• peste patru sute de persoane au rămas fără grad de invaliditate la ultima examinare medicală • dintre acestea, 52 de persoane aveau gradul I de handicap și dreptul la însoțitor
Noile criterii de acordare a gradului de handicap taie în carne vie drepturile persoanelor cu handicap. În conformitate cu noile reglementări, afecțiuni care înainte erau considerate ca provocatoare de handicap, acum au fost incluse în categoria bolilor. Ca urmare, sute de persoane, care au beneficiat de un certificat de handicap ani la rînd, s-au trezit peste zi persoane normale. Ele au fost îndrumate spre a se trata la spital și au pierdut astfel drepturile care se acordă persoanei cu handicap. De pe lista drepturilor de care se bucură o persoană cu handicap au fost tăiate scutirea de la plata abonametului radio TV, a abonamentului telefonic, anularea dreptului de a călători gratuit și, mai ales, pierderea indemnizației de persoană cu handicap. Comisia de Expertiză Medicală din cadrul Direcției Județene de Asistență Socială (DJAS) din Bacău a verificat cu precădere persoanele care au obținut grad de handicap în perioada 1992-2000. Comisia se afla atunci la Direcția Muncii și odată ce arhiva a fost preluată de fostul Inspectorat pentru Persoanele cu Handicap, multe acte medicale și dosare au fost rătăcite. Campania de revizuire a dosarelor a dus la pierderea facilităților pentru 421 de persoane. „Comisia de Expertiză Medicală a analizat fiecare caz în parte, în funcție de actele medicale aduse la dosar. În urma verificărilor și în conformitate cu criteriile medicale de acordare a gradului, medicii au considerat că aceste persoane nu mai pot beneficia de statutul de persoană cu handicap. Alte persoane au fost trecute dintr-un grad superior într-unul inferior, în funcție de ameliorarea afecțiunii respective”, ne-a declarat Rodica Pădureanu, director la DJAS din Bacău.
Mulți dintre cei care și-au pierdut facilitățile acordate unei persoane cu handicap provin din rîndurile vîrstnicilor. Bătrînii care suferă de accidente cerebrale care survin după vîrsta standard de pensionare nu mai pot primi grad de handicap. Asta și în situațiile în care ar rămîne paralizați la pat. „Bolile specifice bătrîneții nu se mai încadrează în noile criterii de acordare a certificatului de persoană cu handicap”, ne-a mai spus Rodica Pădureanu. Din totalul celor care și-au pierdut facilitățile, 226 de persoane aveau gradul II de handicap, 52 gradul unu și nouă gradul III. Comisia de Expertiză Medicală din cadrul ISTPH Bacău a verificat pînă în prezent un număr de 2.744 de persoane cu handicap. Dintre persoanele verificate, 134 au trecut din grad superior de handicap într-unul inferior, iar 118 din grad inferior într-unul superior. La acestea se adaugă și 150 de persoane nevăzătoare din totalul celor 900 care trebuiesc revizuite. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns