• instalațiile de gătit din cantina Universității s-au stricat • în timp ce administratorii cantinei se dau de ceasul morții de grija studenților, aceștia din urmă sînt fericiți că nu mai trebuie să plătească cartela de masă
Studenții băcăuani nu mai sînt obligați să își ia cartelă la cantina Universității Bacău, cel puțin pînă la sfîrșitul anului. Deși aceștia au cerut conducerii Universității de nenumărate ori să nu îi mai oblige să mănînce la cantină, la acestă situație s-a ajuns în mod involuntar. „În vara aceasta, cantina a fost debranșată de la rețeaua termică a Termloc și s-a optat pentru montarea unor cazane proprii. Noi preparam hrana cu ajutorul a patru marmide pe bază de aburi. Noua centrală însă nu mai produce aburul necesar, așa că am schimbat meniul și am redus cantitatea de mîncare preparată la cantină”, ne-a declarat Gheorghe Gîrneață, administratorul cantinei studenților. Acum, cele patru marmide, vechi de cînd s-a dat cantina în folosință, sînt bune doar pentru păstrarea apei.
În atare situație, bucătarii au renunțat să mai gătească în cantități mari pentru studenți. Cel puțin pînă la finele acestui an calendaristic, tinerii nu mai sînt obligați să își ia cartelă. „Noi trebuie să asigurăm masa studenților care și-au luat cartela. Ori acum nu putem satisface cererea. Se poate prepara o ciorbă pe plită și felul doi, dar am ales varianta servirii ciorbei de trei ori pe săptămînă. Am înlocuit în meniu ciorba cu un grătar, prăjituri, ștrudele, chiar dacă ne costă mai mult. Ca să rezolvăm această problemă, am decis să preparăm două meniuri zilnice, iar studenții, contracost, aleg felul de mîncare dorit”, ne-a mai spus administratorul Gîrneață.
În timp ce administratorii prezintă totul ca pe-o problemă majoră, studenții sînt foarte bucuroși. Cei mai mulți spun că ciorba „oricum nu merită banii”. „Mi-am luat cantina pe noiembrie, că nu am avut ce face, chiar dacă nu sînt mulțumită de mîncare. Nu e comestibilă! Felul întîi, adică ciorba, e la pămînt!”, ne-a spus Cristina Duță.
În prezent, la cantina Universității Bacău apelează, pentru prînz, 246 de studenți, iar alți 14 merg acolo doar pentru cină. Pentru o cartelă lunară, studenții scot din buzunar 740.000 de lei numi pentru prînz, preț în care intră 28.000 de lei masa zilnică, iar 30% din costuri reprezintă regia.
Soluția pentru a se reintra în normal cu prepararea mîncării o reprezintă achiziționarea a două marmide de 200 litri fiecare, cu încălzire proprie. Singura problemă este că acestea costă circa 15.000 de euro, bani de care Universitatea Bacău nu dispune. Renunțarea la cantină va însemna totuși un un cost mai ridicat pentru masă. „Studenții vor plăti ceea ce consumă pînă cînd vom avea dotarea necesară revenirii la sistemul cu cartelă. Prețurile vor crește în funcție de banii pe care îi vom da noi pentru achiziționarea produselor necesare preparării mesei”, ne-a declarat Vasile Puiu, prorector la Universitatea Bacău. Numai că cei mai mulți dintre studenții băcăuani ar fi extrem de fericiți dacă n-ar mai trebui să ia masa la cantină și să li se permită să decidă ei unde, ce și cît vor să mănînce. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns