• ei și-ar putea începe o afacere aproape gratis • numai 20 de tineri studioși au dorit să beneficieze de facilitățile oferite de stat • studenții opinează că facilitățile sînt bune, dar ar trebui dublate de credite cu dobînzi avantajoase
Studenții băcăuani nu par foarte dornici să-și înceapă afaceri pe cont propriu, deși statul i-a scutit de plata formalităților birocratice de la Registrul Comerțului și de la primării. Această facilitate a fost introdusă de aproape două luni, prin Hotărîre de Guvern, dar, conform datelor de la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Bacău, numai 20 de studenți și-au înființat firme pe baza acesteia. „Am venit să văd dacă e adevărat că nu mă costă nimic să deschid o societate. E bine că statul vrea să ne ajute, dar facilitățile oferite nu sînt suficiente. Ce să fac cu firma deschisă gratuit, dacă n-am bani să derulez afacerea propriu-zisă”, se întreabă Vlad Cîrcei, unul dintre studenții sosiți ieri să vadă ce și cum la Registrul băcăuan. El s-a arătat nemulțumit că statul nu stimulează tinerii întreprinzători și prin facilitarea unor credite la dobînzi avantajoase. „Mi-aș face o firmă de soft, mai ales că aș avea avantajul anulării plății impozitului pe venit, dar n-am bani, iar băncile nu te împrumută decît dacă ai o balanță contabilă pozitivă, iar eu nu am deloc, pentru că nici firma n-o am încă”, explică studentul.
Studenții pot să-și înființeze societăți comerciale aproape gratis. Tinerii studioși sînt scutiți de la plata taxelor și tarifelor de înmatriculare la oficiile Registrului Comerțului, precum și a tarifelor pentru operațiunile efectuate și serviciile de asistență acordate de Biroul Unic. De asemenea, studenții nu sînt nevoiți să cheltuie bani pentru achitarea taxelor și tarifelor pentru autorizarea funcționării comercianților, solicitate la constituire. În plus, tinerii nu mai achită taxele și tarifele pentru obținerea de la primării a autorizației de desfășurare a unor activități economice în mod independent, taxele pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al României, a Încheierii de înmatriculare; taxele de timbru pentru activitatea notarială, în cazul în care este prevăzută obligativitatea încheierii în formă autentică. Gheorghiță Patrichi, directorul ORC Bacău, informează că beneficiază de aceste facilități studenții care urmează cursurile unei forme de învățămînt superior de lungă sau scurtă durată, la o instituție de învățămînt superior acreditată. Studenții trebuie să fie cel puțin în anul al doilea de studiu și să nu fi depășit vîrsta de 30 de ani. Facilitățile se acordă o singură dată, pentru constituirea unei singure firme. „În cazul în care, în perioada de pînă la trei ani de la înmatriculare, intervine cesionarea sau înstrăinarea parțială sau totală, prin orice modalitate, a părților sociale sau acțiunilor, respectiva persoană trebuie să restituie contravaloarea facilităților de care a beneficiat”, precizează Patrichi. Directorul ORC Bacău spune că studenții întreprinzători au de achitat la Registru doar taxa de timbru judiciar și rezervarea numelui firmei, care nu însumează mai mult de cîteva sute de mii de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns