Intre institutiile responsabile de aplicarea Programului de reabilitare si modernizare a agriculturii romanesti, un rol central este dat camerelor pentru agricultura si dezvoltare, pentru care – scriam si altadata – tot deputatul Mihai Banu a initiat un proiect de lege care a avut succes in Parlament, pina la pragul la care a ajuns pina acum. „Anul 2009 – scrie in Programul de guvernare al PNL – ne gaseste cu o administratie agricola, centrala si locala, ineficienta, cu institutii disproportionate. S-au supradimensionat institutiile de control, de plati si de politici si s-au subdimensionat institutiile de consultanta si consiliere. Infaptuirea obiectivelor fundamentale ale spatiului rural subliniaza nevoia unei reforme profunde a administratiei agricole centrale si locale. Reforma profunda si descentralizarea trebuie sa inceapa cu infiintarea Camerelor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, institutii ale fermierilor, in care statul, prin specialisti, are calitatea de partener”.
De la deficit alimentar, la excedent
Concluzia acestui Program este una scurta, dar concludenta: „Este posibila corectarea deficitului comercial agroalimentar”. Astfel, Romania poate trece, in urmatorii doi ani, in conditiile in care va pune in practica programele incluse in aceasta strategie, de la un deficit comercial agroalimentar la un excedent. Revenirea la exportul de produse traditionale, chiar daca nu intotdeauna de ajuns, va avea o influenta semnificativa in corectarea deficitului. Cerealele pentru panificatie si pentru furaje (produse in zona de ses) si taurinele si ovinele pentru carne – produse in zona de deal si de munte – sporesc sansele Romaniei de a reveni jucator important pe piata acestor produse. Sinteza programului a fost postata pe saitul autorului (www.mihaibanu.ro/activitate.php).
Lasă un răspuns