Mai mulți angajați ai Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” din Bacău își rotunjesc veniturile muncind suplimentar 8 ore pe zi pentru Ministerul Culturii. În total, programul de muncă este infernal, în acte, 16 ore pe zi. În realitate însă, instituția are program zilnic până cel târziu la ora 18:00, după care se armează sistemul de alarmă. Cei implicați în metoda de cheltuire a banilor publici și cei care ar trebui să-i verifice refuză să răspundă la întrebări.
Un program cu finanțare europeană, „E-cultura: Biblioteca Digitală a României”, prin care se va asigura accesul online la arhivele bibliotecilor, este aplicat în Bacău în condiții dubioase. Câțiva angajați ai Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” din Bacău, în frunte cu directorul și șoferul instituției, lucrează cu normă întreagă, câte 8 ore zilnic. Ei se subordonează atât Consiliului Județean Bacău, finanțatorul bibliotecii, cât și Ministerului Culturii, care implementează la nivel național proiectul, pe fonduri europene. Este inexplicabil cum cei 7 reușesc să încaseze bani din două surse, fără ca nimeni să verifice dacă și cum se respectă programul de muncă.
O vacă de muls
Proiectul „E-cultura: Biblioteca Digitală a României”, care va asigura accesul online al românilor și al instituțiilor din țară la peste 550.000 „resurse culturale”, are termen de finalizare 2021, potrivit comunicatelor oficiale. Finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 cu 53,2 milioane de lei, proiectul implică 29 instituții din România: 19 muzee, 5 biblioteci, Arhiva Națională de Filme, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Institutul Național al Patrimoniului etc.
În mai 2019, Ministerul Culturii a ținut la sediul Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” din Bacău un concurs pentru ocuparea a 7 posturi de documentariști și bibliografi. S-a înscris și managerul Bibliotecii, Adrian Jicu, el a aplicat pentru postul de documentarist – selecție și validare, pentru care a obținut 97 de puncte, fiind declarat admis.
La fel de bine pregătit a fost și șoferul instituției, declarat „admis” pentru postul de documentarist – scanare. Alți 4 angajați ai Bibliotecii au fost admiși ca bibliografi.
În instituție, se discută intens despre „miracolul” prin care se pot lua două lefuri simultan, ambele din fonduri publice europene și locale, dar de la instituții diferite. Codul Muncii nu interzice contracte simultane, deci legislația muncii nu este încălcată. Cum reușesc, însă, sub cupola Bibliotecii Județene „Costache Sturdza”, să muncească cele 16 ore pe zi, în numai 8?
Omul cu 7 joburi a mai vrut unul
Ziarul de Bacău l-a contactat inițial pe managerul Adrian Jicu. El este un caz special, deoarece, pe lângă cele două joburi cu normă întreagă, mai predă două-trei zile pe săptămână la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, din Bacău, dar are și alte colaborări (în total, 7 surse de venit până în 2019). De altfel, acolo era probabil luni, 21 octombrie 2019, pentru că la Bibliotecă nu a fost de găsit. „Nu știu la cât ajunge, reveniți după ora 11:00!”, ne-a comunicat secretara Bibliotecii. Potrivit unor surse din interior, care doresc să-și păstreze anonimatul, respectarea programului nu este punctul forte al managerului.
Jicu a răspuns iritat la întrebările Ziarului de Bacău. „Programul de la Bibliotecă este prevăzut în contractul de management, 40 de ore pe săptămână. Reușesc să acopăr orele din cele două contracte”, a susținut managerul, fără alte detalii.
El a mai precizat că angajarea șoferului instituției ca documentarist nu îl privește. „Concursul a fost organizat de Ministerul Culturii, care a angajat pe cine a crezut de cuviință”, a afirmat Jicu.
Am încercat să aflăm de la alți angajați cooptați în proiect cum reușesc să ia două salarii simultan pentru norme întregi. „Nu am cunoștință de așa ceva, bănuiesc despre ce este vorba, dar sunteți dezinformat”, a replicat Paula S, vădit timorată, după care a refuzat categoric discuția cu reporterul. Alți implicați în proiect nu au putut fi contactați.
Legea tăcerii
Cum nu iese la socoteală programul de lucru de 16 ore din acte, Ziarul de Bacău a contactat oficial Consiliul Județean, Biblioteca Județeană și Ministerul Culturii.
Referitor la programul managerului Adrian Jicu (relevant pentru derularea activității atât la Biblioteca Județeană, cât și pentru proiectul Ministerului Culturii), răspunsurile de la CJ și Bibliotecă se bat cap în cap. Așa cum se observă din cele două facsimile de mai sus, Consiliul Județean afirmă că programul managerului este prevăzut în regulamentul intern al Bibliotecii, în timp ce Adrian Jicu susține că programul este scris în contractul de management.
Managerul Adrian Jicu a refuzat să pună la dispoziția Ziarului de Bacău pontajele zilnice după care se fac plățile. La rândul său, Ministerul Culturii a depășit termenul legal în care trebuia să furnizeze răspunsuri și documente.
Potrivit declarației de avere, Adrian Jicu și soția sa au în proprietate două terenuri intravilane, de 665 și 994 de metri pătrați, și, în 2015, și-au construit o casă de 165 de metri pătrați.
Potrivit aceluiași document, până să fie „admis” pentru proiectul Ministerului Culturii, Jicu era deja o persoană extrem de ocupată, având venituri de la 7 instituții publice: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Revista de cultură „Ateneu”, Biblioteca Județeană „C. Sturdza, Centrul de cultură „George Apostu”, Filarmonica „Mihail Jora”, Colegiul Mihai Eminescu, Colegiul Gheorghe Vrănceanu.
Vom reveni.
Lutu a zis
…Și nu este singura instituție. Pe bugetul 2014-2020 s-a dorit angajarea de noi oameni pt proiectele europene însă șefii de instituții practic pun la munca aceeași salariați In norma de 8 ore. Toți rup usa după 8 ore . Dacă la unii oameni s-ar cumula rapoartele de pe toate proiectele….
Neacsu Lenuta a zis
Felicitari pentru articol. Sunt multe de spus… Domnul Adrian Jicu a instituit un adevart regim managerial dictatorial bazat pe simpatiile si antipatiile dumnealui. Felul arbitrar in care aplica legea in institutie este derutant si generator de frustari. Dumnealui lipseste ore intregi de la biblioteca in timp ce pentru o invoire de o ora, mie personal, mi-a aplicat o sanctiune disciplinara. In plus, are 4 procede pe tema discriminarii. Mi-a interzis lansarea cartii ,,Cea mai frumoasa poveste de iubire ” la Biblioteca Judeteana unde lucrez de 25 de ani , pe motive etnice, pentru ca sunt de etnie rroma. Si multe altele… Lenuta Neacsu . tel 0753/***
– comentariu cenzurat pentru protecția datelor personale.
Jose Saramago a zis
Felicitari, o ancheta bine scrisa, cu dovezi indubitabile, Florin Popescu este un nume in ale ziaristicii, si vad ca omul se tine de treaba, nu ca altii, care au fost lei paralei, iar acum miauna stins si duios pe langa pulpana vreunui cocalar ajuns ditamai bugetaru’. Cat priveste aceasta mizerie ambulanta, dincolo de faptul ca este vorba despre bani publici si dincolo de faptul ca ANAF ar trebui sa se sesizeze imediat si sa dispuna arestarea acestui individ, (laolalta cu liota de escroci care s-au facut ca nu stiu nic), ma intreb – sincer – ce disciplina preda nenea asta la Vranceanu ? Cum il suporta colegii, cadre didactice care muncesc cinstit, atunci cand individul intra in cancelarie ? Cum il suporta copiii, cand stiu ca profesorul lor fura cu sacul ? Peste biblioteca asta complet inutila nu a trecut niciodata un control al Curtii de Conturi ?
ion a zis
ce este cu aceasta biblioteca, ce se poate studia acolo? stiam ca biblioteca principala s-a mutat!
Gigi Bacauanul a zis
Biblioteca este un loc în care poți sa citești sau din care poti sa împrumuți cărți 🙂
Lăsând la o parte treaba cu bugetarii plătiți 16 ore/zi, tu de când nu ai mai citit o carte? Nu știi nici măcar unde este sediul principal al bibliotecii? Sa te mai întreb despre filialele bibliotecii? E trist, dar ăștia suntem…
gogu a zis
draga analfabetule, la biblioteca sunt carti (de citit nu de colorat). asta se poate face la biblioteca. esti doar un prost cu pareri si plin de critici, tipic romanesc.
Alina a zis
Bai da ce rai sunteti!
Antipatras a zis
Sotia este si ea numita pe functia de director. Parca mai ieri-alaltaieri era luata la intrebari de presa pentru niste produse expirate distribuite spre consum copiilor. Cred ca ar trebui ca macar Biblioteca Judeteana sa nu fie politizata. Erau vremuri cand astfel de institutii erau conduse de scriitori de valoare, nu de politruci. Din ce citesc aici este omul bun la toate. Sper totusi sa se gaseasca un manager dedicat cartii si oamenilor care citesc iar aceasta institutie sa fie ceea ce trebuie.
Codrin a zis
Antipatras, il cunosti pe directorul Bibliotecii, profesorul universitar Adrian Jicu? Dupa aia poti sa debitezi astfel de ineptii.
Alex a zis
evident ca nu-l cunoaste dar are pareri ferme despre el. semn tipic de mediocritate.
Antipatras a zis
V-a facut purtatorii lui de cuvant? Eu zic ca sa va limitati la a fi purtatorii de cuvant ai partidului din care faceti parte. Il cunosc binisor. Profesional e un om bine pregatit, dar nu atat de bine pregatit sa poata duce 5-6 joburi. Cred ca cineva care nu e lichea de partid ar trebui sa judece la fel de corect ca mine.
jiji a zis
Adrian Jicu este un om citit , totusi de cand cu politica se cam degradeaza! sotia este pusa politic oricum, nu este o valoare intelectuala, în facultate chiar era printre ultimii!
Anais a zis
Waw, ce sa zic e Jicu, era inteligent pe la începuturile lui, ii era mai bine la Universitate, apropo oare își mai aminteste cum se dsfasurau examenele la literatura oral? unii citeau 10 carti și erau in RRR, altele veneau cu sînii scoși si citeau un cuvant de pe tablă și treceau cu 10.
Charles a zis
Daca tot ati mers cu investigatia pana aici, poate mergeti pe fir si la MCIN, unde managerii si o categorie de personal au, la fel, in afara contractelor de 8 h/ zi si alte contracte de cate 2 sau 4 h / zi, pe alte proiecte pe care le gestioneaza institutia.. . Succes!
COSTEL a zis
Ma gandesc ca e putin ..hmm..infractiune ???
Oare se sesizeaza cineva din oficiu ??!!!
Doina a zis
Nu cumva este vorba de … să moară și capra vecinului?
Georgiana a zis
Vă spun sincer că elevii dumnealui îl suportă, în caz că vă interesează acest lucru. Domnul Jicu a fost un profesor excepțional, din toate punctele de vedere. Ce disciplina preda „nenea asta”? Limba și literatura română. Acest procesor m-a făcut să înțeleg cu adevărat ce înseamnă literatura și să citesc cu plăcere, nu din obligație cum se face în ziua de azi. De aceeași părere sunt și colegii mei, că sa nu spuneți după ca poate eu am avut vreo preferință și de aceea am această părere. Puteți să comentați despre orice, dar nu despre modul în care acest om își face treaba și mai ales „cum este el suportat?”. Oamenii care vorbesc fără să știe adevărata poveste există de la începutul lumii. Nu știu de ce mă aștept ca uneori oamenii măcar sa aibă minimul de respect și sa tacă.
Gigel a zis
Doamna,eu nu stiam ca „un PROCESOR” poate sa va invete limba si literatura romana!Hai,lasati-o,ca macane!
Georgiana a zis
Acel „procesor” se numește „autocorect”. Dacă doar de atât puteți sa vă legați și dacă doar atât ați înțeles din mesaj, eu zic că e foarte bine. Eu spre deosebire de dumneavoastră sunt capabilă sa înțeleg cum funcționează tehnologia în ziua de astăzi. Mă repet, mesajul era altul, dar până la urmă fiecare înțelege ce vrea și ce poate.