Absolvenții de liceu consideră că au cele mai puține șanse la angajare. Cel puțin asta rezultă dacă analizăm numărul celor care și-au depus dosarele după absolvire și s-au înregistrat la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău după încheierea liceului.
În acest an, sunt 800 de absolvenți, în scădere față de anul trecut, când s-au înregistrat circa 1.000 la șomaj. „În anul 2019, din cei aproximativ o mie de absolvenți, 150 erau cu studii superioare. Prin subvenționarea locurilor de muncă, în 2019, s-au încadrat 157 de absolvenți”, a precizat Daniela Balan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău. În acest an, abia la începutul lunii septembrie se va ști numărul celor care vor încasa ajutor de șomaj, întrucât nu și-au găsit de muncă și nici nu au optat pentru continuarea studiilor.
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj în cuantum de 250 lei/ lună, pentru o perioadă de șase luni.
După statisticile din 2019, tinerii cu vârste până în 25 de ani au reprezentat 11,08 la sută din numărul total de șomeri înregistrați. 24 la sută dintre șomeri erau absolvenți de studii liceale și postliceale. În urma evaluării pieței muncii locale, s-a constatat un număr mare al șomerilor tineri și al șomerilor de lungă durată, în special al celor priveniți din mediul rural. Peste 3.000 de tineri au fost în categoria celor care nu urmau nici o formă de învățământ și nu aveau un loc de muncă, fiind încă în întreținerea părinților. Dintre aceștia, peste 1.800 au fost încadrați prin AJOFM.
Iuliana a zis
Putorile societății!
M.. IUE psd a zis
Ha ha…. Și ce? Mira pe cineva chestia asta?? Încă mai e generația anilor 80 90 care mai poate ceva… Sa vedeți peste 10 ani ce genii cu pantaloni, cu turul pantalonilor la genunchi, or sa vrea sa conducă lumea… Aaa și Barba și bmw.. Neapărat… ???
?
La ce trebuie școală?
E pentru fraieri… Aia au Opel și LUCREAZĂ 10 ore pe zi… La patron…