• 420 de studenți din căminul numărul doi al Universității îndură frigul și lipsa apei calde • conducerea Universității promite că, de la 1 noiembrie, se va intra în normal • studenții fac baie pe la prieteni sau în căminul de fete, stau cu reșourile în priză și se învelesc cu șapte pături
Studenții din căminul mixt al Universității Bacău pot ține adevărate seminarii despre cum poți supraviețui frigului. Odată cu răcirea bruscă a vremii, tinerii au început să simtă pe propria lor piele cum e să trăiești în ghețării. Campusul universitar s-a debranșat de la furnizorul de energie termică în această vară, pentru a-și monta centrală proprie. Lucrările nu s-au finalizat însă, așa că, de la începerea cursurilor, studenții stau în frig și se spală pe unde apucă. În căminul de băieți, pe holuri,e un frig de înțepenești. Din camere ies tineri gros îmbrăcați, însă nu toți pleacă la cursuri. În capătul culoarului, unde se află toaletele, un miros greu de suportat te izbește cum te apropii. Toaletele turcești arată infect, mai rău ca cele de prin gări. „Altele nu sînt și nu putem merge în spatele căminului. Ne resemnăm”, vine constatarea unei studente. O întrebăm dacă la duș e mai curat. Rîde și spune că nu e apă caldă. Intră în cameră și trîntește ușa după ea. Repede, dar suficient cît săâ observăm siguranța reșoului, înroșită la maxim.
Cu tot frigul de pe holuri, din toalete și din camere, studenții par veseli. Toți sînt vorbăreți, gata să ne arate cum și-au aranjat camerele. Sînt mîndri de felul în care arată, mai ales că totul a fost făcut cu banii lor. „Viața în cămin e frumoasă, dar foarte grea. Dacă am avea căldură și apă caldă, ar fi bine. Condițiile, însă, lasă de dorit. Ni se promit multe, așa că așteptăm și noi să vedem ce se va întîmpla. Eu stau cu alte patru colege în cameră și ne încălzim la reșou. Fără el nu știu ce am face. Pentru noi, ca fete, este foarte greu fără apă caldă, dar apelăm la colegele din căminul de fete. Norocul meu este că am părinții cadre didactice și plătesc doar 160.000 pentru cămin”, ne-a spus Cristina Duță, o oneșteancă studentă la litere. Alți tineri nu au părinți profesori, așa că trebuie să scoată din buzunar 600.000 de lei pentru cazare. Deși sînt bani mulți, nu beneficiază de căldură și apă caldă. Studenții de la locurile cu taxă achită și mai mult, adică 800.000 de lei lunar, iar „confortul” este același.
„Am preferat să stau în chirie. Plătesc mai mult, dar am condiții”
Fiecare s-a orientat cum a putut. Mai precis și-a adus sursa proprie de căldură. A fost preferat reșoul salvator, care e bun și pentru încălzire, și pentru mîncare. „Mai rău e noaptea, cînd se răcește, dar punem pe noi șapte pături. Ne-am călit de-acum. Baie facem pe la amici și în căminul de fete, că doar sîntem băieți descurcăreți”, ne-a spus cu un umor amar și Ionuț Muscă din Comănești. Tînărul stă rezemat de un calorifer și parcă nici nu bagă în seamă frigul de pe hol. Stă într-un tricou, fumează și își bea cafeaua. Ne invită în camera lui. La ușă ne întămpină un tînăr cu privire ageră. Băieții s-au gospodărit. Au televizor, frigider, reșou. Camera este zugrăvită și aranjată de ei. Stau aici din anul întîi. Pereții sînt plini de postere. O cameră tipic studențească. Marius Trofin este coleg cu ei, dar a venit în cămin doar în vizită. A ales să stea cu alți colegi în chirie, decît în cămin. Plătește 500.000 de lei chiria pe lună, la care se adaugă întreținerea, cablul și celelalte. „Sînt din Piatra Neamț și am ales să închiriez ceva cu alți colegi. E puțin mai scump, dar măcar avem condiții. Cheltuiala lunară este de circa 800.000 de lei”, ne explică studentul la inginerie.
Frigul din camere și lipsa apei calde nu au reușit, cel puțin pînă acum, să le scadă moralul studenților. Cînd simt că nu mai pot, i se plîng administratorului de condițiile mizere. Conducerea Universității le-a promis că, din noiembrie, se va pune capăt gerului din camere. „Joi vom face probele de încălzire la noua centrală. Aceasta ne-a redus cheltuielile cu mai bine de o treime. În plus, studenții vor avea apă caldă în fiecare zi. Sperăm ca, de la 1 noiembrie, să putem furniza căldură elevilor noștri”, ne-a declarat Vasile Puiu, prorector la Universitatea Bacău. Pînă atunci, studenții trebuie să se resemneze și să aștepte. Numai că în tot acest timp ei plătesc taxe de cămin enorme, dacă ne gîndim că nu beneficiază de nimic. (Claudiu TĂNĂSESCU)
pe raster:
Bate vînt de grevă și printre studenții băcăuani
Studenții băcăuani amenință că vor intra în grevă de săptămîna viitoare. Deși studenții din alte județe din țară au ieșit deja în stradă, colegii lor din Bacău au stat pînă acum liniștiți. Nu înseamnă că nu au avut și încă mai au probleme. Mulți dintre ei ni s-au plîns că nu le convin condițiile din cămin, că e frig în sălile de curs și că prețurile de cazare practicate de Universitate sînt prea mari prin comparație cu serviciile oferite. Acum, însă, se pare că și studenții de la Universitatea Bacău s-au decis să protesteze. Ca și colegii din alte centre universitare, ei cer mărirea alocației de bursă la nivelul salariului minim pe economie, înființarea unei agenții naționale care să se ocupe de cămine și cantine, adaptarea programei de învățămînt la standardele europene și dreptul studenților de a avea un cuvînt de spus în conducerea Universității. „Dacă nu vom găsi înțelegere, sîntem deciși să inițiem proteste ample în Bacău”, a spus Gabriel Corodeanu, președintele Ligii Studenților băcăuani. El a explicat că „astăzi voi merge la București pentru a discuta cu cei de la Uniune despre modul în care vom protesta”, ne-a declarat Gabriel Corodeanu. Studenții băcăuani vor lipi astăzi în campusul universitar afișe cu sigla Uniunii Studenților din România, în semn de protest și solidaritate cu ceilalți colegi din țară. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns