Potrivit Registrul Comertului, 14.104 de firme din toata tara se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, la sfirsitul anului trecut. Totalul falimentelor cuprinde atit firmele care se afla in reorganizare judiciara, cele pentru care s-a deschis procedura de faliment in anul 2007, societatile care aveau o procedura de faliment pe rol (cazuri deschise inainte de 2007), cit si si firme pentru care s-a închis procedura de faliment din lipsa de active.
Slabiciunile din sistemul legislativ ingreuneaza lichidarea firmelor
Pe regiuni, partea de nord-est a tarii, in care se afla si judetul Bacau, ocupa locul trei, cu un total de 1.877 de firme falimentare, reprezentind 13 la suta din total. Din pacate, judetul Bacau se afla pe locul sapte in acest clasament, in urcare cu patru locuri fata de anul 2006, cu 439 de firme intrate in faliment. De altfel, primele 10 judete din clasament reprezinta mai mult de jumatate din totalul cazurilor de insolventa inregistrate la nivel de tara. In Bacau, din totalul de 439 de firme falimentare, in cazul a 146, procedura de faliment a fost deschisa in 2007, restul fiind cazuri mai vechi de faliment, nerezolvate inca din anii trecuti, de instantele de judecata. Or, acest fapt arata inca o data slabiciunile sistemului legislativ din acest domeniu. „Pe domenii de activitate, cele mai multe falimente s-au inregistrat in comert. Ponderea este de aproximativ 85 la suta din totalul firmelor intrate in faliment, anul trecut. Pe locul urmator se afla firmele din productie”, a declarat Gheorghita Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Bacau. De altfel, acest fenomen s-a resimtit la nivelul intregii tari, unde comertul, incluzind retail-ul, comertul en-gross si distributia, detine 41,4 la suta din totalul cazurilor de faliment inregistrate la sfirsitul lui 2007.
Micii comercianti, prea saraci pentru a face fata supermarketurilor
Specialistii pun aceasta situatie pe seama aparitiei, chiar si in orasele mici, a marilor retaileri din comert. Practic, marile magazine le-au luat fata micilor comercianti de cartier, care nu erau pregatiti sa contracareze explozia supermarketurilor prin investitii in reamenajarea magazinelor, in firme luminoase, pliante sau oferte. Au cazut in prapastia falimentului chiar si comerciantii cu destula vechime, aparuti mai ales la mijlocul anilor ’90, cind se inregistrase un adevarat «boom» in ceea ce priveste infiintarea firmelor cu obiect de activitate comercial.
Lasă un răspuns