Perioada caniculară poate afecta la fel de mult și porumbeii, așa cum se întâmplă și în cazul oamenilor. Prevenția înainte de toate este cheia evitării unor situații mai grave. Cei mai experimentați dintre crescători știu deja că trebuie să se pregătească cu măsuri speciale.
Cum poate afecta stresul termic porumbeii
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că nu doar creșterea temperaturilor ambientale reprezintă problema acestei perioade, ci și umiditatea crescută. Apar tulburări fiziologice și comportamentale ceea ce duce la un lung șir de probleme: metabolismul este afectat, producția scăzută.
În principal porumebii manifestă problema stresului termic prin scăderea apetitului. Consumă mai puțină hrană, vitaminele de care organismul lor are parte sunt mai puține, așadar apar dezechilibre. Ceva mai afectați sunt puii.
Recomandare: achiziționarea dintr-un magazin produse columbofile a suplimentelor pe bază de vitamina C și E în mod deosebit. Cele două contribuie la calitatea cojii oului, cresc imunitatea și susțin buna funcționare a organismului.
De asemenea, clorura de amoniu este benefică, când aceasta este adăugată în furaj, pentru că va restabili sporul în greutate. O altă sursă de electroliți este clorura de sodiu, adăugată în apa de băut, ceea ce va ajuta păsările să crească consumul de apă.
Sfaturi pentru orice crescător
Prima și poate una din cele mai banale, dar de efect aspecte se referă la evitarea supraglomerării adăpostului. Condițiile de microclimat sunt de asemenea importante – pot fi montate și ventilatoarele suplimentare care să circule aerul, să elimine dioxidul de carbon, dar și umiditatea excesivă.
Apa proaspătă trebuie să fie la discreție disponibilă. În apă ar trebui dizolvate produse eficiente mai ales în această perioadă și anume vitamine, electroliți. Să nu uităm că păsările ar trebui să consume de două ori mai multă apă decât furaje. În timp de caniculă, o parte din căldură este eliminată prin evaporarea apei din plămâni, așadar necesarul de apă crește. Aceasta ar trebui răcită până la 23 de grade, ceea ce va favoriza și încuraja ulterior și consumul de furaje.
Controlul condițiilor din adăpost
Temperatura maximă în adăpost trebuie să se mențină la 30 de grade, iar umiditatea la nu mai mult de 65%. Specialiștii vorbesc despre aceste valori ca fiind neutre, care nu creează vreun disconfort. Din nou, numărul de păsări din adăpost influențează în mod direct umiditatea. Porumbeii afectați nu mai au randament la concursuri, sunt apatici și predispuși la îmbolnăvire.
Dacă apă din belșug există, umbră creată corespunzător, mai rămâne și ventilația. Ar putea ajuta ca adăpostul să fie sporit circulat de aer curat cu geamuri orientate spre sud. De preferat ca acesta să fie și vopsit, evitând reținerea căldurii.
În cadrul magazinelor de specialitate – căci există o industrie foarte dezvoltată a acestei nișe – există produsele necesare și accesoriile recomandate de specialiști pentru a spori confortul porumbeilor. Radu Duo spre exemplu aplică și reduceri la anumite game de produse, de până la 10%. Detalii și ofertele încă existente le regăsim în cadrul paginii oficiale, produsecolumbofile.ro.
Lasă un răspuns