• organizațiile studențești sînt interesate de activitățile extrașcolare și de abilitățile celor care vor să se înscrie în grup
Chiar dacă este greu de crezut, am ajuns să le dăm dreptate celor care ne băteau mereu la cap cum că anii de liceu sînt cei mai importanți pentru cultura unui individ. Puțini sînt cei care profită așa cum ar trebui de acești ani pentru a-și întemeia niște cunoștințe pe care să se bazeze ulterior. În general, liceenii preferă să piardă timpul prin baruri sau la televizor în loc să facă ceva util și, de ce nu, și plăcut.
Poate ar trebui să fie ca un semn de alarmă pentru cei care nu s-au trezit însă la realitate și încă mai pierd vremea cu preocupări puerile. Este adevărat că pentru unii tineri crizele de personalitate sînt mai greu de depășit, dar la un moment dat, atunci cînd te lovești de anumite obstacole, realizezi cît de multe ai de pierdut, pentru că nu ai profitat la momentul potrivit de șansele pe care le-ai avut.
Marea majoritate a tinerilor se rezumă la orele de curs de la care oricum chiulesc de cîte ori au ocazia, și la cît mai mult somn. Să nu creadă acum cineva că ținem prelegeri pentru chiulangii. Vrem doar să dăm un sfat celor care sînt debusolați și își pierd vremea fără rost.
Dacă îți dorești să urmezi o facultate în mod evident trebuie să pui burta pe carte. Nimic nu se obține fără sacrificii, mai ales un loc cald la o universitate de renume.
Ideal ar fi, însă, pentru orice adolescent să aibă și ceva preocupări extrașcolare, care dau nemaipomenit de bine într-un curicculum vitae. Veți constata acest lucru în special la facultate. Marile universități au în mod sigur cîteva organizații de studenți. Este bine de știut că este un avantaj să faci parte dintr-o astfel de organizație, dar selecțiile care se fac sînt destul de dure. Odată admis la o facultate, vei învăța să-ți cunoști interesele și, în mod sigur, îți vei dori să faci parte dintr-o echipă de studenți care se implică în tot felul de domenii și de probleme. Pînă atunci însă, atenție la palmaresul din liceu. Pentru cei care au trecut prin experiența celor patru ani de chiul, nu mai este un mister faptul că lipsa unor preocupări elevate își pune amprenta cum se cuvine mai tîrziu.
Cine își dorește cu adevărat să se pună pe muncă în facultate, ar trebui să știe care sînt criteriile pe care le impune o organizație studențească. În primul rînd, ar trebui subliniat că în acest caz nimeni nu te întreabă cu cît ai terminat liceul sau cu cît ai intrat la admitere. Să fim realiști, notele au contat pînă ai reușit să intri în facultate, după aceea este important ce știi să faci. Primul pas este completarea unui C.V. cu performanțele proprii: limbi străine, cunoștințe PC, hobby-uri și preocupările extrașcolare. La acestea se adaugă și cîteva întrebări de genul: „Care sînt calitățile și defectele tale?”, ” Ce proiecte ai în ceea ce privește organizația noastră?”,”De ce ai ales această organizație?”etc. Dacă CV-ul tău este suficient de atractiv pentru cei care îl citesc, atunci vei fi chemat pentru un prim interviu. Și cum comisia este alcătuită din colegi mai mari, poți avea tot felul de surprize. Poate fi o întîlnire de grup la care să se converseze în engleză, sau poți fi pus în situația de a răspunde unor cerințe cel puțin bizare.
După această etapă, urmează interviul individual. De ce așa și nu invers, de ce noi și nu alții, ș.a. Este ultima fază și cea decisivă, totodată.
Dacă reușești să fii admis într-o astfel de echipă, poți avea satisfacția unor prieteni noi și a unor preocupări care să-ți facă plăcere. De aceea este important să te preocupi din timp de bagajul cu care pleci la drum. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns