Românii afectați de criză își pot suspenda plățile ratelor bancare până la sfârșitul anului. Este important de știut că datoriile nu se anulează, ci vor fi incluse în ratele viitoare. De asemenea, în perioada suspendării, dobânzile se acumulează! Facilitatea aprobată de Guvern încă nu se aplică, mai este nevoie de aprobarea normelor metodologice.
Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoană fizică sau juridică – pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020. Cîţu a precizat că este vorba despre firme sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.
„Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc să suspende pe o lună, două sau trei luni.(…) Măsura se acordă doar debitorilor a căror activitate a fost direct sau indirect afectată de pandemia de Covid-19”, a precizat ministrul Florin Cîţu.
Acesta a precizat că vor fi aprobate, cel mai probabil săptămâna viitoare, normele metodologice privind aplicarea ordonanţei şi că, în baza acestora, va fi o plajă „foarte largă” privindu-i pe beneficiarii prevederilor acestei ordonanţe.
Ministrul a mai spus că de această prevedere legală vor beneficia persoanele care nu au restanţe la momentul depunerii cererilor. Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Dobânzile se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare, pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul.
„În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării. Aici este vorba de a-i ajuta pe cetăţeni. Poate după această perioadă nu toţi pot să-şi revină imediat şi atunci, pentru a nu avea probleme cu plata ratelor, statul va plăti această dobândă în locul cetăţenilor şi după aceea va recupera de la cetăţeni pe o perioadă mult mai lungă. Deci ne asigurăm că cetăţenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor”, a mai afirmat Florin Cîţu.
gigiexpertu a zis
dupa ce s-au tot laudat prin presa ca vor da lege pentru amanarea ratelor , indiferent de cine cere amanarea , nea ala de la finante cu pnl in frunte s-a cam mictionat pe romani de frica bancilor . bravo peneleu , v-ati dat cu stangu-n dreptu . mai vine si reportajul de la recorder unde baietii de la sri vand echipament medical catre statul roman la mega-pret. bravo peneleu . medicii se imbolnavesc pe capete si peneleu face combinatii cu sri-ul. banu sa iasa. dar nu-i nimic peneleule ca vin acus alegerile. de anticipate nu mai guita nimeni nimic.