Prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești, a anunțat lansarea unui proiect inovator de cercetare medicală privind apele minerale din stațiunea Slănic Moldova. Acesta este primul studiu medical de acest tip realizat în România după Revoluție, o inițiativă menită să relanseze utilizarea științifică a resurselor naturale balneoclimaterice din zonă.
„Am început demersurile pentru acest studiu colaborând cu mai mulți parteneri, printre care Primăria Slănic Moldova, Societatea Națională a Apelor Minerale, Institutul Național de Recuperare Medicală din București, Ministerul Sănătății și Societatea Română de Fizioterapie și Recuperare Medicală,” a declarat dr. Cotîrleț. „Este un început dificil, având în vedere că, în ultimii 20 de ani, nu s-a mai realizat niciun studiu medical pe apele din stațiunile balneoclimaterice din România.”
Un proiect pilot axat pe litiază renală
Prima etapă a studiului se va concentra pe tratarea litiazei renale, implicând un lot de 50 de pacienți care vor fi monitorizați timp de două luni. În această perioadă, pacienții vor consuma apă minerală provenită de la Izvorul 2 din Slănic Moldova, îmbuteliată și transportată la Moinești în recipiente special concepute pentru a menține compoziția chimică a apei.
„La începutul studiului, pacienții vor beneficia de analize detaliate, inclusiv ecografii, pentru a avea o bază clară de comparație,” a explicat dr. Cotîrleț. „Pe parcursul celor două luni, aceștia vor fi urmăriți din două în două săptămâni de o echipă multidisciplinară din spital, formată din nefrologi, urologi, radiologi și alți specialiști.”
Extinderea cercetării la alte afecțiuni
După finalizarea acestei etape, cercetătorii intenționează să extindă studiul și pentru alte afecțiuni, precum bolile pulmonare (astm bronșic) și cele gastroenterologice. Proiectul are, de asemenea, scopul de a promova cele două stațiuni balneoclimaterice de interes național din județul Bacău, Slănic Moldova și Târgu Ocna.
„Ne dorim să trecem de la o utilizare empirică a resurselor naturale – cu fiecare pacient venind după propria intuiție să consume apă de la un izvor sau altul – la o abordare medicală, bazată pe cercetare științifică,” a subliniat dr. Cotîrleț.
Primele rezultate la Congresul Național
Primele concluzii preliminare ale studiului vor fi prezentate pe 27 aprilie, în cadrul Congresului Național al Societății Române de Fizioterapie, organizat la București.
Acest proiect reprezintă un pas important pentru reintegrarea apelor minerale românești în circuitul medical internațional și pentru revitalizarea turismului balnear, contribuind la dezvoltarea economică și socială a regiunii.
Lasă un răspuns