Tinerii dornici să urmeze cursurile vreuneia din facultățile din Bacău trebuie să se gîndească de zece ori, și apoi să se hotărască. Și, ca în cazul oricărei economii de piață, este bine să chibzuiască cu atenție dacă investiția făcută va fi una eficientă sau doar ceva de amorul artei. Pentru că vremea studiilor superioare doar pentru a mai trece timpul s-a stins. Cît îl va costa pe un absolvent de liceu, venit din afara Bacăului, un an de zile de ședere în orașul lui Bacovia? Dacă tînărul a reușit să obțină o medie rezonabilă la colegiul ori liceul tocmai încheiat, pe baza dosarului de admitere va reuși să ocupe un loc dintre cele fără taxă. Cînd se vor afișa rezultate și va avea șansa de a se vedea admis pe un loc fără taxă, va trebui să se agite în vederea ocupării unui loc la căminul studențesc. Pînă în septembrie, după cum ne-a asigurat prorectorul Gheorghe Pintilie, nu va crește nici un preț. Dar, din octombrie, cu siguranță, taxa lunară de cămin se va majora. Adică, de la 550.000 lei, cît a fost pînă acum la căminul de băieți, va mai urca cu cîteva zeci de mii. În acest context, studentul va trebui să scoată din buzunar aproximativ 600.000 lei pe lună, adică exact cît costă în momenul de față un loc la căminul de fete. Asta înseamnă, pe durata a 9 luni de studiu intens, nu mai puțin de 5.400.000 lei. Cărțile necesare în perioada de sesiune vor mai scoate din buzunarul unui student mai trîndav vreo 3-4 sute mii de lei pe semestru. O ieșire săptămînală la o pizza, legată, cum e normal, de o bere, mai urcă tariful cu vreo 4-500.000 lei pe lună. Aproape nici un student nu neglijează distracțiile, ceea ce înseamnă încă vreo 4-500.000 lei pe lună cu moderație.
Cei care nu vor accepta viața de internat, vor avea posibilitatea să-și caute o gazdă unde, conform tarifelor, vor scoate din buzunar între 70 și 100 euro pe lună. Cei care nu vor avea șansa unui loc fără taxă, vor fi nevoiți să rupă de la buget, pe lîngă aceste cheluieli, încă 350 euro, plătibili în patru rate, pentru un loc cu taxă, la inginerie. La specializarea Economie de la Facultatea de Științe vor achita anual tot 350 euro, tot atît și pentru oricare din specializările Facultății de Litere. Pentru Matematică-Fizică, cei interesați vor trebui să achite 300 euro. Mai complicat va fi pentru cei dornici să urmeze Biologie sau Biologie-Geografie, unde un loc cu taxă presupune, pe lîngă învățare și examene, 400 euro anual. Mult mai dificil va fi pentru cei de la Educație Fizică și Sport, care scot din buzunar 450 de euro, taxă record în cadrul Universității Bacău.
O dată admis, seria taxelor continuă cu diferite ocazii. Dacă un student dorește un duplicat de carnet de student, va scoate din buzunar cinci euro. Dacă vor dori eliberarea actelor de studii în regim de urgență, 10 euro. Dacă vreunul a umblat hai-hui, fără a face cerere pentru a-și suspenda studiile, și va dori să se reînmatriculeze, va trebui să plătească 200 euro. Un transfer-plecare costă 60 euro, iar un transfer-venire, 30 euro. Eliberarea unui certificat de studii costă doar doi euro, ca și eliberarea unei diplome. Finalizarea studiilor pentru absolvenții cu taxă ai Universității va fi ușoară pentru cei de la Inginerie, care nu vor achita nimic, în timp ce la Litere, Științe, și Educație Fizică și Sport, ea costă 75, 50, respectiv 100 euro. Un calcul simplu îți dovedește, fără să știi prea multă aritmetică, ce înseamnă să mai fii student în ziua de azi. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns