• la Teatrul „Bacovia” a avut loc deschidera cursurilor de formare pentru profesorii de istorie în vederea predării în școli ca obiect de studiu Holocaustul, ca tragedie a umanității
Teatrul „Bacovia” a găzduit joi, 5 decembrie, cu începere de la orele 17.00, deschiderea cursurilor de formare pentru profesorii de istorie în vederea predării în școli ca obiect de studiu „Holocaustul, tragedie a umanității”. La eveniment au participat Sanda Simovici, atașatul cultural al Ambasadei Israelului la Bucureși, reprezentați ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Asociației Culturale de Prietenie România-Israel, și autorități băcăuane.
„Am ales nu întîmplător această zi de joi, a doua după începerea Sărbătorii Luminii, Hanuka, la evrei,” ne-a declarat la finalul discursului profesorul Gabriel Stan, titularul cursului, care a și inaugurat la Bacău acest curs. „Pînă acum s-au înscris 15 profesori din Bacău și 15 din Onești, cadre didactice care se vor pregăti pentru studierea problematicii Holocaustului. Cursurile sînt susținute cu fonduri de la Ministerul Educației și Cercetării, și se vor desfășura începînd din luna ianuarie, pe parcursul a 40 de ore, la Casa Corpului Didactic din Bacău, a mai declarat el. Totodată, profesorul titular a ținut să menționeze că „aceste noi demersuri solicită un nou tip de profesor de istorie, cu o competență mult mai largă”. Amabilă și vizibil încîntată de modul cum s-au derulat evenimentele în sala teatrului „Bacovia”, Sanda Simovici ne-a declarat: „Holocaustul este un fenomen unic în istorie și este important să se învețe ce a fost pentru ca istoria să nu se mai repete. Iar statul Israel va da tot sprijinul ca aceste cursuri să se desfășoare bine”. Din partea învățămîntului local, Gheorghi Iorga, inspector general în cadrul Inspectoratului Școlar Bacău, și-a exprimat speranța că „această lecție va fi tratată cu rigoare științifică și un plus de seriozitate și moralitate”, pentru a nu deveni mijloc de propagandă ale unor interese obscure”. (C. Gh.)
Lasă un răspuns