• Agenția Domeniilor Statului a dat în folosință gratuită 21 de adăposturi zootehnice, dar mai sînt 57 de utilități pentru care încă se caută solicitanți
În județul Bacău, 21 de tineri sub 40 de ani, care au preluat în administrare gratuită adăposturi zootehnice lăsate în paragină, vor putea primi de la stat subvenții pentru achiziția de animale.
Ministrul Agriculturii a completat, prin Ordinul 523/2002, Programul pentru sprijinirea fermierilor privați în vederea achiziționării de animale de reproducție, creștere și îngrășare, din speciile taurine și porcine, și procurării de utilaje noi specifice activităților din zootehnie, cu acordarea de mijloace financiare din Fondul „Dezvoltarea agriculturii românești”. Astfel, printre beneficiarii subvențiilor se vor afla atît cei care au primit în folosință construcții zootehnice dezafectate, cît și persoanele fizice sau juridice care sînt crescătoare de animale din speciile taurine și porcine și care dețin sau realizează exploatații agricole.
Ca să fie eligibili, solicitanții, persoane fizice sau juridice, care exploatează terenuri și ferme concesionate de la Agenția Domeniilor Statului, vor prezenta avizul reprezentantului Agenției din teritoriu privind achitarea la zi a redevenței. La specia porcine se acordă cumpărătorului șase milioane de lei/cap pentru scrofițe de reproducție din producția internă sau import, atestate de către organismele abilitate de selecție prin certificat de origine și productivitate, și un milion de lei/cap pentru tineret porcin destinat îngrășării, din productia internă sau import, achiziționat la greutatea individuală de minimum 25 kg/cap și de maximum 30 kg/cap.
La specia bovine, subvenția este de 20 de milioane de lei/cap pentru juninci achiziționate din producția internă sau import, atestate de către organismele abilitate de selecție prin certificat de origine și productivitate. Pentru un beneficiar, utilajele specifice activităților din zootehnie ce urmează să fie achiziționate și pentru care se acordă subvenții în baza acestui program sînt cele necesare dotării unui singur adăpost zootehnic. Ordinul mai prevede că înstrăinarea utilajelor și animalelor de reproducție achiziționate în baza programului, înainte de expirarea perioadei de 3 ani pentru utilaje, 2 ani și jumătate pentru animale de reproducție și 5 ani pentru vaci de lapte, este interzisă și atrage restituirea alocației acordate, actualizată cu rata inflației, de către beneficiarul alocației, inclusiv plata de penalități la bugetul de stat.
Pînă în prezent, ADS a dat în folosință gratuită 21 de astfel de adăposturi zootehnice, dar au mai rămas 57 de astfel de utilități pentru care se caută încă solicitanți. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns