Sorina CHICUȘ
Psiholog clinician – psihoterapeut
www.psihoterapiebacau.ro
Majoritatea persoanelor care se confruntă cu psoriazisul merg frecvent la medicii dermatologi, încearcă o mulțime de creme și unguente, dar sunt de cele mai multe ori nemulțumite de rezultatele obținute și nu știu la ce tratament să recurgă. Nu și-au pus însă problema că această boală dermatologică ar putea avea legătură cu stresul.
Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, cu evoluție de lungă durată, caracterizat prin plăci roșii, proeminente, acoperite de scuame groase ușor detașabile. Acestea apar de regulă în zona coatelor, a genunchilor și la nivelul scalpului. Din păcate, psoriazisul aduce și o alterare profundă a vieții individului.
Deși cauzele apariției nu sunt stabilite în mod cert, s-a constatat că factorii declanșatori sau care agravează boala sunt stresul psihic puternic, traumatismele fizice, fumatul, alcoolul, anumite medicamente, dezechilibrele hormonale și infecțiile.
Factorii psihologici au un rol important în apariția și manifestarea acestei boli. Nenumărate studii au arătat că există o legătură strânsă între evenimentele de viață stresante și debutul sau manifestarea psoriazisului. S-a constatat că pacienții diagnosticați cu aceată boală prezintă nivele ridicate ale anxietății și depresiei. Au o calitate a vieții scăzută din cauza factorilor emoționali și se confruntă cu un nivel crescut al stresului. Agravarea plăcilor de psoriazis este determinată de evenimente de viață stresante, dar și de factorii de personalitate cum ar fi tendința de evitare a relațiilor de atașament și abilitatea limitată de a recunoaște propriile emoții și de a le exprima verbal. Acești pacienți nu își exteriorizează emoțiile negative și au trăsături caracteristice personalității evitante, pasiv-agresive, anxioase sau obsesive.
Așa cum spuneam, psoriazisul aduce cu el și o scădere importantă a stimei de sine. Persoana trăiește sentimente de rușine și anticipează respingerea din partea celorlalți. De multe ori, acești pacienți evită situațiile sociale și nu își folosesc întregul potențial. În cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18-34 de ani, s-a constatat că prezintă frecvent depresie și anxietate și au convingerea că nu sunt atractivi pentru cei din jur. În cazul celor de 35-54 de ani, apare mai frecvent un impact negativ pe plan profesional și social. Cel mai greu este pentru copii, pentru că ei se confruntă cu evitarea și refuzul celorlalți copii să se joace cu ei sau cu glumele răutăcioase. De multe ori, acești copii au simptome ale depresiei cum ar fi izolare, neîncredere, agresivitate, au probleme cu somnul sau prezintă reacții emoționale înadecvate (plâng fără motiv).
Toată această suferință este întreținută de întrebările celor din jur: ”E o boală contagioasă?”, ”E o boală datorată lipsei igienei?” etc.
Psihoterapia s-a dovedit utilă în cazul pacienților care suferă de psoriazis. Scopurile psihoterapiei în astfel de cazuri sunt descoperirea evenimentului stresant sau anxiogen care a dus la declanșarea bolii, identificarea reacțiilor emoționale și comportamentele apărute ca reacție la boală, descoperirea modului în care își reprezintă pacientul boala și ce atitudine are față de ea, modificarea gândurilor iraționale și perspectiva negativă asupra propriei persoane și a viitorului. Urmărim să rezolvăm conflictele psihologice care mențin psoriazisul, să întărim imaginea de sine, să reducem stresul, să îmbunătățim relațiile sociale. Aceste scopuri sunt îndeplinite prin diverse tehnici, cum ar fi combaterea gândurilor negative automate, confruntarea imaginară cu o situație stresantă pentru pacient, învățarea unor tehnici de relaxare și utilizarea tehnicilor pentru îmbunătățirea stimei de sine. Este important ca pacientului să i se explice în ce constă boala, să i se ofere de către medici informații corecte. E utilă și împărtășirea informațiilor cu alți pacienți care se confruntă cu aceeași problemă. E păcat că multe persoane cu psoriazis nu sunt informate de medici și nu sunt sfătuite să urmeze ședințe de psihoterapie, deși aceasta și-a demonstrat eficacitatea în astfel de probleme. Sper că, printr-o informare corespunzătoare, cât mai mulți pacienți să se bucure de beneficiile aduse de psihoterapie în astfel de tulburări.
Vă aştept pentru mai multe înformaţii pe site-ul meu: www.psihoterapiebacau.ro şi pe blog: blog.psihologiebacau.ro.
Lasă un răspuns