• prețurile pe piața internă aproape s-au dublat
Executivul a emis, acum cîteva zile, un act normativ prin care scutește de taxe vamale un contingent de 200.000 de tone de porumb. Acesta este destinat crescătorilor autohtoni de animale. Scutirea de taxe a fost cerută mai ales de cei care au porci. Măsura este binevenită pentru toate sectoarele zootehnice, dar a fost contestată împreună cu altele de procesatorii de carne, care amenință cu scumpirea produselor. Unul dintre beneficiari ar fi și Agricola Internațional, care are ferme zootehnice ce însumează peste două milioane de păsări și alte cîteva zeci de mii de capete de porci. În practică, lucrurile se dovedesc mai complicate.
Porumbul autohton s-a scumpit spectaculos
În ultima perioadă, pe piața internă porumbul s-a scumpit spectaculos. Dacă în toamnă, porumbul pentru animale era de găsit cu 2.500-2.600 de lei/kg, acum el se vinde cu 4.500-4800 de lei/kg, sau chiar mai scump. Anul trecut nu a fost unul grozav, iar iarna prelungită a golit hambarele, dar și silozurile. De altfel, Direcția Agricolă a avertizat încă de la sfîrșitul campaniei agricole că necesarul de porumb pentru zootehnia județului nu este nici pe departe asigurat. Pentru cei care au complexe zootehnice – iar Agricola Internațional le deține pe cele mai mari -, majorarea prețurilor a fost o adevărată lovitură. Cele mai multe din rețetele de nutrețuri concentrate conțin porumb, așa că multe din calculele estimative privind costurile cu furajarea au fost date peste cap. Partea proastă este că prețurile de desfacere nu se pot majora după fluctuațiile prețurilor la hrană. Odată cu începutul postului, cererea pentru produse de carne – subțiată de buzunarul tot mai gol al românilor – a scăzut. Din acest motiv, au fost operate chiar ieftiniri la unele produse. În plus, crescătorii de animale s-au mai confruntat și cu o puternică presiune prin intrarea în țară a unor cantități mari de carne din import la prețuri mici, în special din Polonia. În aceste condiții, ei au cerut o serie de măsuri de susținere, printre care se numără și scutirea de taxe vamale pentru porumb, pe care au obținut-o.
Agricola intenționează să aducă din import cîteva mii de tone de porumb
Măsura de scutire de taxe vamale este binevenită pentru grupul Agricola Internațional. „Este o decizie care mai scade presiunea pe costuri – spune vicepreședintele gigantului alimentar băcăuan, Grigore Horoi. Realitatea este că prețurile la intern au crescut mult, dar nici așa aproape că nu găsim porumb. Vom apela la importuri, n-avem ce face”. Intenția este de a achiziționa în jur de 5.000 de tone de porumb din acest contingent subvenționat.
Vicepreședintele Agricolei vede însă și reversul medaliei: „Normal era să avem de unde să ne aprovizionăm de la intern. În felul acesta, cîștigam și noi și producătorii interni. Noi nu mai plăteam transportul, care este inclus oricum în prețul de import, iar cultivatorii își valorificau produsele”. Cel citat vorbește în cunoștință de cauză, întrucît grupul are și o firmă care cultivă cereale. Aceasta nu asigură însă în nici un caz necesarul de hrană. Pe de altă parte, fluctuațiile de pe piața cerealelor și a cărnii pot avea consecințe pe termen lung. Deocamdată există carne ieftină la import, dar dacă se apelează numai la produse externe, cei care au ferme de creștere a animalelor vor renunța la activitate. Mai tîrziu, însă, presiunea pe prețurile de import poate crește oricînd, pentru că nu se știe care este politica celorlalte țări. Pe moment, scutirea de taxe vamale pentru porumb este benefică, dar este o soluție temporară. Cea viabilă este găsirea de variante de susținere a producției agricole interne. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns