• pe lîngă munca la cîmp și construcții, cele mai căutate oferte sezoniere sînt cele de pe litoral • acestea sînt asaltate mai ales de tineri care doresc să își rotunjească veniturile de buzunar • munca sezonieră a scăzut rata șomajului la opt procente
Perioada caldă și nenumăratele activități specifice acestui sezon au deschis apetitul băcăuanilor pentru muncile sezoniere, aflate acum în toi. Sute de oameni au plecat să muncească în diferite zone ale țării, fie în agricultură, construcțiii sau prestări servicii. Goana după locuri de muncă de sezon a început odată cu venirea primăverii, cînd agenții economici care utilizează acest tip de forță de muncă au dat undă verde angajărilor. Meserii care pe timpul iernii nu au fost solicitate pe piața muncii au avut în această perioadă o mare căutare. Primii care au ieșit din „conul de umbră” și au renunțat la statutul de șomeri temporari au fost muncitorii ce au la mînă calificări în construcții. „Pe perioada iernii sînt multe unități economice care fac reduceri de personal pentru că nu au activitate. Odată ce vremea se încălzește, aceste unități își reîncep activitatea și angajeză noi lucrători”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău. Dacă pe perioada iernii, de departe cea mai solicitată meserie era aceea de confecționaer îmbrăcăminte, venirea primăverii a adus o mulțime de locuri de muncă în construcții sau prestări servicii, precum și în agricultură. La AJOFM Bacău au fost în acest an peste 50 de oferte de meserii sezoniere. La debutul primăverii și pînă toamna tîrziu sînt la mare căutare persoanele care au calificare în construcții. Este perioada în care timpul favorizează ridicarea de noi clădiri sau renovări. Tot în primăvară s-au căutat și muncitori în agricultură, mai ales la culesul fructelor de sezon. Marea majoritate a patronilor însă nu anunță la AJOFM Bacău locurile de muncă sezoniere pe care le au disponibile și preferă să își găsească salariați prin anunțuri în ziare sau pur și simplu dînd „sfoară-n țară”.
În această perioadă este însă în plină desfășurare munca sezonieră la mare, unde zeci de tineri băcăuani au plecat să prindă doi iepuri dintr-o lovitură. În primul rînd își rotunjesc veniturile de buzunar, iar în al doilea rînd își asigură cazarea și distracția gratuită la mare. „Sînt studentă la management în Bacău și cum s-a terminat anul universitar am plecat să muncesc pe litoral. Am muncit și în Bacău ca barman pe perioada iernii, dar acum, pe litoral se cîștigă mult mai bine. În plus, patronul de la terasa din Costinești unde lucrez mi-a asigurat cazare și masă. Sînt foarte mulțumită și am timp și de distracții. O dată la două săptămîni mai dau o fugă acasă. Nu am contract de muncă, dar nici nu îmi trebuie. Deocamdată mă distrez și strîng bani pentru sufletul meu”, ne-a spus Monica Ungureanu, de 20 de ani. Pe litoral sînt căutate cu precădere meseriile de ospătari și bucătari, dar și ajutoarele în bucătărie sau picolo. Angajatorii care folosesc munca sezonieră au obligația de a încheia contracte de muncă salariaților pe perioada cît aceștia prestează pentru ei. Patronii pot opta pentru un contract de muncă pe perioada determinată și să îi plătească în funcție de orele de muncă ale acestora. La Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău sînt înregistrate peste 400 de contracte de muncă cu durata parțială de timp, dar nu se poate ști cu exactitate cîte dintre acestea aparțin sezonierilor. Anul acesta, pînă în prezent, instituția băcăuană nu a depistat nici un patron care angajează sezonier fără să încheie contract individual de muncă. Un efect pozitiv al angajărilor sezoniere îl constituie diminuarea numărului de șomeri. Astfel, rata șomajului în județul nostru a scăzut în această perioadă la opt procente, față de cele 10 – 11 din iarnă și primăvară. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns