Un tînăr de 27 ani, din Găiceana, este suspect de malarie și a fost trimis la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Băcăuanii care pleacă în zone tropicale trebuie să-și facă terapia profilactică în funcție de bolile specifice regiunilor.
Mihai I., în vîrstă de 27 de ani, a lucrat timp de trei ani în Noua Guinee. Sîmbătă, 6 octombrie, cînd s-a întors în țară, starea sa de sănătate s-a înrăutățit brusc. Marți, a ajuns la Spitalul Podu Turcului cu simptome specifice malariei – febră, frisoane, cefalee, dureri musculare. A fost trimis la Spitalul Județean de Urgență și internat în Secția de Boli Infecțioase Adulți. Diagnosticul a fost suspiciune de malarie, motiv pentru care tînărul a fost transferat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”. Acolo va fi supus unor noi teste menite să confirme sau nu boala și va urma tratamentul necesar. „Boala se tratează. Există risc de deces doar dacă nu este depistată și tratată la timp. Boala debutează cu accese febrile sistematizate, frisoane, cefalee, mialgii, colorație icterică aparte a tegumentelor, iar tratamentul durează, de la caz la caz, între trei săptămîni și o lună”, ne-a declarat dr. Anca Dancău, șeful Serviciului de Supraveghere și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică. În județul Bacău, s-a mai înregistrat anul acesta, în septembrie, un caz de suspiciune de malarie. Pacientul a fost trimis la București pentru reluarea testelor. Și anul trecut, în noiembrie, s-a mai înregistrat un caz de malarie confirmat, iar băcăuanul a urmat tratamentul necesar. „Nu sunt multe cazuri și nu am înregistrat decese. Sunt, practic, cazuri de import, oameni care au plecat în străinătate, în regiuni tropicale, unde sunt răspîndite aceste boli infecțioase grave, fără să-și facă, înainte de plecare, terapia profilactică necesară în funcție de regiune”, explică dr. Dancău.
Malaria este o boală infecțioasă larg răspîndită în regiunile tropicaleși subtropicale. Între 300 și 500 de milioane de persoane sînt infectate anual. Aproximativ trei milioane mor în fiecare an, cei mai mulți fiind copii din Africa sub-sahariană. Malaria este cauzată de paraziți din genul Plasmodium, transmiși de femela țînțarului anofel. Paraziții se înmulțesc în globulele roșii din sînge, cauzînd simptome cum ar fi febra, anemia, simptome de gripă și, în cazuri severe, coma și moartea. Infectarea poate fi prevenită eliminînd riscul de a fi înțepat de țînțari (plase pentru țînțari, substanțe care îi îndepărtează).
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns