• studiul realizat de universitarii bucureșteni a reușit să nemulțumească mai pe toată lumea prezentă la dezbaterea publică de ieri
Universitarii bucureșteni care s-au ocupat de întocmirea studiului de fezabilitate al viitorului depozit ecologic de deșeuri al Bacăului au reușit performanța să nemulțumească pe mai toată lumea prezentă la dezbaterea publică organizată pe această temă. Și asta pentru că studiul în cauză a ridicat destule semne de întrebare. De exemplu, autorii studiului de fezabilitate au spus că gazele emanate de gunoaie vor fi folosite la centrala termică a depozitului, pentru ca în studiu să se precizeze că aceasta va funcționa cu gaz metan. Nici problema evacuării apelor uzate ce vor rezulta în urma prelucrării deșeurilor nu este foarte clară. Universitarii bucureșteni au mers pe varianta introducerii acestora în stația de epurare a orașului, pentru ca, în momentul în care specialiștii de la Direcția Apelor le-au spus că ideea este imposibil de pus în practică dată fiind distanța mare dintre cele două obiective, aceștia au pus pe tapet posibilitatea construirii unei stații de preepurare în cadrul depozitului ecologic.
„Perla” a răsărit însă, spre finalul întîlnirii, cînd specialiștii bucureșteni au recunoscut, franș, că apele reziduale rezultate în urma descompunerii gunoaielor ar urma să ajungă în conducta de evacuare a apelor meteorice de la „Sofert”, o idee exclusă din start de reprezentantul combinatului de îngrășăminte chimice. În atare situație, Cornelia Gireadă, director la Direcția de urbanism a Consiliului Județean, nu a ezitat să le atragă atenția autorilor studiului că ar fi bine să revadă documentul cu pricina, pentru a nu risca ca Uniunea Europeană să refuze finanțarea proiectului de realizare a depozitului ecologic de deșeuri. „Orice proiect se bazează pe un studiu de fezabilitate, de aceea nu putem omite nici un amănunt, dacă vrem ca Uniunea Europeană să ne dea fonduri. Nu cred că putem spune că nu am prevăzut în proiect construirea unei stații de preepurare, dar o putem face”, a declarat Cornelia Gireadă. Cît privește mai vechea problemă a terenului pe care va fi construit viitorul depozit ecologic, viceprimarul comunei Nicolae Bălcescu, Francisc Tancău, spune că refuzul locuitorilor din comună de a ceda terenurile pe care le au lîngă „Sofert” rămîne în picioare, dar „cel puțin într-o primă fază, acest lucru nu afectează lucrările de construcție a viitorului depozit ecologic, pentru că cele 16 hectare pe care urmează să fie amenajată prima celulă a acestuia aparțin municipiului Bacău”. Tancău a adăugat că un eventual schimb de terenuri va fi luat, foarte probabil, în discuție de viitorul Consiliu Local al comunei Nicolae Bălcescu. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns