Patru decizii emise in ultimele doua luni de noua conducere a Societatii Nationale a Sarii – Salrom au pus pe jar Sindicatul Liber al Salinei Tirgu Ocna, societate care face parte din aceasta regie de stat. „Deciziile – spune liderul sindicatului, Gheorghe Iaru – au creat suspiciuni cu privire la buna desfasurare a activitatii de exploatare si livrare a sarii din masivul de la Tirgu Ocna si a sarii solutie catre societatea Chimcomplex Borzesti, dar si a activitatii de turism din bazele amenajate in arealul salinei. In concluzie, ne temem de siguranta locurilor noastre de munca”.
Prima ingrijorare a salariatilor de la Salina – se arata intr-un comunicat de presa semnat de Gheorghe Iaru – tine, evident, de salariile pe care le vor lua de acum incolo, dupa ce societatea patronatoare a decis ca banii din lefuri sa treaca mai intii prin conturile a trei banci comerciale, altele decit cea de acum. „Banii intrau, pina acum, pe card – spune Gheorghe Iaru. In noile conditii, ei trebuie sa ajunga, toti, la Bucuresti, printr-o decizie pe care am primit-o de la Salrom fara numar de inregistrare, fara stampila, doar cu o semnatura pe care trebuie sa credem ca ar fi a directorului general. Preluarea fondului de salarii la Bucuresti, motiveaza decizia, ar fi reducerea comisioanelor si a spezelor bancare. Dar, de ce sa ni se impuna acum alte banci pentru emiterea cardurilor de salarii? Sau banii vor veni dintr-o banca in alta si, atunci, nu inseamna comisioane platite in plus?”. Sindicalistii se tem ca intreprinderea lor ar putea ramine fara lichiditati pentru aprovizionarea cu materiale si piese de schimb, ca fluxurile de productie ar putea fi astfel blocate, ceea ce ar duce la concedii fara plata si la disponibilizari de personal. De asemenea, se mai tem ca salariile ar putea intirzia, de unde nemultumiri in rindul salariatilor. „Deciziile date – a conchis liderul sindicatului – sint si prin forma si prin fond nelegale, abuzive”.
Masuri fara transparenta
Tot printr-o decizie a sefilor de la Bucuresti, din luna august, s-a impus schimbarea furnizorului de enegie electrica la Salina, in favoarea altui furnizor. „Ne sperie – a precizat Gheorghe Iaru – ca s-a cerut ca «documentatiile cu privire la furnizarea energiei sa nu fie trimise furnizorului actual sau altor entitati, ci la Salrom, pe e-mail, eventual prin fax”. De ce aceasta lipsa de transparenta? In plus, se face si un audit energetic, in valoare de doua miliarde de lei vechi. Noi nu vedem unde ar fi economia, insa am aflat ca firma prin care se face miscarea ar fi a cuiva din cercul noului director general”. Cu putina vreme in urma, pe internet a fost publicat un articol in care se infierau, pe baza de documente scanate si postate, unele „matrapazlicuri” comise cu bani publici de directorul general al Salrom, Gabriel Muraru, un apropiat al primarului PDL din Piatra Neamt, adus pe functie tocmai pe filiera partidului aflat la Putere. Acest articol a pus si mai mult gaz pe foc, iar sindicalistii cred ca ar putea fi vorba de o adevarata „increngatura politica, marca PDL”.
Drum liber speculantilor de sare
Alte doua decizii ale Salrom care i-au pus pe ginduri pe salariatii de la Salina se refera la livrarea si plata sarii pentru intretinerea drumurilor pe timp de iarna, in sezonul 2010-2011. „Perioada de valabilitate a pretului minimal oferit, conform deciziei Salrom, este de 15 zile de la data comunicarii acestuia catre beneficiar – arata Gheorghe Iaru. Adica, in a 16-a zi pretul poate fi modificat. Sarea si asa este scumpa, iar banii pe sarea din iarna trecuta nici acum nu au venit. In plus, decizia mai impune ca intreaga cantitate de sare solicitata si contractata la pretul minimal sa fie preluata in 20 de zile de la data semnarii contractului. Dar, poate scoate Salina atita sare cit ar vrea un singur beneficiar? Ce facem cu alti clienti, ii eliminam? Iar un singur beneficiar ar putea cara toata sarea in numai 20 de zile, pentru ca poate fi vorba de sute si mii de tone? Deci alungam clientii si lasam drum liber speculantilor din Ucraina, Belarus etc.”. Sindicalistii mai suspicioneaza contractarea de produse petroliere (nu de la Bursa de Marfuri, ca pina acum!) si chiar propunerile de retehnologizare a intreprinderii.
mariana a zis
CE LIDER SINDICAL ARE SALINA UN PROST CARE NU STIE SA SE EXPRIME DAR DACA II SARUTA PICIOARELE LUI DOMNUL DIRECTOR E F.BUN.MAI IERI RADEA DE EL