Trei sute de miliarde de lei în contul caselor naționalizate
• atît ar urma să primească băcăuanii cărora comuniștii le-au luat casele și terenurile • pînă să primească banii, petenții mai au mult și bine de așteptat
Zeci de persoane vin săptămînal la Prefectură ca să vadă în ce stadiu se află demersurile pentru obținerea despăgubirilor pentru imobilele naționalizate. Deși legea care prevede retrocedarea imobilelor care au fost naționalizate a intrat în vigoare în luna februarie a anului 2001, iar la Bacău au fost depuse aproape 3.500 de cereri pentru redobîndirea imobilelor care au fost preluate în mod abuziv între anii 1945-1989, doar 117 proprietari au fost repuși în posesie. Unii oameni au încetat să mai spere că vor mai putea locui vreodată în fostele lor curți și case, pe locurile unde acum sînt construite blocuri, străzi sau utilități. De aceea, ei au cerut să li se acorde fie despăgubiri bănești, fie despăgubiri în echivalent, constituite din titluri de valoare sau compensare cu alte bunuri sau servicii oferite de cei care ocupă imobilele.
La Bacău, cele mai multe cereri se referă la acordarea unor sume de bani, care ar echivala valoarea pe care au avut-o imobilele. Astfel, statul trebuie să dea foștilor proprietari din județ aproximativ 300 de miliarde de lei. Dar, pentru acești bani, proprietarii mai au mult și bine de așteptat. Și aceasta, pentru că deși legea prevede dreptul proprietarilor de a fi despăgubiți, nu există o lege care să specifice exact cum și cînd se vor da banii.
Viorica Radu a deținut un imobil de 627 metri pătrați, în strada Miron Costin. În anul 1970, statul i-a confiscat o parte din casă și din curte, pe care le-a dat fostului EGCL, iar opt ani mai tîrziu, ea a vîndut restul de casă care i-a mai rămas. Pămîntul a trecut în proprietatea statului, deoarece se considera că acesta nu poate să aparțină unei persoane fizice. Viorica Radu umblă de mai bine de trei ani pe drumuri, pentru a primi măcar despăgubiri pentru ceea ce-i aparținea cîndva.
Alexandrina Popa este o bătrînică care a avut o moară în localitatea Secuieni. În anul 1949, moara a foat preluată de stat, iar apoi, de societatea „Ilba”. Alexandrina Popa spera și ea să primească moara înapoi sau măcar niște despăgubiri. „Au vrut să îmi dea acțiuni la firmă. Da ce să fac eu cu ele, că doar sînt bătrînă? Știu eu cum este cu acțiunile ăstea, că doar am cîteva și la Petrom și anul trecut am primit dividente de 8.000 de lei. Nici măcar o pîine nu am putut să îmi cumpăr”, a spus bătrîna.
Pînă în acest moment, Prefectura a înaintat Ministerului de Finanțe 107 dosare ale foștilor proprietari. Dar aceștia trebuie să mai aibă răbdare pînă la apariția legii care să prevadă cuantumul despăgubirilor și data la care vor fi dați banii. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns