• asistații sînt în culmea fericirii și asaltează zilnic ușile cabinetului
Un grup de 30 de studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport Bacău, secția Kinetoterapie, fac practica pedagogică pe bătrînii internați la Centrul de Îngrijire și Asistență Bacău. Bucuria asistaților este mare, pentru că nu mai trebuie să aștepte pînă le vine rîndul la kinetoterapeutul centrului. Practica studenților la azilul de bătrîni este rezultatul unui protocol încheiat între Universitatea Bacău și centru. „Sînt 30 de studenți, împărțiți în două grupe. Ei aplică aici tot ce au învățat în facultate: evaluează bolnavii, găsesc diagnostice, aplică procedeele învățate în funcție de diagnostic, masaje, gimnastică medicală, cromoterapie, meloterapie și consiliere”, ne-a declarat Liviu Sava, kinetoterapeutul Centrului de bătrîni Bacău. Studenții se ocupă în special de bătrînii cronici de la azil, care suferă de afecțiuni asociate. Ei ocupă etajul patru al azilului și sînt în marea lor majoritate imobilizați la pat. De serviciile lor beneficiază 58 de asistați.
Prezența studenților este privită cu multă bucurie de bătrîni, care își fac programări zilnic și stau la coadă pentru un masaj sau de alte proceduri. Aparatele de gimnastică pentru recuperare și întreținere fizică sînt foarte solicitate. De la începutul lunii iunie, cînd s-a dat în folosință cabinetul de kinetoterapie, bătrînii asaltează zi de zi ușile acestuia. „Asistații sînt foarte încîntați de acest cabinet și au ajuns să își facă programări cu două săptămîni înainte”, ne-a mai spus kinetoterapeutul Sava. Programul specialistului din centru este deosebit de încărcat, pentru că bătrînii vin și se plîng la cea mai mică durere. „În medie, lucrez zilnic cu pînă la 20 de persoane. Programul de recuperare se face în funcție de tipul afecțiunii și apoi se stabilește un grafic de ședințe”, mai precizează kinetoterapeutul. Munca lui a fost ușurată totuși de practica studenților.
Cele mai dese afețiuni ale persoanele vîrstnice sînt cele
reumatismale și cardiace. De serviciile kinetoterapeutului
beneficiază și bătrînii imobilizați la pat de la etajul patru al căminului. Cele mai solicitate aparate sînt cele de gimnastică de întreținere, bătrînii din azil devenind adevărați fani ai fitness-ului. Efectele ședințelor de masaj și recuperare și-au spus cuvîntul, starea de sănătate a multor bătrîni îmbunătațîndu-se vizibil. S-au înregistrat progrese în spondiloza cervicală, ameliorarea durerilor lombare și a circulației. Bătrînii dorm mai bine și nu se mai plîng de insomnii, li s-au întărit picioarele, respiră mai bine, iar tranzitul intestinal nu le mai crează probleme. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns