Ingrediente: trei litri de apă, o ceapă mare, doi morcovi, o legătură mare de pătrunjel, o țelină, o lingură de unt, o lingură de făină, o lingură de chimen, sare, pîine tăiată cuburi și prăjită.
Mod de preparare: zarzavatul tăiat ca tăițeii se fierbe cu o lingură de chimen. Cînd este gata, se strecoară, se pune zeama din nou la foc și se adaugă un rîntaș făcut din făină și unt, apoi se pune sarea. Se lasă să mai dea cîteva clocote. Se servește cu cuburi de pîine prăjită în unt.
Supa de morcov
Ingrediente: trei litri de apă, 500 de gr. de morcov, o ceapă, 1/2 linguriță de zahăr, o lingură de unt, 1/2 pahar de smîntînă, sare, pîine tăiată cuburi și prăjită.
Mod de preparare: Morcovii și ceapa se taie ca fideaua și se pun la fiert pînă cînd se moaie morcovii. Se strecoară, apoi morcovii și ceapa se trec prin sită. Se adaugă pireul obținut din zeama strecurată și se pun din nou la fiert, cu zahărul, sarea și untul. Se lasă să mai fiarbă cîteva minute și se drege supa cu smîntînă cînd se toarnă în castron. Se servește cu pîine tăiată cuburi și prăjită.
Salată „primăvara”
Ingrediente: 5-6 buchete salată verde, două legături de ridichi de luns, o legătură de morcovi, patru cartofi mari, trei ouă răscoapte, două legături de ceapă verde, un pahar smîntînă, 1/2 linguriță zahăr pudră, o lingură zeamă de lămîie sau oțet, sare.
Mod de preparare: Se spală salata, se taie, se așează în salatieră, se adaugă morcovii, ridichile și cartofii fierți, totul tăiat felii subțiri, ceapaspălată și tăiată, și ouăle răscoapte tăiate felii rotunde. Smîntîna se amestecă cu ceama de lămîie, zahărul și sarea. Cu cinci minute înainte de a fi servită masa se amestecă legumele cu sosul de smîntînă. Această salată se poate prepara cu maioneza în loc de sos de smîntînă. În acest caz, la salată se pun numai două ouă răscoapte tăiate felii, iar din alte două se face maioneza.
Salată „vitamina”
Ingrediente: un morcov, o țelină mijlocie, doi castraveți verzi, un măr mare, trei roșii frumoase, 5-6 prune coapte (toamna) sau 2-3 linguri de vișine fără sîmburi, 1/2 pahar smîntînă bună, 1/2 lămîie (zeamă), o linguriță zahăr pudră, sare.
Mod de preparare: Se curăță morcovul și țelina, se taie ca tăițeii, se așează în salatieră, se adaugă castraveții tăiați felii subțiri, un măr tăiat felii subțiri, roșiile curățate de pieliță și semințe, și tăiate felii, prunele spălate și tăiate felii sau vișinele fără sîmburi. Se amestecă totul cu smîntînă în care s-a adăugat zeama de lămîie, zahărul și sarea, cu cîteva minute înainte de a fi servită.
Ardei umpluți cu orez
Ingrediente: zece ardei grași, 150 de grame de orez, două cepe, mărar verde, 1/2 ceașcă de untdelemn, 4-5 roșii, sare piper.
Mod de preparare: Se taie cepele mărunt, se rumenesc în jumătate din cantitatea de untdelemn, se adaugă orezul curățit și spălat și se lasă 2-3 minute să se prăjească. Se toarnă o ceașcă și jumătate de apă. Se pune jumătate de linguriță de sare, un vîrf de cuțit de piper și se acoperă. După ce orezul a absorbit apa, se dă la o parte de pe foc și se adaugă verdeța tocată mărunt. Separat se spală ardeii, se taie capacele în jurul codiței, se scot semințele, se încearcă după miros sau gust dacă sînt iuți, iar capacele prinse de codițe se păstrează. Se umplu ardeii cu orezul fiert pe jumătate, se pun capacele cu coada împunsă în orez, ca să nu cadă. Se așează ardeii într-o formă cu pereții mai înalți sau într-o cratiță, cu codițele la marginea cratiței. Se pun deasupra roșiile curățite și de semințe și se mai adaugă încă o ceașcă și jumătate de apă, și restul de untdelemn. Se acoperă cratița și se dă la cuptor încă 20 de minute. Dacă zeama a scăzut, se poate adăuga jumătate de ceașcă de apă caldă, apoi se lasă la cuptor cîteva minute. Se pregătesc din timp și se servesc reci, fiind mult mai gustoși.
Cartofi pai
Ingrediente: un kilogram de cartofi, 1/2 litru de untdelemn, sare.
Mod de preparare: Se spală cartofii, iar pe măsură ce sînt curățiți se țin în apă rece. Se taie felii pe lung, groase de 1/2 cm. Se suprapun 3-4 felii tăiate lung îngrăsime (ulei) de 1/2 cm, în chip de bețișoare. Se șterg cu o cîrpă (curată), se rumenesc în grăsime bine încinsă, se scot pe farfurie de tablă, ținută pe abur, apoi se sărează.
Lasă un răspuns